Изчистване на данни за сайтове

Автоматично изтриване на данните от сърфиране при изход от Chrome, Firefox, Opera или Edge

Всички знаем, че когато сърфираме в мрежата уеб браузърът запазва различни данни за посещаваните страници на локалния диск. В това число се включват т.нар. „бисквитки“, хронология за достъпваните URL адреси, кеширани изображения, история на изтеглени файлове, данни за попълване на формуляри и т.н. Освен че заемат известно място на диска, тези данни оставят „следи“ за последната ви активност.

Горното може да се окаже малък проблем, ако до устройството ви достъп имат и други хора. Общо взето, всеки седнал на компютъра ви ще може да проследи през хронологията на браузъра кога и какви страници сте посещавали.

Един от начините за решаване на горния проблем е използването на интернет браузъра в инкогнито или таен режим (виж Как да сърфираме инкогнито с повечето популярни браузъри). Това обаче е малко крайна мярка и не винаги е необходимо. Всеки съвременен браузър разполага с опция за изтриване данните от сърфиране, а това може да става автоматично всеки път при затваряне на приложението.

В този материал ще ви покажем как да разрешите автоматичното изтриване на бисквитките, историята и други данни за браузване при четирите най-използвани интернет браузъра под Windows – Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge и Opera.

Chrome

1. Отворете прозорец на Chrome и кликнете на менюто в горния десен ъгъл (иконката с трите вертикални точки). Изберете опция Settings (Настройки).

Settings

2. От левия панел на прозореца изберете секция Security and privacy (Сигурност и поверителност), след което кликнете на Cookies and other site data („Бисквитки“ и други данни за сайтове).

Settings

3. Активирайте опцията Clear cookies and site data when you close all windows (Изчистване на „бисквитките“ и данните за сайтовете, когато затворите всички прозорци), както е показано на изображението горе. Това ще позволи автоматичното изтриване на изтриване на данните от сърфиране при затваряне на Google Chrome.

Mozilla Firefox

1. Отворете прозореца на Mozilla Firefox и от горния десен ъгъл кликнете на иконата с трите хоризонтални линии. Изберете Settings (Настройки) от падащото меню, за да достъпите настройките (при по-стари версии може да е Options).

Settings

2. От левия панел на прозореца кликнете на Privacy & Security (Поверителност и защита). Поставете отметка на Delete cookies and site data when Firefox is closed (Изтриване на бисквитки и данни на страници при затваряне на Firefox), налична в раздел Cookies and Site Data (Бисквитки и данни на страници). По този начин браузърът ще изтрива бисквитките и някои други данни при изход, но не и хронологията за посещаваните уеб адреси!

Cookies and Site Data

* Бутон Manage Exceptios позволява да добавите „изключения“, т.е. URL адреси, за които няма да се зачистват данните. Тази опция е полезна най-вече по линия на уебсайтове, в които искате да останете вписани (логнати) при следващо посещение, след като преди това сте затворили Firefox.

** Препоръчваме преди да разрешите изтриването на бисквитки и данни на страници при затварянето на Firefox да изчистите текущата история. За целта използвайте бутона Clear Data (Изтриване на данни), посочвайки данните, които да се премахнат.

3. Ако желаете браузърът да изтрива историята за посещаваните страници, горната настройка не е достатъчна. Малко по-надолу в настройките на Firefox ще видите раздел History (История). Необходимо е да изберете Never remember history (Не помни история) от падащото меню. Веднага след това приложението ще поиска да го рестартирате!

Never remember history

Opera

1. Отворете Opera и кликнете на бутона за бързо настройване, намиращ се в горния десен ъгъл на прозореца. От най-долната част на менюто кликнете на връзката Go to full browser settings (Към пълните настройки на браузъра).

Never remember history

2. От левия панел на прозореца разгърнете Advanced (Разширени). Изберете раздел Privacy & security (Поверителност и сигурност). След това кликнете на Site Settings (Настройки за сайта), за да се покажат настройките от тази секция.

Never remember history

3. От секция Content (Съдържание) кликнете на Cookies and site data (Бисквитки и други данни от сайтове), за да излязат наличните настройки.

Never remember history

4. Активирайте опция Clear cookies and site data when you quit Opera (Изчистване на бисквитките и данните от сайтове, когато излезете от Opera).

Never remember history

* Отново препоръчваме да изчистите предишната си хронология и данни през менюто на Opera. Така ще сте сигурни, че всички данни ще са премахнати.

Microsoft Edge

1. Отворете прозорец на Microsoft Edge и кликнете на менюто в горния десен ъгъл (иконката с трите точки). Изберете опция Settings (Настройки).

Never remember history

2. От лявата част на прозореца изберете Privacy, search and services (Поверителност, търсене и услуги). От раздел Clear browsing data кликнете на Choose what to clear every time you close the browser (Изберете какво да изчистите всеки път, когато затворите браузъра).

Never remember history

3. Edge ви позволява да селектирате кои точно данни да се изтриват при затваряне на интернет браузъра – хронология, история на изтегляния, бисквитки, кеширани изображения, пароли и др. Тези предпочитания следва да се персонализират според вашите нужди.

Never remember history

Опцията за изчистването на данни като бисквитки, история на браузване и други подобни при всяко затваряне на интернет браузъра може да се използва, когато до вашето устройство имат достъп и други хора – родители, колеги и т.н. Така ще скриете част от активността си в мрежата, неволно съхранени пароли и ще спестите известно пространство на диска.

В заключение следва да уточня, че показаното ръководство е актуално спрямо версиите на браузърите, налични към момента на публикуване на този материал (януари 2022 г.). В по-стари или в бъдещи версии са възможни известни разминавания в наименованието на някои опции, в т.ч. тези за изтриване на данните от сърфиране.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.