Как да използваме Remote Desktop за отдалечен достъп в Windows 10

Функцията Remote Desktop (Отдалечен работен плот) позволява да осъществявате отдалечен достъп до даден Windows-базиран компютър от друго устройство. Чрез отдалечения достъп можете да осъществявате контрол върху дадена машина от разстояние, включителни и да прехвърляте файлове от/към нея.

Remote Desktop не е някаква новост в Windows. Тази възможност бе въведена още в Windows XP и е запазена в следващите версии. Уникалното при нея е, че не ви е необходим допълнителен софтуер, за да получите отдалечен достъп до дадена Windows система. Но все пак, има неща, с които трябва да сте наясно, за да използвате функцията за Отдалечен работен плот.

Какво е необходимо да знаем за функцията Отдалечен работен плот, преди да започнем?

Първото условие е работната станция, към която ще се свързвате (ще я наричаме „отдалечен компютър“) е да използва версия на операционна система Windows, която да поддържа Remote Desktop. „Отдалеченият компютър“ трябва да е включен (да не е в състояние на хибернация или „спящ режим“) и да има стабилна мрежова връзка. Нещо повече – използването на функцията за отдалечен работен плот трябва да е разрешена, в противен случай няма да имате достъп до тази машина чрез същата функция.

Когато два компютъра са свързани в една локална мрежа, връзката между тях с помощта на Remote Desktop не е никак сложна задача. Всеки от тези компютри е присвоил някакъв IP адрес, зададен от рутера в мрежата. Проверката на IP адреса на дадена машина може да стане с помощта на команда ipconfig, изпълнена в Command Prompt.

Използване на Remote Desktop под Windows 10 – стъпка по стъпка

В този материал ще акцентираме върху функцията за Отдалечен работен плот (Remote Desktop) в Windows 10 Pro или Windows 10 Enterprise. Ето защо настоящото ръководство се отнася за тези версии на Windows 10.

Разрешаване на Remote Desktop в Windows 10 Pro/Enterprise

За да бъде възможен контролът върху даден компютър от друг компютър чрез Remote Desktop, е много важно да бъдат позволени отдалечени връзки с този компютър. Подчертаваме, че долните стъпки задължително трябва да бъдат изпълнени на компютъра, към който ще се свързвате с инструмента за отдалечен работен плот.

1. Влезте в меню Start Start и изберете Settings Settings (Настройки).

2. От прозореца с настройки изберете System (Система).

System

3. От левия панел на прозореца изберете раздел Remote Desktop (Отдалечен работен плот). Разрешете опцията Enable Remote Desktop (Разрешаване на отдалечен работен плот), премествайки плъзгача на позиция On (Вкл.).

Enable remote Desktop

4. Ще видите системен прозорец, където трябва да потвърдите промените с Confirm (Потвърди).

Confirm

Алтернативен метод за разрешаване на Remote Desktop

Ще ви покажем и още един метод за разрешаване на използването на функцията за отдалечен работен плот (Remote Desktop). При Windows 10 този метод може да бъде използван вместо онзи в горната точка. Ако пък вашата система/отдалечената система е с Windows 8 (Windows 8.1) или Windows 7, ще е необходимо именно на него да се спрете.

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху иконата на This PC (Този компютър) от работния плот. От менюто изберете Properties (Свойства), за да отворите прозореца със системните свойства.

2. От лявата му страна кликнете на линка Advanced system settings (Допълнителни системни настройки).

Забележка: Ако на десктопа нямате икона на This PC, използвайте търсачката на Windows, където потърсете Advanced system settings (при операционни системи с български интерфейс потърсете „допълнителни системни настройки“).

3. В отворилия се прозорец отидете на таб Remote (Отдалечен). Активирайте опцията Allow remote connections to this computer (Позволявай отдалечени връзки с този компютър), както е показано на изображението.

Allow remote connections to this computer

Вероятно ще видите малък предупредителен прозорец, който ви предупреждава, че когато компюртъра е в режим на хибернация или заспиване, няма да е достъпен. Кликнете на OK, за да го затворите. Запазете промените с Apply в предходния прозорец!

Свързване към отдалечен компютър с Remote Desktop (Връзка с отдалечен работен плот)

Важно е да уточним, че в показания пример използваме два компютъра, които са свързани в една локална мрежа! Това може да са две отделни работни станции във вашия офис или два компютъра, свързани към домашната ви мрежа. В този случай се изисква използването на отдалечен работен плот да бъде разрешено (както вече ви показахме), както и да знаете IP адреса на компютъра, с който ще се свързвате.

В тези случаи стъпките са следните:

1. Използвайте формата за търсене в таскбара, за да потърсите „remote desktop“ (при операционна система с български интерфейс потърсете „отдалечен работен плот“).

2. В резултатите от търсете трябва да излезе връзка към приложението Remote Desktop Connection (Връзка с отдалечен работен плот). Кликнете на него.

Remote Desktop Connection

3. Необходимо е да въведете IP адреса на отдалечения компютър, ако той е свързан в локалната мрежа, примерно:

Remote Desktop Connection Computer

След това кликнете на бутон Connect (Свързване).

4. Необходимо да въведете потребителското име и паролата да достъп до акаунта на отдалечения компютър.

Enter your credentials

Работния плот на отдалечения компютър ще излезе в отделен голям прозорец, който можете да минимизирате, ако пожелаете. По този начин ще имате възможност да работите на двете работни станции – на вашата основна и на отдалечената (тази към която сте се свързали). Прекъсването на връзката с отдалечената станция става чрез затваряне на прозореца на Remote Desktop с „Х“.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да използваме Remote Desktop за отдалечен достъп в Windows 10”

  1. Здравейте!
    Радвам се, че има хора като Вас, които безкористно помагат на другите, за да разширяват познанията си, що касае възможностите на Windows.
    Бих се радвала, ако допълните материала, за използване на Remote Desktop, когато РС-то не е в локална мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *