Добавяне на език

Как да направим Windows 11 на български език в няколко стъпки

Потребителският интерфейс на Windows 11 е преведен на различни езици, включително и на български. Всеки потребител има възможност да конфигурира своята операционна система да се показва на желания от него език, стига да има наличен съответния езиков пакет за Windows.

У нас много потребители предпочитат да работят с Windows, който е с български езиков интерфейс. В този материал ще ви покажем именно това – как да направите своя Windows 11 да е на български език.

Инсталиране на български езиков пакет в Windows 11

По подразбиране инсталацията на Windows 11 обичайно се изпълнява на английски език. Изключение от това правило са случаите, когато използвате дисков образ, свален специално за вашия език.

Повечето устройства от търговката мрежа, предлагани с инсталиран Windows също използват операционна система с английски интерфейс. Ако сте закупили компютър с Windows от чужбина, твърде вероятно е той да има инсталиран единствено съответния локален езиков пакет.

В следващите няколко стъпки ще ви покажем как да добавите български езиков пакет в Windows 11 и как същият да бъде зададен като език за показване.

Всеки езиков пакет за Windows включва няколко компонента – клавиатурна подредба, език за показване и говор. Когато в операционната система няма инсталиран нито един от тези компоненти на езиковия пакет, използвайте следните стъпки за добавянето му:

1. Влезте в меню Start и изберете приложението Settings (или използвайте клавишна комбинация от Win + I). От левия панел на прозореца кликнете на Time & language, след което изберете опция Language & region.

Time & language

2. Нека приемем, че на устройството е наличен само английски езиков пакет. В този случай в секция Windows display language английският език ще е единствен възможен избор, а в секция Preferred languages ще виждате само него.

Preferred languages

За инсталиране на нов езиков пакет кликнете на бутон Add a language.

3. От списъка с налични езици изберете желания езиков пакет (в случая Български) и кликнете на Next.

Add a language - Next

* За да не търсите българския измежду всички езикови пакети, в полето за търсене напишете просто „bul“ и той ще ви излезе!

4. От следващия прозорец трябва да са поставени отметки на Language pack, както и на Set as my Windows display language. Последната ще направи инсталирания език като „език за показване“ в Windows или иначе казано ще зададе интерфейса на операционната система да бъде в желания език.

Set as my Windows display language

След това кликнете на бутон Install, за да започне инсталацията на езиковия пакет. Това обикновено отнема по-малко от минута, но за целта трябва да имате интернет връзка.

5. След инсталацията на езика ще се върнете на първоначалния екран, където новият езиков пакет би трябвало да е вече наличен.

Preferred language

Windows 11 ще ви поиска да се отпишете от акаунта (бутон Sign out) и да влезете повторно, за да бъде зададен новият езиков интерфейс. За по-сигурно аз предпочитам да рестартирам устройството!

Инсталиране на език за показване в Windows 11

Отново ще поясня, че езиците в Windows освен клавиатурна подредба, включват и езиков пакет, който може да се използва като „език за показване“ (Display language). С други думи, ако използвате вашето устройство и можете да пишете на български език (фонетика или машинописна/БДС клавиатура), със сигурност българският език е вече добавен към предпочитаните в Windows 11 езици. Твърде възможно е българският езиков пакет да не е инсталиран изцяло и съответно използването му като език за показване на операционната система да не е възможно.

Ако попадате в горната хипотеза, ще бъде необходимо да инсталирате български езиков пакет и да го посочите като език за показване на Windows през настройките.

1. Отидете на меню Start > Settings > Time & language > Language & region. Ако разполагате с инсталирана поне българска клавиатурна подредба, би трябвало да виждате българския език в предпочитаните езици в Windows. Кликнете на трите точки и изберете опция Language options от менюто.

Language options

2. В първата секция Language pack кликнете да бутон Download, за да изтеглите българския езиков пакет. Изчакайте докато бъде изтеглен и инсталиран (обикновено отнема секунди).

Download

3. Върнете се стъпка назад и от падащото меню на раздел Windows display language изберете Български.

Windows display language

Системата отново ще поиска да излезете от акаунта в Windows и да се впишете повторно, за да влязат промените в сила.

В този материал ви демонстрирахме как да инсталирате и зададете локален езиков интерфейс на вашата операционна система Windows 11. Този метод е напълно идентичен за всички налични езикови пакети за Windows – български, немски, испански или който и да е!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да направим Windows 11 на български език в няколко стъпки”

  1. Всичко това е много хубаво обяснено, НО при мен изписва че може да има само един език на показване и това е английски. Има инсталиран български пакет, но не ми позволява да превключвам и всичко е на английски. Как да се справя с това?

    1. Здравейте!
      Изпълнили ли сте втората глава от статията – т.е. когато имате вече инсталиран БГ езиков пакет, но трябва допълнително да инсталирате език за показване към него? Ако езиковия пакет се инсталира с отметки по подразбиране, БГ интерфейса не е включен в него (освен ако не поставите отметката Set as my display language).
      Втория начин е да деинсталирате съществуващия езиков пакет (от Start > Settings > Apps > Installed apps), рестарт и повторна инсталация на езиковия пакет с поставена отметка Set as my display language.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *