Windows 11

Надстрояване на Windows 10 до Windows 11 с Windows Installation Assistant

Windows 11 излезе съвсем наскоро и вече много потребители желаят да го тестват на компютрите си. Операционната система може да бъде изтеглена от уеб сайта на Майкрософт под формата на дисков образ (*.iso) и след това да бъде инсталирана.

Съществуват обаче и начини за надграждане (ъпгрейд) на вече инсталиран Windows 10 до по-новата версия без използване на инсталационна медия. В тези случаи се касае за вид актуализация (тип надстрояване) на операционната система, при която потребителските данни се запазват, а вие получавате последното издание на Microsoft Windows.

Официалните методи за надграждане на съществуваща инсталация на Windows 10 до Windows 11 са следните:

  • Чрез инструмента Windows Installation Assistant (Помощник за инсталиране на Windows 11);
  • Чрез инструмента за създаване на инсталационен носител – Media Creation Tool на Майкрософт;
  • Използване на модула за актуализиране Windows Update, когато това е възможно.

В този материал ще ви покажем първия и може би най-лесен начин за надстрояване на Windows 10 до Windows 11. Ще използваме един малък инструмент на Майкрософт, наречен Windows Installation Assistant (Помощник за инсталиране на Windows 11).

Какво трябва да знаете, преди да започнете

Ще се опитаме да обобщим изискванията на Майкрософт за ъпгрейд на Windows 10 до новия Windows 11:

  • Да имате лиценз за Windows 10;
  • На вашия компютър трябва да е инсталиран Windows 10, версия 2004 или по-нова, за да стартирате помощника за инсталиране;
  • Вашият компютър отговаря на спецификациите на устройство с Windows 11 за изискванията за надстройка и поддържаните функции;
  • Вашият компютър трябва да има допълнително свободно пространство на диска от 9 GB, за да изтеглите Windows 11;
  • Трябва да разполагате с администраторски права (локален или Майкрософт акаунт тип „администратор“) върху системата, за да направите надстрояване.

Използване на Windows Installation Assistant за надстрояване до Windows 11

Приложението Помощник за инсталиране на Windows 11 (Windows Installation Assistant) по принцип изисква да инсталирате друго приложение, наречено PC Health Check на Майкрософт. Идеята е, второто да направи проверка отговаря ли вашата система на изискванията за инсталиране на Windows 11. След това може да бъде извършена актуализация до новата версия на операционната система.

Самото надстояване е много лесно, така че нека разгледаме стъпките една по една:

1. Изтеглете инструмента Помощник за инсталиране на Windows 11 (Windows Installation Assistant) от уеб страницата на Майкрософт. Версията на английски език може да бъде изтеглена от https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11 (първата опция за надграждане).

Windows Update Assistant Download now
2. Стартирайте изтегления изпълним файл, като му позволите администраторски привилегии.

3. Ако до момента не сте използвали приложението за проверка за съвместимост (PC Health Check), инструментът ще ви изиска да го изтеглите и инсталирате. Използвайте посочения в прозореца линк за сваляне – Get PC Health Check app.

PC Health Check Download

3.1. Инсталирането на PC Health Check е повече от лесна задача – след като изтеглите и стартирате изпълнимия файл ще трябва да се съгласите с условията и да изпълните инсталацията (отнема буквално няколко секунди). След това използвайте бутона Check now, за да проверите дали системата ви отговаря напълно на изискванията на Windows 11:

PC Health Check

3.2. Нека се върнем на основното приложение Windows Installation Assistant. Ако сте изпълнили точка 3, след това използвайте бутон Refresh, за да опресните прозореца (виж по-горното изображение).

В случай, че всичко е наред и устройството ви отговаря на минималните системни изисквания на Windows 11 би трябвало да продължите към следващия екран на „помощника“ за инсталация.

4. Следващата стъпка е да приемете лицензионните условия и да стартирате надстрояването с бутон Accept and install.

Accept and install

5. Ще започне процес по изтегляне на Windows 11, подготовка на системата и неговата инсталация. Прозорецът на приложението може да се минимизира, но не бива да прекъсвате интернет връзката или пък да рестартирате (изключвате) компютъра си през това време.

Изтегляне и инсталиране на Windows 11

6. След определено време помощникът за инсталиране на Windows 11 ще поиска рестарт на системата.

Restart now

Използвайте бутон Restart now. Дори и да не кликнете на него, след 30 минути устройството ще се рестартира само. Това е съществено улеснение за вас, ако изпълните надстрояването във време, в което не сте на компютъра си (примерно, оставите го през нощта).

7. След рестартиране ще започне същинското инсталиране (надграждане) на Windows 10 до Windows 11. Важно изискване е през това време да не изключвате компютъра си принудително. Ако използвате лаптоп, силно препоръчително е при извършване на надстрояването устройството да бъде включено в ел. мрежата на зарядно.

В заключение

Надграждането до Windows 11 при мен се получи сравнително бързо. Цялата процедура отнема средно 20-50 минути, в зависимост от параметрите на системата и скоростта на интернет връзката.

Отново ще уточня, че когато се касае за инсталация тип „надстрояване“ (ъпгрейд), самата процедура преминава без загуба на потребителски файлове или програми. Освен това, има възможност за връщане на Windows 10, в случай, че не сте доволни от новата операционна система.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Надстрояване на Windows 10 до Windows 11 с Windows Installation Assistant”

  1. Опитах. Лаптопа ми отговаря на изискванията. Дава ми грешка при изтеглянето т.е не почва да тегли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *