Хибернация при критично ниво на батерията

Хибернация на Windows 10 при достигане критично ниво на батерията

Най-ефективният начин да запазите текущата си работа, когато батерията на вашия лаптоп достигне своя критичен минимум е като приведете устройството в режим на хибернация.

Защо да използваме хибернация?

По подразбиране Windows 10 е конфигуриран така, че когато батерията достигне до някаква степен на разряд, операционната система първо да изведе предупреждение. Ако не бъде осигурен източник на постоянно напрежение, след не много време батерията достига критични нива на разреждане и устройството се изключва.

Ако вашият преносим компютър използва Windows 10 това означава, че можете да го конфигурирате да се хибернира тогава, когато батерията достигне критично ниско ниво. Така при следващото стартиране на лаптопа, той ще излезе от режима на хибернация и ще възстанови предишното си състояние. Това означава, че всички отворени документи и програми преди хибернирането на системата отново ще бъдат налице.

Как е възможно това? Подобно на „стандартното“ изключване с команда Shut Down, режимът на хибернация преустановява подаването на електричество към повечето хардуерни компоненти, включително и към RAM паметта на системата. По този начин консумацията на енергия от хибернираната система е сведена до минимум. И тук изниква въпросът – след като RAM паметта е енергозависима, как не се губи текущата ни работа? Това е много просто! Предварително системата създава копие на всичко, заредено в оперативната (RAM) памет във файл върху твърдия диск. При повторно стартиране на устройството (изход от режим на хибернация) тези данни биват заредени обратно в RAM паметта и по този начин се връщате там, откъдето сте преустановили работата си.

Автоматична хибернация при достигане на критично ниво на батерията – стъпка по стъпка

Важно е да уточним, че преди да преминете към стъпките описани долу ще е необходимо да се уверите, че хибернацията е разрешена. В предишен материал на PCGuide.bg ви показахме как тази възможност може да бъде активирана в Windows 10.

Виж Какво е хибернация и как да я разрешим в Windows 10

Задаването на автоматично преминаване в режим на хибернация при достигане на критично ниво на батерията под Windows 10 става по следния начин:

1. Отидете в Start Start > Settings Settings > System > Power & sleep (Start Старт > Settings Настройки > Система > Захранване и заспиване). Кликнете върху връзката Additional power settings (Допълнителни настройки на захранването) от раздел Related settings (Свързани настройки).

Additional power settingsАлтернативен път: За достъп до посочените настройки може да използвате и Контролния панел (Control Panel) на Windows 10. За тази цел първо изберете изгледа да бъде във вид на малки икони (View by: Small icons). След това потърсете иконата Power Options (Опции на захранването) и я стартирайте.

Power Options
2. От лявата част на прозореца Power Options кликнете на връзката Choose when to turn off the display (Избор на момента на изключване на дисплея).

Choose when to turn off the display

3. В следващия прозорец кликнете на връзката Change advanced power settings (Промяна на допълнителни настройки на захранването).

Change advanced power settings

4. Отваря се нов малък прозорец, където всички видове настройки са групирани в дървовидна структура. Разгърнете категория Battery (Батерия), за да виждате всички налични настройки в нея. След това разгърнете нейната подкатегория Critical battery action (Действие при критично ниво на батерията), за да достигнете до търсените настройки:

Critical battery action

Ако искате вашият преносим компютър да влезе в режим на хибернация при достигане на критично ниво на батерията трябва да изберете опция Hibernate (Хибернация) за On battery (На батерия) и Plugged in (Включен в), както е показано на изображението горе. Накрая задължително запазете промените с бутон Apply, а след това с OK. Това е!

Извършвайки горните настройки, много важно е да правите разграничение между „ниско“ ниво и „критично“ ниво на батерията. По подразбиране за критично ниво обичайно са зададени достигане на 5% разряд, при които стойности системата следва да преустанови работа.

За „ниско ниво“ на батерията са зададени малко по-високи стойности на остатъчен заряд, които биха позволили още малко време работа с устройството – време, в което да запазите текущата си работа. Ето защо като действие при ниско ниво на батерията НЕ препоръчваме да бъде задавана хибернация, а по-скоро да бъде оставено без конкретно действие. Това би ви дало време да запазите вашата такуща работа и да изключите устройството до намиране на постоянен източник на захранване.

Това го казвам не заради друго, а защото автоматичната хибернация при достигане на критично ниво на батерията е нещо като „спасителна мярка“, за да не загубите незапазената си работа на устройството. Редовното разреждане на батерията на лаптопа до ниво, при което устройството трябва да се изключи или хибернира не е препоръчителна практика и трябва да се избягва.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *