Windows 11 cleanup

Как да почистим диска от временни файлове, създадени след актуализации на Windows 11

Много потребители са чували понятието „временни файлове“ (temporary files или просто temp files) и как тези данни понякога заемат значително дисково пространство. При своята работа операционните системи Windows генерират такива и това е нещо съвсем нормално. С времето (особено след големи актуализации) тези файлове се натрупват на диска и заемат пространство, което може да бъде използвано за други цели.

В този материал няма да говорим за т.нар. „браузърен кеш“, за който много потребители вероятно си мислят в момента. Ще се фокусираме върху временните файлове, създавани от самия Windows. В това число се включват преди всичко временни файлове от актуализации на операционната система, файлове за оптимизиране на доставката, отчети за грешки, журнални файлове на Windows Update и др.

Общият размер на временните файлове на диска се променя постоянно и може да варира от няколко стотин мегабайта, до няколко десетки гигабайта. Особено осезаемо нарастват след по-големи ъпдейти (актуализации) и при надстрояване на версията на Windows.

Защо след актуализиране на Windows 11 мястото на диска намалява?

Windows изтегля и съхранява копие на своите актуализации на системния дисков дял, както и архив на старите версии на файловете. Нещо повече – когато се актуализира версията на Windows, операционната система запазва копие на предходната си версия върху твърдия диск (обикновено в директория Windows.old). Така потребителят има възможност в определен срок да я възстанови, в случай че след актуализиране установи проблеми. Но ако всички актуализации са преминали успешно и системата работи стабилно, нужно ли е всичката тази информация да се пази?!

Използване на приложението Settings (Настройки) за почистване на диска

Не е необходимо да използвате приложения на „трети страни“ за оптимизиране и почистване на диска. В Windows 11 (както и в Windows 10) е предвидена възможност за премахване на временните файлове, генерирани от операционната система.

Следвайте стъпките, описани долу, за да проверите и евентуално изтриете натрупаните временни файлове от актуализации на Windows и приложенията:

1. Влезте в Start > Settings (Старт > Настройки) и от левия панел на прозореца кликнете на System (Система). След това изберете секция Storage (Място за съхранение).

Start Settings Storage

2. Инструментът ще изведе размера на използваното и свободното пространство на диска, на който е инсталиран Windows (обичайно това е C:). За да проверите размера на временните файлове, генерирани от системата, кликнете на Temporary files (Временни файлове).

Temporary files

3. Разгледайте по категории какъв е размерът на временните файлове и преценете има ли необходимост от почистване на диска.

* Тук следва да отворя една скоба – твърде вероятно е категория Windows Update Cleanup да съдържа данни, които са доста обемни. Причината за това споменах по-горе, а именно актуализациите на Windows. При инсталиране на актуализации (ъпдейти) операционната система запазва копие от предишните версии на файловете. Така потребителите имат възможност при евентуален проблем да деинсталират някои ъпдейти или да върнат предишната версия на операционната система. Във всички останали случаи тези данни се явяват ненужни!

4. Селектирайте категориите временни файлове, които желаете да премахнете от диска. Използвайте бутон Remove files (Премахни файловете) за изтриването им.

Remove files

След тази стъпка ще видите предупреждение, което ви казва, че тези файлове ще бъдат перманентно премахнати от диска. Кликнете на бутон Continue (Напред), за да продължите с изтриването им.

Използване на инструмента Disk cleanup за премахване на временните системни файлове

Disk Cleanup е инструмент на Windows, предназначен за почистване на диска от различни временни и ненужни файлове. Тъй като тази възможност е няколко пъти коментирана в различни материали на PCGuide.bg, ще опиша стъпките накратко.

Disk Cleanup предлага опция за премахване на ненужните системни файлове на Windows, натрупани най-вече в резултат от актуализации. В това число влизат и предишните версии на операционната система, които се съхраняват за определен период.

1. Използвайте формата за търсене в Windows 11 и потърсете Disk Cleanup или Почистване на диска (ако сте с български интерфейс).

2. Стартирайте инструмента и от малкия прозорец изберете системния дял с Windows (обикновено това е локален диск C:).

* Като алтернативен път може да използвате This PC – кликнете с десен бутон на мишката на Локален диск C: и от менюто изберете Properties (Свойства). От прозореца кликнете на бутон Disk Cleanup (Почистване на диска).

3. От прозореца за почистване на диск C: кликнете на бутон Clean up system files (Изчистване на системни файлове).

Disk cleanup

4. Системата ще калкулира какви и колко файлове имате възможност да премахнете. Прегледайте в прозореца дали има големи по размер данни, които могат да бъдат почистени. Ако такива са налични, маркирайте ги и кликнете на ОК, за да стартирате почистването.

Disk cleanup

Възможностите на Windows 11 за освобождаване на дисково пространство ви позволяват по безопасен начин да изтриете вече ненужни временни файлове, запазени след актуализации или генерирани просто при самата работа на операционната система.

Инструментът Storage Sense пък дава възможност системата сама да се грижи за освобождаването на дисково пространство. В зависимост от потребителските предпочитания това може да става през определен период от време или при достигане на критично ниско свободно пространство на диска с Windows.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да почистим диска от временни файлове, създадени след актуализации на Windows 11”

  1. Здравейте! Имам програмки за анимирани курсури ,но след рестартиране са отхвърлени от Windows 11.Бихте ли ме посъветвали какво да направя за смену успешно показалеца на курсура.Нямала съм такъв елементарен проблем досега.Благодаря ви предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *