Управление на дискове Windows 11

Как да разделим локален диск C: на два отделни дяла под Windows 11

Голяма част от устройствата в търговската мрежа идват с вече инсталирана операционна система Windows и само един единствен дял (том) на диска. Обичайно това е системният том, означен като C:. По тази причина един от най-често задаваните въпроси от потребителите е свързан с начините за разделяне на локален диск C.

Повечето големи производители нямат практика да разделят диска на отделни дялове. Това означава, че цялата персонална информация (филми, музика, снимки и т.н.) трябва да се съхранява на този том, на който е и Windows. Това не винаги е удачен вариант, тъй като при евентуална повреда на операционната система съхраняването на данните ще е по-трудно.

В този материал ще ви покажем как да разделите локален диск C: на два (или повече) отделни тома. За тази цел ще използваме единствено ресурсите на Windows 11. Самата процедура по разделяне на локален диск C: ще бъде изпълнена без загуба на данни. За целта ще свием дисковия дял с Windows, а отделеното пространство ще използваме за създаване на нов том (D:).

*  Забележка: Препоръчваме описаните стъпки да се използват още преди да сте прехвърлили личните си файлове върху новото устройство. Така дискът ще е запълнен с по-малко данни, а това позволява повече гъвкавост при разделянето му.

** Забележка: Описаните стъпки са приложими както под Windows 11, така и под Windows 10.

Свиване на том от диска (разделяне на локален диск C:) под Windows 11

Първата задача е да намалите системния дял (Локален диск C:) до нужния размер. Той трябва да е достатъчен за операционната система, инсталираните програми и някакво свободно пространство. Тук подчертавам, че е необходимо да се прибави и още толкова допълнително свободно място, което да се използва за актуализациите на Windows (в т.ч. създаване на резервно копие след по-големи ъпдейти).

Моята препоръка е дял C: да бъде оразмерен някъде в диапазона между 100GB и 200GB. Точно колко ще бъде, решавате вие, а това зависи от обема на допълнителния софтуер, който използвате, общия размер на SSD устройството и разполагате ли с допълнително дисково устройство (твърд диск или второ SSD).

Ще разгледаме в детайли стъпките за разделяне на даден дисков дял под Windows 11, използвайки инструмента за управление на дискове:

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху менюто Start. Изберете от опция Disk Management (Управление на дискове).

Disk Management

2. Инструментът за управление на дискове ще ви покаже информация за наличните дискови/SSD устройства и начина, по който са разделени. Освен локален диск C: ще видите поне още два по-малки дяла, които се използват от самата операционна система. В зависимост от производителя на устройството е възможно да имате и трети (дори четвърти) дял, които се използват за съхранение на данни за възстановяване на системата, драйвери и т.н.

Кликнете с десен бутон на мишката върху дял C: и от контекстното меню изберете опция Shrink Volume (Свиване на диск).

Shrink Volume

3. Системата ще калкулира какво пространство за съхранение е налично. Ще видите прозорец, в който трябва да посочите с колко мегабайта (MB) искате да свиете локален диск C: (1TB = 1024MB). В полето Enter the amaunt of space to shrink in MB е необходимо да въведете именно колко MB от диска желаете да бъдат отделени. Долното поле (Total size after shrink in MB) ви показва какъв ще е остатъчният размер на дяла след свиването му.

Enter the amaunt of space to shrink in MB

Въведете стойност и използвайте бутон Shrink (Свиване), за да разделите дела от диска.

Отделеното пространство ще се появи под формата на Unallocated и ще е маркирано с черна ивица. Тази част от диска е неизползваема в този си вид и трябва да се използва за създаване на нов том.

Създаване на нов обикновен том (дял на диска)

4. Кликнете с десен бутон на мишката върху неразделеното дисково пространство (Unallocated) и изберете опция New Simple Volume (Нов обикновен том).

New Simple Volume

5. Следващите няколко действия са последователни стъпки от помощника за създаване на нов том от диска в Windows. Кликнете на Next, за да продължите напред.

New Simple Volume Wizard

6. В следващата стъпка имате възможност да зададете размера на новия дял (в мегабайти). Някои потребители предпочитат да делят диска на повече дялове и могат да използват само част от неразделеното пространство за новия том, а остатъка – за следващ.

New Simple Volume Wizard

В случай, че желаете цялото пространство да бъде използвано за създаване на новия том, не въвеждайте стойност, а просто продължете с Next.

7. Следващият прозорец ви дава възможност да зададете буквено означение на новия том (D, E, F и т.н.). В моя случай по подразбиране това е D:

New Simple Volume Wizard D:

Ако компютърът (лаптопът) има CD/DVD устройство, включена флаш памет или свързан външен диск, вероятно новият том няма да се инициализира със следващата поред буква (примерно D). В този случай трябва да смените буквата на външното устройство и едва след това да създадете новия том!

8. Следващата стъпка позволява да форматирате новия дисков дял по зададени от вас параметри. Налице е опция да зададете типа на файловата система (по подразбиране е NTFS), наименование на диска и бързо форматиране (зададено по подразбиране).

В тази стъпка препоръчваме да не променяте нищо, освен наименованието (Volume label) на новия том.

Format Partition

Ако изтриете наименованието на тома (по подразбиране New volume) и оставите полето празно, системата ще го именува автоматично като Local Disk.

9. Последната стъпка ще ви покаже параметрите на новия дисков дял. Кликнете на Finish, за да го създадете и финализирате този етап.

Finish

Както виждате на снимката долу, създаденият дисков том е означен с буква D:, форматиран е в NTFS файлова система и е използваем (Healthy). Това означава, че вече ще е видим във файловия мениджър и може да се използва за съхранения на информация.

D

Един от най-често срещаните проблеми сред потребителите, закупили чисто нов лаптоп е липсата на втори дял на диска (освен този с Windows). Подобна ситуация се среща дори и при настолни компютри с фабричен Windows. Разделянето на мястото за съхранение на два отделни тома е препоръчително за всички устройства, които разполагат с SSD или твърд диск с размер от поне 500GB или повече.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

5 thoughts on “Как да разделим локален диск C: на два отделни дяла под Windows 11”

  1. Чудесна информация , разбираема дори и за непрофесионалисти .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *