Допълнителни часовници

Как да добавим часовници за различни часови зони в Windows 10

Windows 10 позволява да добавите допълнителни часовници, настроени за различни от вашата локална часова зона. Така вашата операционна система може да поддържа до три различни часовника – един, показващ местно време и още два допълнителни – за различни времеви зони. Тази възможност е от полза най-вече за тези от вас, които водят кореспонденция с хора, намиращи се в други държави, в различни часови пояси.

Показването на допълнителен часовник позволява бързо и лесно да проверите какво е локалното време във всяка друга часова зона, към която е настроен часовникът. Така ще знаете кое е най-удобното време за кореспонденция с ваши приятели или колеги, намиращи се на други места по света. В същото време часовникът, показващ вашето местно време, ще си е на мястото.

Добавяне на допълнителни часовници – стъпка по стъпка

Това е изключително лесно в Windows 10, просто малко потребители на операционната система знаят за съществуването на тази възможност. Най-важното тук е, че за тази цел не се инсталира абсолютно никакъв допълнителен софтуер. Използват се единствено и само въможностите на Windows 10!

Изпълнете следните стъпки:

1. Влезте в меню Start Start > Settings Settings (Старт > Настройки). От там изберете секция Time & Language (Час и език).

Time & Language

Алтернативен път за горното е да кликнете с десен бутон на мишката върху часовника в долния десен ъгъл и да изберете опция Adjust date/time (Сверяване на дата/час) от менюто.

2. Вдясно или под основните настройки е налична секция Related settings (Сродни настройки). От нея кликнете на връзката Add clocks for different time zones (Добавяне на часовници за различните часови зони).

Add clocks for different time zones

3. В отворилия се прозорец Date and Time (Дата и час) можете да добавите до два допълнителни часовника с посочена от вас часова зона. За тази цел е необходимо просто да поставите отметка на Show this clock (Покажи този часовник) и да посочите желаната зона от падащото меню под нея. Можете да именувате добавения часовник от полето Enter display name (Въведете показвано име).

Show this clock

Ако искате да добавите два различни часовника, просто поставете и двете отметки. Запазете промените с Apply и OK.

Важно е да отбележим, че часовникът, настроен за вашата локална часова зона (разбирайте основния ви часовник) ще продължи да се показва на обичайното си място в дясно на таскбара. При клик върху датата и часа ще видите календар и всички (един или два) допълнителни часовници (виж заглавното изображение).

Премахването на добавен допълнителен часовник става в същия ред като стъпките, описани горе. Просто премахнете отметката Show this clock (Покажи този часовник), запазете промените и часовникът ще бъде изтрит.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *