Bootmgr is missing

Как да поправим сектора за начално зареждане (MBR) в Windows 10

Записът за начално зареждане или наричан още сектор за начално зареждане (Master Boot Record – MBR) е една от най-критичните зони в системния дисков дял. Това е така, защото благодарение на него устройството открива операционната система, която да зареди. С други думи казано, ако записът за начално зареждане (MBR) е повреден, след включване на компютъра той няма да може да открие и зареди Windows.

Повредата на сектора за начално зареждане е сериозен проблем и често пъти за по-неопитните потребители е необходима специализирана намеса за поправката му. Причини за подобни проблеми могат да бъдат инфекции с вирус/злонамерен софтуер, неправилно изключване на устройството или повреда в твърдия диск.

В този материал ще ви покажем как може да бъде поправен секторът за начално зареждане и Windows 10 да зареди отново нормално. Следва да уточним, че изпълнението на описаните действия изисква определени познания. Ако не сте достатъчно сигурни, че ще се справите с тези стъпки, потърсете помощ от компетентно лице!

Какво да направим, когато Windows 10 не иска да зареди?

За да не иска да зареди една операционна система Windows, причините могат да бъдат различни. Често пъти те се крият в повреден запис за начално зареждане (Master Boot Record) или в BCD*. Една от най-типичните за тази ситуация грешки показва съобщение „BOOTMGR is missing. Press Ctrl + Alt + Delete to restart“.

* Забележка: Запис за начално зареждане (master boot record) се използва при операционни системи, инсталирани върху MBR дискови дялове.

Ако не използвате GPT дял и предполагате, че проблемът на вашата система може би е от подобно естество, изпълнете следните стъпки:

1. Направете от работещ компютър стартиращо (bootable) USB устройство за възстановяване на Windows 10 или използвайте инсталационна медия – DVD или USB флаш памет за инсталация на Windows 10.

Виж Създаване на USB флаш устройство за възстановяване на Windows 10

2. Направете нужните настройки в BIOS/UEFI така, че като първо стартиращо устройство да бъде зададена използваната инсталационна медия или устройство за възстановяване – USB или CD/DVD. На второ място в реда на зареждащите устройства трябва да е поставен твърдият диск/SSD, на който е Windows. Запазете настройките и системата ще се рестартира.

3. След рестарта би трябвало да зареди поставената Windows медия (USB/DVD) и да видите логото на Windows. За тази цел обикновено се изисква да натиснете произволен клавиш от клавиатурата, след като се появи надписа Press any key to boot from…

4. В първия екран, където трябва да посочите език, формат на час/цени и клавиатурна подредба оставете нещата така, както са по подразбиране. Кликнете на Next, за да продължите към следващия екран.

Next

5. Кликнете на Repair your computer от долния ляв ъгъл на прозореца.

Repair your computer

6. Изберете опция Troubleshoot от екрана, който ще видите.

Troubleshoot

7. След това изберете секция Advanced Options.

Advanced Options

8. От следващия екран изберете Command Prompt, за да стартирате командния прозорец.

Command Prompt

Именно Command Prompt ще използваме за да стартираме иструмента Bootrec.exe. Той включва редица опции, които позволяват възстановяването на сектора на начално зареждане. Именно тези възможности ще разгледаме сега.

Какви възможности предлага BOOTREC.EXE

Bootrec.exe е инструмент, който се използва за отстраняване на проблеми със стартирането на Windows от твърдия диск. Той може да ви послужи за поправка и възстановяване на MBR, boot-сектора или BCD. Опциите, които могат да бъдат използвани в тези случаи са следните:

/FixMbr

Използването на опцията FixMbr позволява поправка на записа за начално зареждане или изчистване на кода от MBR. Тази команда не презаписва съществуващата таблица на дяловете на твърдия диск!

Изпълнете следната команда в Command Prompt, за да използвате FixMbr:

bootrec /fixmbr

/FixBoot

Опцията FixBoot може да бъде използвана, когато секторът за стартиране е заменен с друг нестандартен код, когато е повреден или е инсталирана по-стара операционна система успоредно с по-актуална версия. Изпълнете следната команда:

bootrec /fixboot

/ScanOS

Използването на опцията ScanOS е необходимо, когато т.нар. Boot Manager меню не показва всички съвместими операционни системи, инсталирани на компютъра. Това меню ви позволява да изберете коя операционна система да бъде заредена, когато сте инсталирали два или повече различни Windows на едно устройство. ScanOS сканира всички налични дискове за съвместими операционни системи и ги показва в случай, че не са налични в BCD*.

bootrec /scanos

*BCD – Boot Configuration Data (Хранилище на данни за конфигурацията на зареждането) е малка база данни, която се използва от Windows Boot Manager. Съхранява се във файл, който е във формат, подобен на този на системния регистър на Windows.

/RebuildBcd

Опцията RebuildBcd се използва, когато не е наличен друг вариант освен да се създаде отново BCD. Тази възможност отново сканира дисковите дялове за инсталирани операционни системи и позволява да изберете кои от тях да добавите към BCD. Изпълнението и се осъществява със следната команда:

bootrec /rebuildbcd

С Y и Enter трябва да потвърдите дали дадената открита на диска операционна система да бъде добавена в хранилището на данни за конфигурацията на зареждането.

Когато се опитвате да оправите грешката “Bootmgr Is Missing” и горната команда не помогне, можете да пробвате и друг метод. Той включва експорт на BCD, изтриването му и използване на опция RebuildBcd повторно. Така ще възстановите хранилището BCD.

За тази цел трябва да използвате последователността от команди, описани долу. Всеки отделен ред е отделна команда, което означава, че след всеки ред трябва да натиснете Enter за изпълнението на командата. Последователността е следната:

BCDedit /export C:\BCD_Backup
C:
CD boot
Attrib BCD -h –r -s
Ren C:\boot\bcd bcd.old
Bootrec /RebuildBcd

След изпълнение на последната команда, инструментът Bootrec.exe ще провери диска за налични операционни системи. Може би ще е необходимо да изчакате малко, след което да потвърдите с Y добавянето на Windows 10 инсталацията в списъка с операционни системи за зареждане.

Bootrec /RebuildBcd

В това изображение сме ви показали изпълнението и на някои от командите, описани малко по-нагоре в този материал. При изпълнението на последната от тях инструментът ни открива само една Windows инсталация – на дисков дял C:, която ние добавяме в списъка за стартиране. Следва да поясним, че при изписване на командите в прозореца на Command Prompt, използването на малки/големи букви е без значение.

След изпълнението на горните операции ще е необходимо да рестартирате системата и да проверите дали Windows 10 вече зарежда нормално. Преди това не забравяйте да премахнете използвания до момента инсталационен DVD диск или USB флаш памет.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *