Windows 8 Recovery drive

Как да създадем USB устройство за възстановяване на Windows 8

Устройството за възстановяване на Windows 8 / Windows 8.1 представлява USB флаш памет, върху която са записани нужните файлове за изпълнение на инструментите за възстановяване на операционната система в случаите на сериозен системен срив.

Устройството за възстановяване на системата (от англ. „recovery drive“) позволява от него да бъде заредено централизирано меню, наречено Advanced Startup Options. То се използва за възстановяване и отстраняване на неизправности в операционната система и дава достъп до възможности като Command Prompt, System Restore, Refresh Your PC, Reset Your PC, Automatic Repair, Restore System Image и др. Тези инструменти може да особено полезни, когато по някаква причина Windows е сериозно компроментиран и не иска да зареди.

Създаването на устройство за възстановяване на Windows 8 (8.1) се извършва през интерфейса на Windows с помощта на специален инструмент, част от самата операционна система. Необходими са ви: компютър с работещ Windows 8 и USB флаш памет. Ето защо, ако вашата операционна система е сериозно повредена, ще трябва да намерите друг компютър със същата версия на Windows, от който да създадете устройството за възстановяване.

Стъпките за създаване на устройство за възстановяване на системата върху USB флаш памет са следните:

1. Отворете Control Panel (aко нямате изведена икона до констролния панел на десктопа, потърсете го в Start). Кликнете на линка System and Security.

System and Security

2. Кликнете на линка Action Center горе.

Action Center

3. В секция Maintenance трябва да има линк Recovery. Кликнете на него!

Recovery

4. В Advanced recovery tools ще видите няколко линка. Кликнете на Create a recovery drive.

Create a recovery drive

След като кликнете на горния линк ще видите диалогов прозорец на User Account Control. В него трябва да отговорите с Yes, за да продължите към следващата стъпка.

5. Отваря се съветникът за създаване на устройство за възстановяване на Windows 8. Поставете флаш памет в някой от USB портовете и продължете напред с Next.

Next

6. Системата ще провери за наличните преносими USB памети, които могат да бъдат използвани за създаване на устройство за възстановяване.

В следващия прозорец трябва да виждате вашата флаш памет (при мен е като устройство H:). Продължете с Next.

Available driver

7. Следващият прозорец ви показва предупреждение, че всички файлове от използваното USB устройство ще бъдат изтрити. Отново напомняме, че ако имате важна информация върху флаш паметта, предварително трябва да я преместите на друг носител, защото в следващата стъпка паметта ще бъде форматирана.

За да стартирате процеса по създаване на USB устройство за възстановяване на Windows, кликнете на Create.

Create

8. Започва процесът по форматиране на флаш паметта и копиране на системните файлове върху нея, необходими за възстановяване на Windows.

Creating the recovery drive

9. Когато процедурата приключи ще излезе финалният прозорец, от който кликнете на бутон Finish.

Finish

Зареждането на системата от създадената флаш памет става след рестарт на компютъра – през Boot менюто или при коректно зададена подредба на устройствата за зареждане. Ако устройството не бъде открито, това означава, че ще трябва от BIOS/UEFI да промените реда на устройствата за зареждане. Идеята е USB устройството да бъде зададено преди твърдия диск, на който е инсталирана операционната система.

За да работи коректно създадената флаш памет за възстановяване, не бива да триете или модифицирате информацията, записана на нея! Направената от вас USB памет за възстановяване/поправка на Windows трябва да бъде използвана само като такава! След като свършите работа с USB устройството, може да го форматирате и използвате отново за съхранение на ваши лични файлове. Все пак, наличието на подобно „спасително“ устройтво в чекмеджето ви никога не е излишно.

Ако използвате различна версия на Microsoft Windows, разгледайте нашите уроци за създаване на устройство за възстановяване на Windows 10, както и диск за възстановяване на Windows 7.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да създадем USB устройство за възстановяване на Windows 8”

  1. Браво за урока!!! Колко трябва да е голяма флашката която трябва да използвам??

    1. Здравейте!
      Съветника за създаване на Recovery drive препоръчва флаш памет, която да може да побере поне 512МВ. Това означава, че дори най-малката флаш памет, която може да се намери в момента на пазара би свършила работа. Все пак това е устройство за възстановяване на системата, a не за изпълнение на инсталация на Windows 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *