Настройки на Windows 11

Най-важните настройки, които да направите след инсталацията на Windows 11

Всяка нова инсталация на Windows се нуждае от персонализиране според вашите нужди и предпочитания. Има обаче определени настройки, които е силно препоръчително да се извършат непосредствено след като сте закупили новото си устройство, както и след всяко преинсталиране на Windows в бъдеще.

Ще ви покажем най-важните от тях – стъпка по стъпка. За тази цел ще използваме Windows 11, но имайе предвид, че при Windows 10 нещата са почти сходни.

Проверка на езиковите и регионални настройки

Ако сами сте инсталирали вашия Windows и в последния етап от инсталацията сте посочили вашия регион, може да пропуснете тази точка. Във всички други случаи препоръчваме да проверите дали е зададен коректният регион, часова зона и добавените клавиатурни подредби за писане.

1. Влезте в менюто Start и изберете приложението Settings.

2. От лявата част на прозореца с настройки изберете раздел Time & language.

3. Ще започнем първо с часовата зона. Изберете секция Date & time. За България коректната часова зона (виж Time zone) трябва да е (UTC +02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius. Активирането на опция Set time zone automatically ще позволи устройството само да избира часовата зона в зависимост от местоположението.

часова зона

4. За да проверите дали е зададен коректният регион и формат от предния раздел, изберете Language & region. В секция Region трябва да е зададено за Country and region – Bulgaria, а за Regional format – Bulgarian (Bulgaria).

регион

Промяна на езиковата променлива за правилно визуализиране на не-unicode текст на кирилица

Някои потребители се оплакват, че определени програми с български интерфейс визуализират йероглифи или „???? ???“, вместо букви. Някои видео плейъри показват дори субтитрите по този начин. Причината за това се крие в некоректни административни настройки на Windows или по-точно опцията System locale (езикова променлива на системата).

System Locale е част от административните регионални настройки за Windows. Свързана е с визуализирането на текст от програми, които не поддържат Unicode.

Ако инсталираната версия на Windows е на английски, за System locale ще бъде зададен също английски език (дори посоченият регион да е България). Ето защо препоръчваме за тази опция да бъде зададен български език.

1. Влезте в менюто Start и изберете приложението Settings (Настройки). От лявата част на прозореца с настройки изберете раздел Time & language (Час и език), както бе в горната точка.

2. Изберете секция Language & region (Език & регион), скролирайте надолу и кликнете на Administrative language settings (Административни езикови настройки).

3. От таб Administrative (Административни) на отворилия се прозорец кликнете на бутон Change system locale (Промяна на езиковата променлива на системата).

4. От падащото меню на Current system locale изберете Bulgarian (Bulgaria), както е на изображението:

System locale

5. Потвърдете избора си с OK. Системата ще поиска да се рестартира, за да влязат промените в сила. Ако искате да рестартирате по-късно, кликнете на бутон Later от диалоговия прозорец.

Показване на десктоп иконите за „Този компютър“, „Мрежи“, потребителската директория и т.н.

Може би първото нещо, което правя аз при нова инсталация е да изкарам иконите на This PC, потребителската директория и евентуално тази на Control Panel. По подразбиране в Windows 10 и Windows 11 тези икони не се визуализират на десктопа. Ако ги използвате, трябва да изпълните следните няколко стъпки:

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху работния плот и от менюто изберете Personalize (Персонализиране). Така ще достъпите директно до настройките за персонализиране на Windows 11.

2. Изберете секция Themes (Теми).

3. Изберете секция Desktop icon settings (Настройки на иконите на работния плот).

4. В прозореца имате възможност да посочите кои системни икони да се покажат на вашия десктоп.

Настройка на иконите на работния плот

Премахване на част от ненужните икони от таскбара

При Windows 11 лентата на задачите (Taskbar) съдържа икони, които със сигурност не се използват от голяма част от потребителите. Таскбарът може да се персонализира и така да се премахнат ненужните икони. На тяхно място може да закачите най-често използваните приложения, напр. уеб браузърът (ако е различен от Edge), музикалния плейър или каквото друго решите. Ето и стъпките:

1. Кликнете с десен бутон върху лентата на задачите (но не върху иконите или менюто Start). Изберете опция Taskbar settings (Настройки на лентата на задачите).

2. В прозореца с настройки и по-точно секция Taskbar items (Елементи на лентата на задачите) ще видите плъзгачи, с които може да забраните показването на икони като Search, Widgets, Task view и Chat.

Икони в ленатата на задачи

Аз лично не използвам Widgets и Chat и затова ги скривам от лентата.

Забележка: Всички други икони от таскбара може да се премахнат като кликнете с десен бутон върху съответната икона и изберете Unpin from taskbar (Откачи от лентата на задачите).

Забраняване на определени приложения да се стартират с Windows

Windows 11/Windows 10 включват някои свои приложения, които по подразбиране се зареждат още със стартиране на самата операционна система и работят на фонов режим. В случай, че не се използват, препоръчително е да се забрани тяхното стартиране. Това става изключително лесно по следния начин:

1. Изпълнете клавишна комбинация от CTRL + SHIFT + ESC. Ще се отвори прозореца на диспечера на задачите (Task Manager).

Забележка: Ако прозореца се стартира в умален режим, кликнете на More details (Повече детайли) – така ще виждате всички табове в него.

2. Кликнете на таб Startup (Стартиране). Ще видите всички приложения и програми, които се зареждат с Windows. Обърнете внимание на статуса им – Enabled или Disabled. Тези, които са със статус Enabled със сигурност се стартират с вашата операционна система, а тези с Disabled – не.

Стартиране

3. С бутон Disable може да забраните всяка една програма, която смятате, че няма да използвате.

За описаните дотук действия в Windows 11 може да използвате и приложението Settings (Настройки). За целта влезте в Start > Settings > Apps > Startup (Старт > Настройки > Приложения > Стартиране), откъдето също може да забраните на дадени приложения да се стартират заедно с Windows.

Проверете активиран ли е вашия Windows

Ако току що сте закупили нов компютър или сте преинсталирали операционната система на вашето устройство, добре би било да хвърлите един поглед на това активиран ли е Windows.

За тази цел влезте в Start > Settings > System > Activation (Старт > Настройки > Система > Активиране). Ако всичко е наред, би трябвало да виждате статус Active, както е показано на изображението долу:

Windows е активиран

В случай, че виждате предупреждение, че операционната система не е активирана, използвайте бутона Troubleshoot (Отстраняване на неизправности). Ако сте свързани към интернет, системата ще провери в сървърите на Майкрософт има ли валиден лиценз. При наличие на такъв активацията ще се извърши сама в рамките на няколко секунди. Ако това не се случи, а вие разполагате с продуктов ключ, използвайте опция Change product key (Промяна на продуктов ключ), за да въведете ключа.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *