Windows 10 на български език

Как да направим Windows 10 на български език в няколко стъпки

Много потребители предпочитат да използват Windows 10 на български език, вместо такъв с английски интерфейс. По подразбиране в повечето случаи инсталацията на тази операционна система се изпълнява на английски език и той остава като основен език на потребителския интерфейс.

В следващите няколко стъпки ще ви покажем как да добавите български езиков пакет в Windows 10 и как същият да бъде зададен като т.нар. „език за показване“. Преди това обаче, искам да направя няколко важни уточнения.

  • Всеки езиков пакет за Windows включва няколко компонента – клавиатурна подредба, език за показване и говор.
  • В тази връзка, ако вашият Windows 10 разполага с българска клавиатурна подредба, най-вероятно имате инсталиран български езиков пакет, но той не включва български език за показване или просто не е избран като основен от езиковите настройки.

В първата част ще разгледаме ситуация, в която не е инсталиран български езиков пакет. Ще инсталираме такъв, като ще зададем българският език като основен език за показване. Във втората част ще ви покажем как да инсталирате и зададете български език за показване при вече наличен български езиков пакет, но само с налични клавиатурни подредби.

Избор на език за показване в Windows 10

Като за начало влезте в меню Win Start и изберете приложението Settings Settings (или използвайте клавишна комбинация от Win + I). От екрана с настройките изберете Time & language, след което левия панел на прозореца кликнете на раздел Language. В падащото меню на секция Windows display language проверете какви налични езици имате и дали сред тях има български.

В случай, че българският езиков интерфейс е наличен, изберете го и рестартирайте компютъра (или използвайте Log off), за да влязат новите промени в сила. Ако не, разгледайте следните две ръководства.

Добавяне на български езиков пакет в Windows 10

В първата ситуация ще разгледаме вариант, при който няма налични български език за показване и българска клавиатурна подредба. Ще добавим нов езиков пакет на български, който ще зададем като основен език за показване.

1. От прозореца с езиците (Start > Settings > Time & language > Language), и по-точно секция Preferred languages изберете опция Add a language.

2. От списъка с налични езици изберете желания езиков пакет (в случая Български) и кликнете на Next.

В полето за търсене просто напишете bul и българският език ще излезе най-отгоре!

3. От следващия прозорец трябва да са поставени отметки на Install language pack, както и на Set as my Windows display language. Последната ще направи инсталирания език като „език за показване“ в Windows или иначе казано ще зададе интерфейса на операционната система да бъде в желания език.

След това кликнете на Install, за да се инсталира езиковият пакет (необходима е интернет връзка).

4. Инсталацията обичайно отнема около минута или дори по-малко. След това ще видите диалогов прозорец, който ще поиска да се отпишете, за да влязат промените в сила. Аз лично предпочитам, да избера No, sign in later и да рестартирам системата.

След повторното вписване вашият Windows 10 вече ще е с българско меню!

Инсталиране на български език за показване в Windows 10

В много от случаите потребителите използват една или две разновидности на българска клавиатурна подредба, но не разполагат с инсталиран езиков интерфейс за Windows. В този случай българският езиков пакет просто трябва да бъде допълнен с език за показване.

1. Отидете на меню Start > Settings > Time & language > Language. Ако разполагате с инсталирана поне българска клавиатурна подредба, би трябвало да виждате българския език в предпочитаните езици в Windows. Изберете Bulgarian и кликнете на бутон Options.

 

2. В следващия прозорец и по-точно секция Language pack трябва да кликнете на бутон Download. Така ще изтеглите и инсталирате езиков интерфейс на български (необходима е интернет връзка).

След като бъде изтеглен и инсталиран, езиковият пакет за показване ще бъде наличен в прозореца с езиковите настройки. От секция Windows display language изберете Български. Ще е необходимо да се отпишете от акаунта си или да рестартирате системата, за да влязат промените в сила.

По идентичен начин в Windows 10 може да бъде добавен всеки един друг езиков пакет – немски, испански, италиански, руски и т.н. Това ви позволява да направите повечето неща в тази операционна система да се показват на желания език.

Ако искате да добавите или изтриете клавиатурна подредба в Windows 10, разгледайте нашия материал Как да добавим или изтрием клавиатурна подредба в Windows 10.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да направим Windows 10 на български език в няколко стъпки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *