Профилактика на видео карта

Профилактика на видео карта Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4G – ръководство

В този материал ще ви покажем стъпка по стъпка извършването на профилактика на видео карта Radeon RX 570 4GB, произведена от GIGABYTE. Преди това, нека разясним какво имаме предвид под „профилактика“. Профилактиката означава цялостно почистване на картата от прах, както и замяна на термо пастата и термо падовете (т.нар. термо подложки или „термо дъвки“).

Кога и защо е нужно да правя профилактика на видео картата

При работата си във всеки настолен компютър с времето се натрупва прах. Това от своя страна води до влошаване на възможността компонентите да се охлаждат както трябва. Резултатът е ясен – по-високи работни температури на хардуера и потенциална опасност от прегряване.

Видео картите с активно охлаждане са един от най-уязвимите компоненти в това отношение. Натрупалата се прах намалява топлоотдаването на радиатора. Ако прахта е повече, това може да доведе и до блокирането на някоя от перките.

Ето защо видео картата трябва да се почиства регулярно с помощта на елементарни пособия като флакон със сгъстен въздух. След изтичане на гаранцията е препоръчително да се замени термо пастата и термо подложките (термо падове) в случай, че картата е използвана по-интензивно. Последното изисква пълно разглобяване на картата и не случайно трябва да се извършва от компетентно лице.

В следващите точки ще се опитам в максимални детайли да обясня как да направите сами пълна профилактика на вашата видео карта. За целта съм избрал карта, която е достатъчно добър пример за този материал – налице е активно охлаждане с два вентилатора, наличие на термо падове и средна по сложност за разглобяване.

Пълно почистване и профилактика на видео карта GIGABYTE Radeon RX 570

Последователността от стъпки при разглобяването на GIGABYTE Radeon RX 570 са сходни с много други видео адаптери. Все пак, има някои специфични моменти, на които ще наблегнем.

Премахване на вентилаторите и почистване от прах

1. При този модел видео карта е необходимо да се развият четири малки винтчета, които държат пластмасовия модул с охлаждащите перки. Това ще позволи да се почистят вентилаторите от вътрешната страна на перките, както и самият радиатор.

Премахване на винтовете на вентилаторите

Другите две болтчета се намират на идентично място от другата страна на картата.

2. Много внимателно изключете конекторите за вентилаторите (3 бр.) от куплунга на платката. За целта може да използвате пинцета или друг подходящ инструмент, но захващането трябва да става за самия конектор (не за кабелчето, защото може да се скъса).

Изключване на конекторите на вентилаторите

3. След това отделете пластмасовия модул с вентилаторите от видео картата. Необходимо е просто да го издърпате внимателно нагоре.

Премахване на вентилаторите

4. С подходяща четка почистете прахта от двете страни на вентилаторите. Ако търсите съвършенство, използвайте памучен тампон, напоен с изопропилов или етилов алкохол (спирт), за да почистите по-фината мръсотия от перките.

Почистване на охладителя

За предпочитане е да приложите метода, който използвам аз – първо с четка и прахосмукачка, а след това с памук и малко спирт. Използването на компресор за почистване на перките е крайно нежелателно. Силната въздушна струя може да ги повреди!

5. С четката почистете внимателно и радиатора от наслоената прах. При нужда може да използвате флакон със сгъстен газ и прахосмукачка, с която да засмучете прахта.

Почистване на радиатора

Смяна на термо пастата и термо подложките

С времето термо пастата губи своите качества и това налага да се замени с нова. Същото важи и за поставените от производителя термо подложки, макар че не винаги те се заменят. Замяната на термо пастата и подложките изисква пълно разглобяване на видео картата.

Много често при премахване на охладителя поставените върху чиповете термични подложки се късат, особено ако са по-тънки или вече остарели. Това означава, че трябва да разполагате с термопадове с дебелина, която да е същата като на стоковите.

6. Развийте болтчетата от задната страна на видео картата и ги отделете някъде встрани.

Развийте болтчетата от задната страна на видео картата

7. Внимателно отделете радиатора от платката на видео картата. Може би най-деликатната част от процедурата е именно тази. Засъхналата термична паста и термо подложки правят това трудно, ето защо се изисква голяма прецизност.

Отлепете термалния модул

В моя случай това се оказа доста трудно, но се получи след като се опитах да отделя радиатора първо от дясната част. Не липсваха и разкъсани термо падове, но така или иначе щях да ги заменя с нови.

8. След като радиаторът е демонтиран, може да огледате дали термо подложките са за смяна. В моя случай имаше такива, които се разкъсаха и смяната им е неизбежна.

Състояние на термо падовете

9. Необходимо е да се почистят всички повърхности от прах, а след това да се премахне старата паста.

За начало с четка почистете платката от наслоената прах. Ако върху нея има термо падове, които няма да сменяте, предварително ги покрийте с парченца фолио, за да не се лепи прах по тях. Другият вариант е да ги остраните внимателно, без да нарушавате целостта им.

Ако има разкъсани термо подложки, ги отстранете внимателно. Почистете чиповете и засъхналата термо паста с тампон, напоен с изпопропилов алкохол. Аз лично за почистване използвам спрей за почистване на електрически контакти, който отлично премахва старата паста и всякакви други замърсявания от графичния чип и електронните компоненти.

Почистване на чиповете от паста и старите падове

Повърхността на графичния чип и радиатора трябва да са идеално чисти, за да може новата термо паста да върши своята работа.

Преди да преминем към поставянето на нова паста и подлепване на нови термични падове, ще вмъкна една допълнителна точка. Тъй като видео картата има бекплейт (плочката, която е на гърба на платката), силно препоръчително е да се свали и почисти. Под него също има термо падове, които при нужда да се сменят.

Демонтиране и почистване на бекплейта

10. На този модел видео карта има три малки винтчета, които държат бекплейта. Необходимо е да се развият и внимателно плочката да се премахне.

Премахване на бекплейт

11. За почистване на платката използвам отново четка с мек косъм. Самия бекплейт почистих с тампон, напоен с алкохол. Термичната подложка изглеждаше добре, но въпреки това я замених с нова.

бекплейт

 

Поставяне на нова термо паста и термо падове

12. Поставете нужното количество термо паста върху графичния чип:

Поставяне на термо паста

За размера и формата на чипа показаното количество паста е напълно достатъчно. При поставяне на охладителя пастата ще се „разлее“ по повърхността на графичния процесор. Въпреки това след нанасяне термичната паста може да бъде и размазана с пластмасова шпатулка (както ще направя и аз).

Вероятно много потребители се чудят каква паста да използват за видео картата?! Принципно всяка доказана марка керамична паста върши работа – Arctic MX-5/MX-4/MX-2, Noctua NT-H1/NT-H2, Thermal Grizzly Kryonaut и т.н. Просто избягвайте да влагате „безименни“ термични пасти с неясен произход от типа на „2-3 лв. спринцовка“.

Виж Кои са най-добрите термопасти за 2022 година

Внимание: В случай, че ще заменяте силиконовите термо падове, трябва да сте сигурни, че разполагате с такива със същата дебелина, както поставените от производителя! Използването на термо подложки с неправилна дебелина е сериозна грешка. Това би довело до лош контакт с охлаждащия модул и прегряване на определени електронни елементи. Ето защо преди да пристъпите към следващата точка се уверете, че знаете каква е дебелината на фабричните падове и че разполагате с идентични (или има от къде да закупите при нужда).

13. Използвайте макетно ножче и линийка, за да разкроите новите термо падове. Те трябва да бъдат поставени по същия начин както са били позиционирани старите. Може да ги подлепите към самия радиатор (както съм направил аз) или по съответните елементи на платката.

Ето как се получи при мен:

Поставяне на термични подложки

При моята видео карта бяха нужни термо подложки (падове) с дебелина 0.5 мм за VRAM чиповете и падове с дебелина 1.5 мм върху елементите на модулa за регулиране на напрежението (VRM). 1.5 мм бе и термо пада при бекплейта на картата (виж т. 11).

Внимание: Новите термо падове имат защитно прозрачно фолио. Не забравяйте да го премахнете преди да сглобите картата. В противен случай ползата от самата термо подложка е нулева!

Сглобяване на видео картата

След като се уверите, че сте поставили паста на графичния чип, нужните силиконови термо подложки и сте премахнали защитното фолио от тях, може да пристъпите към сглобяване на самата видео карта. Стъпките са в обратен ред на описаните дотук.

При GIGABYTE Radeon RX 570 4GB e необходимо да се монтира първо бекплейта с трите малки винтчета. След това се монтира и радиаторът, чиито четири болтчета (тези с пружинките) се завиват винаги накръст. Може да следвате последователността от снимката долу.

Поставяне на радиатора

Идеята е охладителят да се притисне равномерно към графичния процесор. Така термичната паста ще се „разлее“ равномерно по чипа.

След като сте затегнали винтовете (1-4) поставете и останалите (5 и 6). Накрая монтирайте модула с перките. Не забравяйте да включите конекторите за вентилаторите!

15. Финална стъпка е да тествате работоспособността на видео картата, отчитайки в реално време температурите й. Отлична работа за това върши програмата Geeks3D FurMark.

В заключение

В този материал ви показахме как да направите сами профилактика на видео карта. Използването на GIGABYTE Radeon RX 570 4GB беше удачен пример. Първо, картата вече не е в гаранция. Работила е достатъчно и има нужда от профилактиране. И не на последно място – стъпките при тази видео карта са приложими при почти всички графични адаптери с активен охладител.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *