Go back to Windows 10

Как да върнем обратно Windows 10 след надстрояване до Windows 11

Потребителите, използващи Windows 10 имат възможност да надстроят своята операционна система до Windows 11. Разбира се, това е възможно, ако използваният компютър отговаря на минималните системни изисквания за Windows 11, като например: наличие на TPM 2.0, разрешен Secure Boot, поне 4GB RAM и нужното свободно дисково пространство.

Първо, какво е „ъпгрейд“ и „даунгрейд“ на Windows

Когато говорим за надграждане (т.нар. “ъпгрейд”) до Windows 11, имаме предвид инсталация на новата операционна система върху старата. При надграждането се запазват потребителските файлове и част от инсталираните програми, а старият Windows се архивира. Това го прави предпочитан метод за миграция към по-нова версия на Microsoft Windows.

Начините за ъпгрейдване или надстрояване на Windows 10 до Windows 11 са няколко. Наскоро ви представихме един лесен начин за надстрояване чрез приложението Windows 11 Installation Assistant (Помощник за инсталиране на Windows 11). Потребителите също така могат да използват инструмента Media Creation Tool или да изчакат докато модулът за актуализиране Windows Update им предложи актуализация.

Виж: Надстрояване на Windows 10 до Windows 11 с Windows Installation Assistant

В този материал обаче няма да говорим за ъпгрейд до Windows 11, а за обратния процес – “даунгрейд” до Windows 10. С други думи казано, ако вече сте направили надграждане до Windows 11 и по някаква причина тази операционна система не ви харесва, имате възможност да си върнете “десятката” в срок от десет дни. Така получавате обратно старата си операционна система без да губите персоналните си файлове.

Защо тази възможност е ограничена във времето

Когато надстроявате Windows 10 до Windows 11 по някой от официалните начини, копие от старата операционна система (в случая Windows 10) се съхранява в отделна временна и скрита директория на системния диск. Тъй като тя заема значително дисково пространство, след определено време бива изтривана автоматично. Именно по тази причина възможността да се върнете обратно към Windows 10 е възможна до 10 дни след надстрояването до Windows 11.

Как да върнем обратно Windows 10 след ъпгрейд чрез опцията Go back

В този материал ще покажем стъпка по стъпка как да възстановите Windows 10 след надстрояването му до новия Windows 11. За целта ще използваме предвидената за това възможност за възстановяване Go back.

1. Кликнете на меню Start и изберете приложението Settings (Настройки).

Start - Settings

2. От левия панел на приложението за настройки изберете Windows Update, след което кликнете на Advanced options (Разширени опции).

Windows Update - Advanced options

3. От секция Additional options (Допълнителни опции) изберете опция Recovery (Възстановяване).

Recovery

4. Ще видите възможните опции за възстановяване на системата. Ако вашият Windows 11 е инсталиран чрез ъпгрейд на Windows 10 инсталация и това е направено преди по-малко от 10 дни, би следвало да е налична опцията Go back.

Go back

Кликнете на бутон Go back, за да стартирате процедурата по възстановяване на Windows 10.

5. Ще се появи съветникът за възстановяване, като първо трябва да посочите някаква (може и произволна) причина, поради която не желаете да използвате повече Windows 11.

What are you going back - Next

6. В следващата стъпка съветникът ще ви предложи да инсталира последните актуализации, които евентуално могат да решат някои от проблемите ви с новата операционна система. Изберете No, thanks (Не, благодаря), за да продължите.

No, thanks

7. Следващият прозорец ви дава някои важни насоки, които трябва да знаете. Най-важната е, че трябва да оставите вашето устройство включено в захранването. Не бива да прекъсвате принудително процеса, докато не завърши напълно.

Прозорецът ви предупреждава, че след възстановяването на Windows 10 може да загубите някои настройки, направени в Windows 11, както и това, че ще се наложи да преинсталирате някои приложения.

What are need to know

Избетете бутон Next, за да продължите напред.

8. Не на последно място ще бъдете предупредени, че ако сте използвали парола за вписване в Windows 10 трябва да я помните! Противен случай няма да бъде възможно да се логнете след възстановяването.

Don't get locked out

Кликнете на Next, за да продължите напред.

9. В последния прозорец трябва да изберете бутон Go back to Windows 10.

Go back to Windows 10

След това ще започне процесът по връщане на Windows 10. Той отнема известно време, така че трябва да имате търпение. Отново напомняме, че не бива да прекъсвате принудително процедурата по възстановяване. Ако използвате лаптоп, той трябва да бъде включен на зарядно.

Как да върна Windows 10, ако вече са минали повече от 10 дни?

Както вече обясних, директорията, съхраняваща архив на предишната инсталация (т.е. тази на Windows 10) е обемна и се пази на локалния диск само временно. Този срок за момента е около 10 дни и през това време опцията Go back ще е налична.

Ако е минало повече време, има начин за даунгрейд до Windows 10. За целта може да използвате инструмента Media Creation Tool, но версията, която е за Windows 10! Процедурата, която трябва да изпълните е подобна на описаната в друг материал на PCGuide.bg – Надграждане на Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да върнем обратно Windows 10 след надстрояване до Windows 11”

  1. здравейте. ами искам да се върна към десятката. но са минали повече от десет дена. преди да премина към 11 по десет пъти на ден ми напомняше, че моя компютър е готов за преминаване към 11, без нито един път да ми напише ,че имам десет дни за да се върна към 10 ако не ми хареса. това е. благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *