System image recovery

Възстановяване на Windows 8 или Windows 10 от системен образ

Наскоро ви представихме два различни начина за архивиране на твърдия диск в т.нар. „системен образ“, използвайки изцяло възможностите на Windows 10. Тези архиви могат да бъдат възстановени при нужда чрез опцията System Image Recovery. Но преди това нека припомним какво е системен образ и защо е важно да архивираме нашата система.

Системният образ (system image) е архив на системния Windows дисков дял (том) на вашия компютър, както и на резервирания EFI дял за възстановяване. В него могат да се включват и допълнителни дялове от твърдия диск. Този архив съдържа копие на цялата информация от тези дискови томове към определен момент – операционна система, програми, драйвери за хардуера, потребителски файлове и др.

Системният образ може да бъде възстановен винаги, когато системата е сериозно повредена. Често пъти подобна операция спестява цяла преинсталация на Windows, както и последващата инсталация на всички драйвери и програми.

Какво трябва да знаем преди да започнем

На първо място, важно е да уточним, че когато говорим за системен образ, имаме предвид архив на системния Windows дял. В него могат да бъдат включени или не и други томове на локалния диск, но централно място заема системния том (обикновено това е C:).

За създаването на архив, който да може да бъде възстановен по описания тук начин се използва опцията Създаване на системен образ (Create a system image) в Windows или нейната алтернатива – командата wbAdmin в командния ред.

Създаден системен образ от един компютър не може да бъде възстановен на друг! Причината е, че архивираната Windows инсталация е свързана със специфичната хардуерна конфигурация на конкретната компютърна система.

Възстановяването на операционната система от системен образ не може да се извърши директно под Windows! Причината е, че в процеса на възстановяване се презаписва съществуващата Windows инсталация с тази от системния архив.

Точно поради горното, възстановяването на системен образ се изпълнява през Advanced startup options (Разширени опции за стартиране). Това е централизирано меню за възстановяване и отстраняване на неизправности в Windows 10 и Windows 8/8.1.

Стартирането на разширените опции за стартиране – Advanced startup options може да стане по няколко различни начина, които разгледахме съвсем наскоро (виж линка долу).

Виж Как да влезем в Advanced Startup Options при Windows 8 или Windows 10

Обръщам внимание, че този интерфейс може да бъде стартиран и от външен носител – инсталационен DVD диск/USB флаш памет за Windows, чрез устройство за възстановяване на Windows или диск за поправка на системата. Тези варианти са препоръчителни и дори единствените възможни, когато Windows е сериозно повреден или когато възстановяваме системния том на нов (подменен) твърд диск или SSD.

Как да възстановим системен образ при Windows 10 или Windows 8/8.1

1. Влезте в Advanced startup options (Разширени опции за стартиране) по някой от начините, описани в темата, към която сме посочили линк горе.

2. От първия екран на разширените опции за стартиране изберете Troubleshoot – тази секция ви дава достъп до инструментите за възстановяване, нулиране и отстраняване на неизправности в Windows.

Troubleshoot

3. От следващия екран изберете Advanced options.

Advanced options

4. В следващата стъпка трябва да изберете System Image Recovery.

System Image Recovery

5. Вероятно ще трябва да посочите вашия потребителски акаунт в Windows.

Акаунт

6. Следващата стъпка е продължение на предишната – необходимо е да въведете паролата на акаунта. Ако няма зададена такава, просто продължете напред с Continue.

Парола

7. Следващият екран е много важен, тъй като трябва да посочите системния образ (архив), от който ще възстановявате. Имате две възможности: да оставите съветника автоматично да избере последния наличен архив в посоченото устройство или сами да изберете конкретен архив за възстановяване.

Избор на системен образ

8. В следващата стъпка продължете с Next.

Next

9. Ако сте сигурни в избора си на системен образ, потвърдете с Finish.

Finish

10. Ще видите предупреждение, което ви казва, че всички данни от устройствата, които ще възстановите ще бъдат премахнати и презаписани с данните от системния архив. Потвърдете с Yes, за да започне процесът по възстановяване на системата.

Изберете Yes

Сега остава просто да чакате колкото е необходимо до завършване на процеса по възстановяване.

В заключение

Архивирането на системата в системен образ може да се окаже вашия „спасителен пояс“ тогава, когато Windows е сериозно компроментиран в следствие на различни проблеми, например:

– Сериозен проблем с твърдия диск, довел до загуба на информация и невъзможност Windows да стартира нормално;
– Инфекция със злонамерен софтуер (вируси, рансъмуер и др.), довел до сериозно компроментиране на операционната система;
– Системен срив на Windows, довел до невъзможност операционната система да зареди.

Единственият сериозен недостатък на подобно архивиране на системата е необходимото пространство за съхранение на системния образ. При Windows 8/8.1/10 то може да варира в порядъка на няколко десетки гигабайта, в зависимост от съдържанието на архивираните томове от вашия твърд диск.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Възстановяване на Windows 8 или Windows 10 от системен образ”

  1. Доколкото разбрах по този начин ще мога да си архивирам диск Ц: и когато Win-a е вече за преинсталация ще мога директно да го презапиша на диска от архива?
    Има ли начин в архива да включа само папка windows, понеже имам прекалено много информация на C: и файла ще е прекалено голям за съхранение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *