Проверка на диска

Най-добрите безплатни програми за проверка на диска за проблеми или лоши сектори

Много хора казват, че информацията е най-ценният ресурс. Със сигурност за много от вас съхраняваната информация на компютъра е важна и една бъдеща повреда на диска няма да е от най-добрите изживявания.

Ако сте закупили нов твърд диск или се съмнявате, че сегашният ви прави проблеми, проверката му с подходящ софтуер е добра отправна точка. Диагностиката ще ви даде информация за състоянието на диска, а това ще ви помогне да избегнете някои бъдещи проблеми.

Механичните твърди дискове са особено уязвими към повреди, особено ако са претърпели удар или са били подложени на вибрации. SSD устройствата също не са безсмъртни и с времето постепенно се амортизират.

В този материал ще ви представим няколко напълно безплатни програми, с които да тествате вашия твърд диск или SSD за грешки и проблеми (т.нар. “лоши сектори” при механичните дискове). Избрали сме общо седем безплатни софтуера за проверка на диска, като сме ги подредили според впечатленията от работата с тях.

HDDScan

№1: HDDScan (избор на PCGuide.bg)

HDDScan е страхотен безплатен софтуер, с който лесно ще проверите „здравето“ на вашия диск. Този инструмент работи с всички видове механични твърди дискове, както и с SSD дискове (SATA, PCIE). HDDScan може да се използва за диагностика на USB флаш памети и външни дискове, дискове масиви и т.н.

HDDScan е наличен за изтегляне в преносима (portable) версия, която не се нуждае от инсталация. Необходимо е просто да разархивирате сваления архивен файл и да стартирате приложението.

Този инструмент предлага различни варианти за проверка на повърхността на диска за грешки и “лоши” сектори – Verify, Read, Write и Butterfly тест. В реално време информацията се визуализира графично под формата на линейна диаграма или под формата на блокове*. Тестовете се изпълняват като задачи, а резултатите от тях се генерират в обобщен отчет с графики.

* HDDScan показва графически секторите според скоростта им (под формата на цветни кутийки). Програмата тества времето, за което от всеки сектор (група от сектори) може да се прочете информация. Това е т.нар. “респонс тайм”, който може да даде по-ясна представа за състоянието на устройството. Казано на по-разбираем език, по-бавните сектори се извеждат с различен цвят “кутийка”.

HDDScan извежда S.M.A.R.T. статуса на вашия диск, който може да се запише във файл или директно да се принтира. Налични са три вида базирани на S.M.A.R.T. тестове – бърз, разширен и дори опция за проверка на грешки, в резултат от лош транспорт.

От тестваните безплатни програми смятам, че HDDScan съчетава най-много възможности за диагностика, а в комбинация с интуитивния интерфейс е отличен избор за диагностичен софтуер.

Предимства:

+ Работи с всички актуални версии на Windows, включително и с Windows 11;
+ Може да се използва за тест на всички видове дискове, независимо от производителя;
+ Не изисква инсталация (използва се като „портабъл версия“);
+ Показва S.M.A.R.T. и предлага няколко варианта за проверка за лоши сектори.

Недостатъци:

- Работи само под Windows операционни системи;
- Липсва подробно описана Help секция с информация за различните видове тестове и функции.

Изтегли от официалния сайт на приложението


HD Tune

№2: HD Tune (избор на PCGuide.bg)

HD Tune е една от любимите ми програми за тест на производителността и обща диагностика на диска. От една страна този инструмент изглежда много лесен за работа, дори леко минималистичен. От друга, HD Tune съчетава няколко полезни възможности, които ще разгледаме по-надолу.

HD Tune позволява стартиране на бенчмарк на диска, извеждайки скоростта на трансфер под формата на линейна графика в реално време. Отделно е налична опция за сканиране за грешки, което ще провери диска за наличие на лоши сектори. Тестваните блокове на диска се визуализират в зелен цвят, ако не е установен проблем, или в червен в случай, че са определени като повредени. При скенера не е предвидена възможност за оцветяване в различен цвят на тези сектори, които са по-бавни (т.е. отчели по-голямо време за отговор).

Извеждането на S.M.A.R.T. статус и температура на устройството са само допълнение към възможностите на този малък софтуер. Прекалено високата температура на диска при по-продължителни тестове може да е още един индикатор за нещо нередно.

HD Tune се предлага както в безплатна, така и в платена (премиум) версия. Безплатната предлага ограничен инструментариум (бенчмарк, информация за устройството, извличане на SMART статус и скенер за грешки). Ако не желаете да купувате този софтуер, имайте предвид, че платената версия е налична за изтегляне под формата на пробна версия.

HD Tune се обновява рядко и дори официалният уебсайт на приложението изглежда малко невзрачен. Това не бива да ви притеснява. Тази програма работи под всички версии на Windows, включително и под Windows 11! Не се предлага в портабъл (преносима) версия, така че ще трябва да я инсталирате, ако искате да я използвате.

Предимства:

+ Изключително лесен за използване интерфейс;
+ Наличие на пробна версия на платения вариант, както и напълно безплатна такава (с някои ограничения);
+ Позволява тест на HDD, SSD и флаш памети под Windows.

Недостатъци:

- Изисква да бъде инсталиран (не се предлага в преносима версия);
- Част от инструментите не са налични при безплатната версия.
- Рядко излизат нови версии.

Изтегли от официалния сайт на приложението


Victoria

№3: Victoria (избор на PCGuide.bg)

Victoria е беларуски безплатен софтуер за проверка на дискове за наличие на лоши сектори, грешки и други проблеми. Алгоритъмът на Victoria е в състояние да тества повечето дискове на максимална скорост, независимо от техния тип – механични твърди дискове, SDD, флаш памети, карти памети и т.н.

Макар информацията в мрежата за тази програма да е доста оскъдна, възможностите за диагностика на този инструмент са много. Това го прави подходящ за използване не само от любители, но и от професионалисти.

Подобно на повечето инструменти от този тип, Victoria извежда подробна информация за избраното устройство (т.нар. „паспорт“), която включва производител, точен модел, сериен номер, капацитет, както и редица други специфични данни. Може да извлечете S.M.A.R.T. статуса на диска към момента.

Възможностите за проверка на повърхността на диска са добре разработени и дават информация за основните параметри: скорост в началото и края, време за достъп, поведение при различни размери на блокове, както и за сравняване на различни устройства по отношение на технически характеристики.

Victoria позволява да стартирате бързо сканиране. Тази опция проверява вашия диск на случаен принцип и отнема 3 минути. От линейната графика може да направите съответния анализ за достигнатите скорости на трансфер и промяната им.

Опцията за стандартно сканиране (Scan) извършва щателна проверка на диска – сектор по сектор. Тази операция отнема доста повече време, но може да даде значително по-реална представа за „здравето“ на целия диск. Информацията се визуализира в реално време в линейна графика. Ако поставите отметка на Grid, ще видите всеки сканиран блок в съответен цвят (според времето за отговор). Графиките могат да се записват във файлове и да се зареждат обратно в програмата.

Victoria работи под Windows (всички актуални версии) и е налична в преносима версия, която не изисква инсталация.

Предимства:

+ Широк набор от инструменти за тестване;
+ Представя изчерпателни данни, в т.ч. и под формата на графика (линейна и по блокове);
+ Не изисква инсталация (използва се като „портабъл версия“).

Недостатъци:

- Малко популярен софтуер сред повечето потребители.

Изтегли от официалния сайт на приложението


Seagate SeaTools

№4: Seagate SeaTools (софтуер за напреднали)

Seagate е един от лидерите в производството на твърди дискове и SSD модули. Компанията предлага свой софтуер за диагностика, наречен Seagate SeaTools. Това са напълно безплатни инструменти, налични във версии за Windows, Linux, DOS и версия за стартиране на ниско ниво (чрез bootable флаш памет или CD).

Защо избрахме да представим софтуера на Seagate, а не този на Western Digital, Fujitsu или Samsung?! Seagate SeaTools за Windows може да се използва за диагностика на дискове от всякакви производители – не всички опции, но най-важните да! Ето защо ще се фокусираме именно върху версията, предназначена за работа под Windows.

SeaTools for Windows изисква инсталация на компютъра, който ще се тества! Програмата позволява да изпълните няколко вида основни или разширени теста на диска. Възможна е диагностика както на вътрешни дискови устройства, така и на външни USB памети или дискове.

Seagate SeaTools е комплексен софтуер, предназначен по-скоро за професионалисти, компютърни техници и ентусиасти. Твърде възможно е начинаещите потребители да срещнат известни трудности при работата с програмата и правилното разтълкуване на резултатите. Въпреки това SeaTools винаги са били един от най-надеждните инструменти за диагностика на твърди дискове.

Предимства:

+ Софтуер, разработен от водещ производител на дискове;
+ Някои от възможностите работят и с устройства на други производители;
+ Разполага с версия за Windows, DOS и bootable вариант.

Недостатъци:

- Твърде сложен за някои потребители;
- Не всички възможности работят при дискове, които не са произведени от Seagate или Maxtor;
- Изисква да бъде инсталиран.

Изтегли от официалния сайт на приложението


Macrorit Disk Scanner

№5: Macrorit Disk Scanner (софтуер за начинаещи)

Macrorit Disk Scanner е безплатна и доста опростена програма, която може да бъде използвана за проверка на диска за лоши сектори.

За разлика от HDDScan този софтуер няма да ви покаже графически блоковете, отчели по-ниско или по-високо време за отговор. По-напредналите потребители биха сметнали това за известен недостатък, но не и тези, които търсят разбираеми резултати.

Общо взето, Macrorit Disk Scanner може да ви каже имате ли или не лоши сектори на диска. Здравите сектори се показват в зелено, а диагностицираните като проблемни, се маркират в червен цвят на диаграмата.

Имате възможност да сканирате целия диск или само избрана зона, както и да изберете опция компютърът да се изключи след приключване на теста. Важно е да отбележа, че Macrorit Disk Scanner не извежда S.M.A.R.T. статуса на устройството или поне аз не откривам в безплатната версия такава опция.

Macrorit може да работи с IDE HDD, SATA HDD, SCSI HDD, FireWire HDD, SSD, външни USB дискове и флаш памети. Наличен е в портативна версия (такава, която не се нуждае от инсталиране) и работи с всички версии на Windows.

Предимства:

+ Опростен и лесен за използване потребителски интерфейс;
+ Работи при всички версии на Windows (от XP до Windows 11);

Недостатъци:

- Не визуализира S.M.A.R.T. статус;
- Част от допълнителните възможности са налични само в платената версия;
- Не показва секторите, които са с по-нисък респонс тайм (по-бавните сектори).

Изтегли от официалния сайт на приложението


GSmartControl

№6: GSmartControl

GSmartControl е друг безплатен софтуерен инструмент, който позволява да извлечете S.M.A.R.T. статуса и редица други данни за вашия твърд диск или SSD.

GSmartControl може да изпълни три отделни самостоятелни теста (self-test) на диска за проблеми. Краткият тест (Short Self-test) е с продължителност 2 минути и е подходящ по-скоро за диагностициране на напълно повредени дискове. Разширеният тест (Extended Self-test) изследва цялата повърхност на твърдия диск/SSD, използвайки различни вградени в диска тестови процедури. Отнема повече време, но дава доста по-обективна индикация за наличие на лоши сектори и други подобни проблеми.

Третата възможност – Conveyance Self-test е налична за твърдите дискове, но не и при SSD. Това е тест за транспортни проблеми е интересна опция, тъй като механичните дискове са доста уязвими в това отношение. Целият Conveyance Self-test отнема около 5 минути, а идеята му е да открие повреди, причинени от неправилен транспорт на диска – удари, изпускания всякакви механични въздействия, които биха го повредили още преди да бъде монтиран.

При GSmartControl липсва графичния способ за представяне на тестовете в реално време, но пък този софтуер е отлично решение в случай, че искате да извлечете повече детайли за самото устройство. Програмата съхранява журнални (log) данни за извършените самостоятелни тестове, за грешки и за температурата на устройството. Тези данни могат да се записват в текстов файл и да се принтират след това.

Предимства:

+ Показва изчерпателна информация за диска, в т.ч. S.M.A.R.T. статуса;
+ Позволява съхраняване на данните под формата на подробни отчети, включително и запазването им в текстови файлове;
+ Подходяща за използване от компютърни специалисти, в сервизи и т.н.

Недостатъци:

- Данните от направените тестове може се окажат по-трудни за разчитане от начинаещите потребители;
- Програмата изисква да бъде инсталирана (липсва преносима версия).

Изтегли приложението


Ariolic Disk Scanner

№7: Ariolic Disk Scanner

Ariolic Disk Scanner е друг безплатен софтуер за проверка за наличие на лоши сектори по диска. Приложението работи под Windows с всички вариации на FAT и NTFS файлови системи.

Инструментът може да бъде свален в преносима (portable) версия, която не се нуждае от инсталация. На официалната страница на Ariolic са налични Download бутони и за други инструменти и е необходимо да обърнете по-голямо внимание какво изтегляте.

Работата с Ariolic Disk Scanner е бих казал, елементарна! Необходимо е да посочите дисковия дял или външна памет, който да бъде сканиран. Сканирането се стартира с един единствен клик върху Start test.

Подобно на Macrorit, този инструмент дава информация единствено за наличие на повредени сектори. Графичната част на прозореца не показва сканираните блокове на диска в зависимост от отчетеното време за отговор, а просто дели всички на здрави и проблемни сектори. Това не дава достатъчно ясна представа за здравето на диска, но вероятността неопитните потребители да объркат работещ сектор с “лош” е по-малка.

Важно е да отбележа, че програмата проверява диска (сектор по сектор) единствено чрез четене. С други думи, сканирането само по себе си не може да повреди данните ви.

Предимства:

+ Изключително опростен за използване потребителски интерфейс;
+ Работи при всички версии на Windows (от XP до Windows 11).

Недостатъци:

- Не визуализира S.M.A.R.T.;
- Сканира отделни дялове от диска;
- Не показва по-бавните сектори.

Изтегли от официалния сайт на приложението

В заключение

Използването на някои от разгледаните инструменти е лесен начин за извличане на данни за състоянието и производителността на наличните устройства за съхранение (HDD или SSD) на вашия компютър.

Бихме дали на нашите потребители следните препоръки:

  • Проверка на диска да се извършва периодично, особено ако съхранявате много важна информация на него;
  • Проверка за лоши сектори и грешки трябва да се прави задължително след закупуване на вече използвано устройство;
  • Изпълнението на различни тестове на диска е важно в случаите, когато установите проблеми, възможна причина за които е твърдия диск или SSD устройството.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *