Термо пасти

Кои са най-добрите термопасти за 2022 година

За постигане на ефективно охлаждане на централния или графичния процесор от ключово значение е термо пастата. Нейната задача е да уплътни всички микроскопични неравности между охладителя и процесора. По този начин се създава по-добър контакт между двете повърхности. Със свойствата си на топлопроводимост термичната паста спомага за по-добро предаване на топлината между тези два компонента.

На пазара се предлагат различни видове термо пасти, които могат да се използват както при настолни конфигурации, така и при профилактика на лаптопи или реновиране на видео карти. И тук следва да уточня, че в понятията „термо паста“, „термична паста“, „термопроводяща паста“, „термична грес“ и т.н. се влага един и същи смисъл, независимо от химичния им състав.

Термо пасти - видове

Типове и показатели при избор на термо паста

Ще разясним накратко няколко характеристики на съвременните термо пасти, на които следва да обърнете внимание при избора на конкретен продукт:

Състав

Термопастата е полутечна смес с висока топлопроводимост, а съдържащите се в нея компоненти определят типа и качествата ѝ. Обикновено пастите се делят на керамични и такива тип „течен метал“.

Керамичните термични пасти са най-масови и обикновено представляват суспензия от силиконова паста и фини частици метални оксиди – алуминиев оксид, цинков оксид и силициев диоксид. Някои от тях може да включват в състава си дори фини метални или въглеродни микрочастици. Керамичните пасти не провеждат електричество и обикновено са сравнително лесни за нанасяне или почистване.

Течно-металните компоненти предлагат много висока топлопроводимост, може би в пъти по-добра от тази при керамичните пасти. Освен че са трудни за нанасяне, тези течни сплави провеждат електричество. Неправилната работа с тях може да е предпоставка за електрическо окъсяване на компонентите. Нещо повече – пастата тип „течен метал“ съдържа елементи, които са агресивни към алуминия и могат да повредят някои модели охладители.

Топлопроводимост

Топлопроводимостта при термичните пасти определя свойството им да пренасят топлината между двете контактни повърхности – от по-топлата към по-студената. Топлопроводимостта при повечето термо пасти се измерва във ватове на метър Келвин (W/mK) и по-високата стойност на показателя има пряко отношение към качеството на пастата.

Вискозитет

Вискозитетът е мярка за това колко гъста или „тънка“ е термичната паста, съответно колко лесно се разнася по повърхностите. Няма да изпадаме в подробности, но по-гъстите пасти са малко по-трудни за нанасяне. Ето защо препоръчваме да бъдат разнесени равномерно с помощта на пластмасова шпатула или пластична карта.

Термо пастите с нисък вискозитет са по-тънки и течливи и при натиск лесно се „разливат“ по повърхността. Ето защо могат да бъдат нанесени просто като точка, под формата на Х или линия в средата на процесора.

Съотношение „количество – цена“

Различните марки термични греси се предлагат в различни разфасовки. Когато сравнявате цените на термо пастите, следва да правите съпоставка между това колко плащате за един грам паста.

В същото време трябва да прецените какво количество реално ще ви бъде нужно, в зависимост от броя и типа на системите, които ще обслужите. Следва да се вземе предвид, че с 1 грам керамична паста може да обработите около две (дори три) десктоп системи или поне няколко лаптопа.

Най-добрите термо пасти, които може да закупите през 2022 г.

Изборът на термо паста е важен за редица потребители, желаещи да постигнат максимално ефективно охлаждане на своите системи. Направихме това проучване и този материал, за да бъде полезен на всички тях.

Преди да пристъпим към конкретни продукти искам да направя едно уточнение. Поради големите различия в характеристиките на керамичните и течнометалните термични пасти, в този материал няма да разглеждаме продукти, които представляват течен метал! Считам, че двата основни типа термични греси (керамични и течни метали) са несъпоставими. Също така няма да се ангажираме и с конкретни цени, тъй като същите във времето може да варират в различните търговски вериги.

От доста време разглеждаме обстойно различните тестове в мрежата на най-продаваните термопасти. Въз основа на тях, както най-вече на база опита ни, избрахме общо осем продукта, които ще представим в резюме.

thermal grizzly kryonaut

Thermal Grizzly Kryonaut

Когато говорим за висококачествени термо пасти, Thermal Grizzly винаги са на първи позиции, макар и на очаквано висока цена. Компанията предлага няколко продукта, като Thermal Grizzly Kryonaut е водеща сред керамично-базираните топлопроводящи пасти.

Принципно Thermal Grizzly Kryonaut е предназначена за хардуерни ентусиасти и високата ѝ цена не бива да ви изненадва. Тази паста достига топлопроводимост от 12.5W/m*K, което надвишава всички конкурентни керамични/силиконови пасти. Ако искате най-доброто за вашата конфигурация, лаптоп или видео карта, серията Kryonaut на Thermal Grizzly е оптималното решение.

Thermal Grizzly Kryonaut се предлага и във вариант Extreme, който е с още по-завишени показатели. Тази вариация е розова на цвят и е малко по-специфична за нанасяне от „обикновената“ Kryonaut – може би по-гъста и разтеглива. Ето защо препоръчваме да използвате пластмасова шпатула за разнасянето на този продукт по повърхността на процесора. Kryonaut Extreme е с по-висок коефициент на топлопроводимост (14.2W/m*K) и може би е най-добрата от всички керамични и силиконови термо пасти на пазара.

+ Топлопроводимост: 12.5W/m*K (14.2W/m*K при Kryonaut Extreme);
+ Цвят: бледо-сив (розов при Kryonaut Extreme);
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -250°C до +350°C;
+ Плътност: 3.7 g/cm³ (3.76 g/cm³ при Kryonaut Extreme);
+ Разфасовки: 1гр., 5.55 гр., 11.1 гр., 37 гр. / 2 гр. при Kryonaut Extreme;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

- Висока цена за 1 грам.


Arctic MX-5

Arctic MX-5

Arctic са едни от лидерите в производството на охлаждания и термо пасти, а тяхната MX-5 е ново попълнение в продуктовата линия на австрийската компания. Arctic MX-5 е базирана на легендарната MX-4, като производителят обещава същата издръжливост и дори малко по-добра ефективност.

Arctic MX-5 e термична грес, която в състава си съдържа микс от алуминиев оксид, алуминиеви микрочастици, алуминиев нитрит, магнезиев оксид и някои други допълнителни съставки. Това и дава отлична топлопроводимост, нареждайки я до един от най-добрите продукти за последната година. Arctic MX-5 не е електропроводима, а това я прави отличен избор както при процесори за настолни конфигурации, така и при лаптопи и видео карти.

В търговската мрежа е налична в разфасовки от 2 до 50 грама, с или без шпатула за размазване. Arctic MX-5 може да бъде открита и в някои класни охладители на компанията, в количество, достатъчно да се използва за едно-две нанасяния.

+ Топлопроводимост: 6W/m*K;
+ Цвят: бледо-син;
+ Трайност: до около 8 години (след нанасяне или престой);
+ Работна температура: -40°C до +180°C;
+ Плътност: 3.2 g/cm³;
+ Разфасовки: 2 гр., 4 гр., 8гр., 20 гр., 50 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.


Arctic MX-4

Arctic MX-4

Arctic MX-4 безспорно е една от най-търсените термични пасти на пазара поради отличните си характеристики и приемливата си цена. Тази термична грес може да се открие в търговската мрежа в различни по количество разфасовки, а това е съществен плюс за нея.

Arctic MX-4 е съставена от въглеродни микрочастици, които водят до относително висока топлопроводимост от 8.5W/m*K. Съдържа още алуминиев оксид и метил силикон. Освен това тази паста е лесна за нанасяне и с универсално приложение – за процесори, видео карти и т.н. Не съдържа метал и не провежда електричество, което я прави напълно безопасна за електрониката.

Формулата на Arctic MX-4 бе частично подобрена през 2019 година като сегашният вариант на MX-4 издържа до осем години без смяна (според производителя). Това означава, че тази паста практически „надживява“ повечето компютърни конфигурации и лаптопи.

+ Топлопроводимост: 8.5W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: до около 8 години (след нанасяне или престой);
+ Работна температура: -50°C до +150°C;
+ Плътност: 2.5 g/cm³;
+ Разфасовки: 2 гр., 4 гр., 8гр., 20 гр., 45 гр.;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.


Thermal Grizzly Aeronaut

Thermal Grizzly Aeronaut

Thermal Grizzly Aeronaut според производителя е идеалният продукт за начинаещи хардуерни ентусиасти, които търсят по-висока ефективност. Самото наименование „Aeronaut“ подсказва, че това е паста, предназначена най-вече за стандартните въздушни охлаждания. Разбира се, това не е проблем да бъде използвана и при системи с водни охлаждания. Може да се влага и при профилактика на лаптопи и видео карти.

Thermal Grizzly Aeronaut е силикон-базирана термична паста и съдържа по-ниско количество метални микрочастици. Поддържа добри показатели за топлопроводимост, а също и устойчивост при високи температури.

Друг интересен факт, който откриваме в сайта на производителя е това, че тази паста оставя по-малко микро-драскотини върху повърхностите на компонентите след премахването й. Лесно се нанася и почиства, а вариацията от различни по количество разфасовки я прави добър избор както за любители, така и за професионалисти.

+ Топлопроводимост: 8.5W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -150°C до +200°C;
+ Плътност: 2.6 g/cm³;
+ Разфасовки: 1 гр., 3.9 гр., 7.8 гр. и 26 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.

- Недостатъчно ревюта и тестове за този продукт.


Noctua NT-H2

Noctua NT-H2 (NT-H1)

Noctua NT-H2 е керамично-базирана термо паста, малко по-нов вариант на популярната NT-H1. Този продукт е отлично решение както за обичайна употреба при настолни и преносими компютри, така и за използване при системи с овърклок. Формулата на Noctua NT-H1 и NT-H2 предлага висока топлопроводимост (вероятно от порядъка на около 8 – 8.9W/m*K) и не провежда електричество. Освен това, тази паста е изключително лесна за нанасяне, без значение дали е като точка в средата на чипа или чрез размазване със шпатула.

Независимо дали използвате Noctua NT-H2 или NT-H1 трябва да сте наясно, че това е доказан продукт с отлични показатели. Разликата между двете вариации едва ли ще е повече от 1-2 градуса (най-вече при пикови натоварвания и процесори с голяма площ), така че която и да изберете, ще ви свърши отлична работа.

Някои охладители на Noctua идват със спринцовка NT-H1, която съдържа достатъчно количество паста за повече от едно нанасяния. И двете модификации на легендарната термична паста се предлагат в търговската мрежа, а цената им спрямо количеството е напълно приемлива.

+ Топлопроводимост: липсва в сайта на производителя;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: от -50 до +200°C (-50 до +110°C при NT-H1);
+ Плътност: 2.81 g/cm³ (2.49 g/cm³ при NT-H1);
+ Разфасовка: 3.5 гр., 10 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.

- Липсва официална информация за някои важни спецификации на продукта.


Gelid Solutions GC-Extreme

Gelid Solutions GC-Extreme

Gelid Solutions GC Extreme е термо паста с отлични показатели, подходяща както за обикновени настолни процесори, видео карти или лаптопи, така и за системи с овърклок.

Gelid Solutions GC Extreme е решение от средния ценови клас за потребителите, търсещи добра термо-паста на не прекалено висока цена. Въпреки, че не е толкова разпространена в търговската мрежа у нас, Gelid Solutions GC Extreme успява да бъде един от топ продуктите в световен мащаб. Тази паста е отлична алтернатива на Arctic MX-4 или Noctua NT-H1 със своята топлопроводимост от 8.5W/m*K.

Gelid Solutions GC Extreme е подходяща за всякаква употреба (процесори, видеокарти, лаптопи), както и за всякакви охладители, тъй като е некорозивна и не провежда електричество. Както повечето термични греси от средния и висок клас, Gelid Solutions GC Extreme се предлага с малка шпатулка за нанасяне в количество от 1 грам или 3.5 грама.

+ Топлопроводимост: 8.5W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -45°C до +180°C;
+ Плътност: 3.73 g/cm³;
+ Разфасовки: 1 гр. или 3.5 гр.
+ Подходяща за: настолни системи, видео карти, лаптопи.

- Трудно се намира в повечето търговски вериги в България.


Arctic Silver 5

Arctic Silver 5

Това е може би един от най-популярните продукти сред хардуерните ентусиасти от много години. Arctic Silver 5 съдържа микронизирани частици сребро, което я отличава от повечето керамични пасти. Освен сребърните частици, тази термична грес съдържа малки количества цинков оксид, алуминиев оксид, боров нитрит и синтетични масла.

Все пак, следва да уточня, че Arctic Silver 5 не е течно-метален компонент, а обикновена термо паста. Според производителя тази термо паста не провежда електричество, но според някои хардуерни специалисти това е малко спорно. Ето защо смятам, че Arctic Silver 5 със сигурност е добро решение за настолни системи, но не най-удачното за използване при лаптопи или видео карти.

Следва да се има предвид, че оптималните термални качества на Arctic Silver 5 се постигат до около 200 часа след нанасяне и след изпълнени множество цикли на загряване/изстиване на повърхностите (включване и изключване). Ето защо не очаквайте този продукт да разгърне потенциала си веднага.

+ Топлопроводимост: 8.9 W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -50°C до +180°C;
+ Плътност: 4.05 g/cm³;
+ Разфасовки: 3.5 гр., 12 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори.

- Изисква определено време за постигане на оптимален ефект.


 

Zalman ZM-STC9

Zalman ZM-STC8/ZM-STC9

Zalman ZM-STC8 е термо паста, която със своите показатели и качества се нарежда до доказани продукти като Noctua NT-H1. Тази термо паста е базирана на компоненти, влагани в повечето качествени керамични пасти – силициев диоксид, алуминиев оксид и цинков оксид.

Този продукт е лесен за нанасяне и почистване, а с топлопроводимостта си от 8.3W/m*K е особено подходяща за по-взискателни системи, лаптопи или видео карти. Предлага се в опаковка от 1.5 гр., което е достатъчно за няколко нанасяния в зависимост от площта на контактната повърхност на охлаждания компонент.

Zalman предлага и термична паста, която има една идея по-висок коефициент на топлопроводимост. Това е Zalman ZM-STC9, предлаган в по-голяма разфасовка от 3.5 грама. Това количество е достатъчно и по-изгодно като цена, ако ще използвате пастата за няколко нанасяния (3.5 гр. са достатъчни за 5-8 десктоп процесора и поне 10-15 мобилни процесора или видео чипове).

ZM-STC9 е с малко по-добра топлопроводимост от 9.1W/m*K и по-нисък вискозитет спрямо ZM-STC8. При тези стойности, разлика в ефективността при двете пасти на практика едва ли ще има или пък тя ще бъде пренебрежимо малка. Отново подчертавам, че изборът между тези два продукта по-скоро следва да бъде на база необходимото ви количество (1.5 гр. при ZM-STC8 или 3.5 гр. при ZM-STC9).

+ Топлопроводимост: 8.3W/m*K при ZM-STC8 и 9.1W/m*K при ZM-STC9;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: от -40°C до +200°C (ZM-STC8);
+ Плътност: около 2.7g/cm³;
+ Разфасовки: 1.5 гр. при ZM-STC8 и 3.5 гр. при ZM-STC9;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.

В заключение: няколко полезни съвета от PCGuide.bg

Разликата в достигнатите температури при качествените и доказани брандове термични пасти е малка. За постигане на ефективно охлаждане смятам, че по-важното е пастата да бъде правилно нанесена и в нужното количество. Ето някои наши препоръки, на които би било добре да обърнете внимание:

  • Винаги почиствайте контактните повърхности с етилов спирт, изопропилов алкохол или няколко капки контактен спрей. Остатъците от стара паста или пръстовите отпечатъци по контактните повърхности биха влошили топлообмена;
  • Не прекалявайте с количеството термична паста, което нанасяте. Работата на този компонент е да уплътнява микроскопичните неравности между капачката на процесора (чипа) и охладителя.
  • Винаги размазвайте равномерно пастата с помощта на чиста пластмасова шпатулка или пластична карта. Това правило важи най-вече за процесори с по-голяма контактна площ.
  • Сменяйте термо пастата веднъж на няколко години (най-добре на 2-3 г.).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

2 thoughts on “Кои са най-добрите термопасти за 2022 година”

  1. След като внимателно прочетох статията горе и потърсих допълнително информация в Интернет си купих термопаста тип течен метал – Thermal Grizzly Conductonaut за 20 лв/1 гр. Нанесох я само на плочката (пластината) на охладителната тръба, която е за основния процесор, а на пластината за процесора на видеокартата нанесох паста Arctic MX4 защото там плочката е от алуминий и няма как да нанеса течен метал. Нанасянето изисква голяма прецизност и не е лесно, а течния метал прилича и на външен вид и като физическо поведение на живак. Поради това беше доста трудно докато я нанеса правилно и после докато я размажа по процесора с една стара пластмасова СИМ карта. Температурите обаче веднага видимо спаднаха! Направо невероятно е колко много охлажда процесора! Сега дори вентилатора на лаптопа ми се включва много по-рядко и за кратко време (охлажда бързо). Заслужаваше си усилията и парите! В момента съм си купил и ще монтирам охладител с двойна тръба и с отделно охлаждане на всеки процесор и две изцяло медни плочки (пластини) за процесорите – и основния и на видеокартата. С този двоен охладител ще заменя моя оригинален единичен, който е монтиран в момента. Така вече ще подобря в много по-голяма степен охлаждането на всеки процесор, а и ще мога да използвам и на двата процесора най-добрата термопаста – тип течен метал. Благодаря за полезната статия! Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *