Екран за заключване

Как да премахнем екрана за заключване в Windows 11

Когато включвате вашия компютър, едно от първите неща, които виждате е т.нар. „екран за заключване“ (Lock screen) на Windows. Той ви показва датата, часа, някои нотификации, а всичко това става на фона на разнообразни десктоп тапети. Аз лично харесвам показването на екрана за заключване, но много потребители смятат тази възможност за ненужна.

Ако се разровите в настройките на Windows 11, вероятно няма да намерите опция за забрана за показването на екрана за заключване. Това обаче не означава, че изключването на Lock screen е нещо невъзможно. Напротив, екранът за заключване може да бъде премахнат чрез Group Policy Editor или през редактора на системния регистър на Windows.

Забрана на екрана за заключване в Windows 11 през Group Policy Editor

Използването на групови правила за конфигуриране на Windows е възможно под Windows 11 Pro, Enterprise и Education и предлага наистина широк спектър от опции. Имайте предвид, че ако използвате Windows 11 Home, то този метод ще е неприложим, тъй като в Home версията няма Local Group Policy Editor!

При останалите версии на Windows 11 използването на Group Policy Editor остава най-лесният начин за забрана на екрана за заключване. Стъпките са следните:

1. Стартирайте Group Policy Editor. За целта използвайте търсачката в менюто Start Start, където потърсете gpedit. Може да използвате и прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от Start + R), в който да изпълните gpedit.msc, като алтернативен начин.

Group Policy Editor

2. След като сте стартирали Local Group Policy Editor, достигнете до следната локация:

Computer Configuration > Administrative Templates > Control Panel > Personalization

3. От дясната част на прозореца с двоен клик отворете настройката Do not display the lock screen.

Do not display the lock screen

4. Активирайте Enabled, след което потвърдете промените с Apply и OK.

Enabled

След като изпълните горните стъпки, рестартирайте системата. Би трябвало да бъдете пренасочени директно към екрана за вписване.

Забрана на екрана за заключване в Windows 11 през Registry Editor

Използването на Registry Editor (regedit) е възможно във всички версии на Windows 11, включително и в Home. През редактора на системния регистър може да забраните показването на екрана за заключване чрез въвеждане на специфичeн ключ.

1. Изпълнете regedit през прозореца Run (Изпълнение) или чрез формата за търсене до Start Start. По този начин ще стартирате редактора на системния регистър в Windows.

regedit

2. Навигирайте до следния ключ от лявата част на прозореца на редактора:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху ключа Windows, наличен в левия панел на редактора. От контекстното меню изберете New > Key и именувайте новия ключ като Personalization.

New key

4. По аналогичен път, кликнете с десен бутон на мишката върху новия ключ Personalization. От менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value. Именувайте създадената стойност като Nolockscreen.

New & DWORD (32-bit) Value

5. Отворете новата стойност с двоен клик върху нея. В полето Value data въведете стойност 1 и потвърдете промените с OK.

Value data 1

След като изпълните горните стъпки, рестартирайте системата. При следващото зареждане на Windows 11 би трябвало да бъдете пренасочени директно към екрана за вписване.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *