Най-добрите безплатни офис пакети

Най-добрите безплатни офис пакети през 2022 г. (алтернативи на Word, Excel и PowerPoint)

В днешните условия на все по-чести онлайн обучения и работа от вкъщи използването на електронни документи се превърна в ежедневие. Почти всеки потребител работи с документи, базирани на Microsoft Word, Microsoft Excel или Microsoft PowerPoint. Но знаете ли, че съществуват безплатни офис пакети, които са отлична алтернатива на Microsoft Office и не е необходимо да заплащате нито стотинка, за да ги използвате легално?!

Безспорно е, че Microsoft Office (Microsoft 365) е най-популярният офис пакет за потребителите на Windows. Възможностите, които той предлага са наистина големи, а основните му приложения Word, Excel и PowerPoint са „стандарт“ при електронните документи, таблици и презентации.

Цената на офис пакета на Microsoft не е малка и не всеки е готов да закупи лиценз за този софтуер. Ето защо в този материал ще се опитаме да ви представим възможностите на най-добрите безплатни алтернативи на Microsoft Office. Разгледали сме софтуерни продукти, които отговарят на няколко конкретни условия:

  • Да се предлагат във версия, която е напълно безплатна за крайните потребители на Windows;
  • Да поддържат основните файлови формати на Microsoft Word, Microsoft Excel и Microsoft PowerPoint. В това число включваме – четене, редактиране и създаване на файлове, съвместими с трите най-използвани приложения от офис пакета на Майкрософт.
  • Дa могат да се използват преди всичко офлайн (наличието на облачно базирана услуга е само предимство).

Какъв безплатен аналог на Microsoft Office (Microsoft 365) да използвам?

Избрали сме общо три безплатни офис пакета за Windows. Ще се опитаме за разгледаме накратко всеки един софтуер, отчитайки неговите възможности – доколко е съвместим с Microsoft Office, потребителски интерфейс и платформите, които поддържа.

 

Libre Office№1: LibreOffice – най-добра съвместимост с форматите на Microsoft Office

LibreOffice e популярен офис пакет, познат на някои потребители от определени Linux дистрибуции. Всъщност, това е проект с отворен код, базиран на OpenOffice. В последствие е доразработен като отделен софтуер. В момента LibreOffice предлага отлична поддръжка, както и възможност за добавяне на темплейти и разширения.

LibreOffice е съвместим с всички съвременни файлови формати на Microsoft Office – таблици, електронни документи, презентации и дори бази данни. Визуализирането на популярни разширения като .docx, .xlsx и .pptx е повече от отлично.

Инструментариумът на LibreOffice включва общо шест приложения, покриващи почти всички офис задачи:

  • Writer – текстови документи (алтернатива на Microsoft Word);
  • Calc – електронни таблици (алтернатива на Microsoft Excel);
  • Impress – презентации (алтернатива на Microsoft PowerPoint);
  • Draw – рисуване на векторни схеми и диаграми;
  • Math – математически формули;
  • Database – бази от данни, съвместими с Microsoft Access, mySQL, postgreSQl и др.

Потребителският интерфейс на LibreOffice е много добре структуриран и доста сходен с Microsoft Office (статичните менюта го правят близък до този в MS Office 2003). Офис пакетът поддържа над 100 езика, включително и български превод. Това го прави изключително лесен за работа дори за потребители, които за първи път се докосват до него.

LibreOffice с всички свои компоненти се предлага в безплатна версия за Windows, Mac и Linux. Налично е и приложение за Android, но то позволява само преглед на текстови документи.

Изтегли LibreOffice безплатно


WPS Office Free

№2: WPS Office Free – безплатен заместител на Word, PowerPoint, Excel със страхотен интерфейс

WPS Office е популярен офис пакет, разработен от китайската компания Kingsoft. В миналото бе познат като Kingsoft Office, но след това бе преименуван на WPS (съкр. от първите букви на Writer, Presentation, Spreadsheet).

WPS Office се предлага както в напълно безплатна версия, така и под формата на платен софтуер. Безплатната версия е чудесна за използване у дома, дори с цената на няколко реклами, които ще се показват в началния прозорец на приложението (нищо, което да смущава работата ви).

WPS Office Free включва приложенията Writer, Presentation и Spreadsheets. Те са отлични алтернативи на Microsoft Word, PowerPoint и Excel, предлагайки пълния набор от функции за работа с текстови документи, презентации и таблици. Липсва програма за работа с бази от данни, но за сметка на това е наличен и PDF четец с PDF конвертор към Word, който обаче е с някои ограничения при безплатната версия.

Едно от нещата, които най-много правят впечатление е стилният и свеж интерфейс на WPS. Структурата на менютата на трите приложения са максимално близки до тези в последните версии на Microsoft Office. Това е още един плюс за тези от вас, които са използвали до момента единствено офис пакета на Майкрософт. Български интерфейс за момента не е наличен, но пък разполагате с опция за проверка на правописа на родния език.

Друга характерна особеност на интерфейса на WPS Office е възможността за зареждане на различните типове документи в един единствен прозорец – под формата на табове, подобно на уеб браузърите. Така например, ако работите с текстов документ и електронна таблица, смяната между тях ще става много по-бързо с табове, отколкото ако бяха в отделни прозорци.

И не на последно място: след инсталация на безплатната версия на WPS Office ще ви бъде предоставена възможност да регистрирате акаунт. По този начин ще имате достъп до облачно пространство от 1GB и възможност за редакция на документи от различни устройства, свързани с вашия потребителски акаунт.

WPS Office е наличен във версии за Windows, Linux и macOS. Налична е и мобилна версия за Android и iOS.

Изтегли WPS Office безплатно


Apache OpenOffice 4

№3: Apache OpenOffice – сходни приложения с тези при LibreOffice

OpenOffice е софтуер с отворен код, разработен от Apache Software Foundation. Този офис пакет бе едно от първите безплатни софтуерни решения, появили се като алтернатива на Microsoft Office преди години.

OpenOffice може да покрие всички нужди на повечето потребители. Софтуерът включва в себе си редактор на текстови документи (Writer), електронни таблици (Calc), презентации (Impress), чертане на графики (Draw), формули (Math) и управление на бази данни (Base).

Офис пакетът поддържа превод на различни езици, един от които е българският. Това означава, че може да изтеглите и инсталирате този софтуер директно с български езиков интерфейс. Като недостатък може да отбележим неговия “ретро” и скучен потребителски интерфейс. Нови версии излизат по-рядко, като във всяка следваща базовата концепция за оформлението на прозорците и лентите с инструменти се запазва.

Функционалността на Apache OpenOffice може да бъде подобрена чрез добавяне на различни разширения и темплейти – нещо очаквано за софтуер, които е с отворен код.

OpenOffice поддържа Windows, Linux и macOS. На самата официална страница се посочва, че пакетът “може да се изтегли и използва напълно безплатно за всякакви цели”.

Изтегли Apache OpenOffice (openoffice.org)

В заключение

В резюме: LibreOffice е отличен офис пакет, който поддържа почти всички файлови формати на Microsoft Office, дори и работа бази данни. OpenOffice предлага приблизително същата функционалност, но с цената на остарял потребителски интерфейс. WPS Office е отличен избор за тези от вас, които търсят по-съвременен интерфейс, опция за използване на облачно пространство и същевременно не се нуждаят от алтернатива на MS Access.

Възможностите за използване на безплатни офис пакети за работа с документи далеч не се изчерпват до горепосочените три софтуера. В тази връзка обаче, отново ще подчертая, че в този материал акцентът е върху софтуерни инструменти за Windows, предназначени основно за използване в офлайн среда. Смятам, че за момента това са най-добрите безплатни заместители на Microsoft Office (2003-2021).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *