Шрифтове в Windows 11

Как да инсталираме нови шрифтове за писане в Windows 11

Microsoft Windows 11 предлага доста богата палитра от шрифтове. Често пъти обаче те се оказват недостатъчни, особено за тези от вас, които се занимават с предпечат и дизайн. Нестандартните шрифтове могат да бъдат добра отправна точка за направата на лого, постер или картичка.

Добавянето на нови шрифтове е възможно и е много лесно. Имате възможност да изтегляте шрифтове през Microsoft Store, както и през различни уеб сайтове, които предлагат доста интересни такива. Едни от най-популярните места, в които може да намерите богато разнообразие от шрифтове са Google Fonts и 1001 fonts.

Виж още Как да инсталирам или премахна шрифт в Windows 10

В този материал ще ви покажем как да инсталирате нови шрифтове в Windows 11 – такива, изтеглени от различни външни източници и шрифтове от Microsoft Store.

Метод 1: Инсталиране на нови шрифтове през настройките в Windows

В мрежата има доста интернет сайтове за изтегляне на различни шрифтове. Просто напишете в Google „download fonts for Windows“ и ще попаднете на куп места, от които може да намерите интересни шрифтове за вашата работа.

1. Изтеглете желания шрифт на локалния диск. Обичайно шрифтовете са архивирани в ZIP архив, който съдържа файлове с разширение .otf или .ttf (или и двата). Понякога може да е наличен и текстов файл Readme.txt с информация, който принципно не ви е нужен.

2. Влезте в Start Start > Settings Settings > Personalization > Fonts (Старт > Настройки > Персонализиране > Шрифтове).

3. В прозореца с настройките за шрифтове има поле, където директно с „влачене“ може да придърпате файла с шрифта или да го изберете от файловия експлорер чрез бутона Browse and install fonts.

Добавяне на шрифт през настройките

Може да добавите едновременно повече от един файл (шрифт). Така например, ако сте изтеглили 10 шрифта, просто ги разархивирайте в една директория и директно ги издърпайте/пуснете в полето „Drag and drop to install“. Ако даден шрифт е вече инсталиран, ще видите диалогов прозорец, който ще ви попита желаете ли да замените шрифта.

Внимание: ако шрифтовете са архивирани, първо трябва да ги разархивирате. Необходимо е да изберете (придърпате) файл със съвместимо за шрифтове разширение – .otf, .ttf, .ttc, .otc, .fon и т.н.

Метод 2: Директно инсталиране на шрифт от .otf или .ttf файл

Ако сте изтеглили даден шрифт, има възможност директно да инсталирате .otf или .ttf файла без да влизате в настройките на Windows 11.

1. Разархивирайте ZIP архива в случай, че шрифтът е изтеглен архивиран.

2. Отворете директорията, в която сте разархивирали съдържанието. Вътре трябва да виждате файл с разширение .otf или .ttf (или и двата). Кликнете с десен бутон върху него и от контекстното меню изберете опция Install (Инсталиране).

Инсталиране на шрифт от файл

Вторият метод е по-бърз (не се изисква да използвате Settings), но не е удачен, ако искате да добавяте много на брой шрифтове. Първият метод позволява да добавите едновременно много на брой шрифтове, стига да са предварително подготвени.

Метод 3: Добавяне на шрифтове през Control Panel

Ако сте от тези потребители, които предпочитат да използват добрия стар контролен панел на Windows, то трябва да знаете, че чрез него също могат да се добавят нови шрифтове.

1. Стартирайте контролния панел (Control Panel).

2. Ако изгледът на иконите е по категории (Categorized), изберете Appearance and Personalization (Облик и персонализиране), а след това Fonts (Шрифтове)*.

* При некатегоризиран изглед директно потърсете икона Fonts (Шрифтове).

3. Вътре ще видите всички налични шрифтове. Добавянето на нов шрифт може да стане директно чрез влачене на вече разархивираните шрифтови файлове (.otf или .ttf) от файловия експлорер в прозореца на контролния панел.

Добавяне на шрифтове през контролен панел

Инсталиране на шрифт от Microsoft Store

Шрифтове могат да бъдат намирани и инсталирани и чрез Microsoft Store. Разнообразието там е оскъдно, предвид това, че има и шрифтове, които са платени.

Все пак има шанс и там да откриете подходящ шрифт, ето защо ще ви покажа стъпките.

1. Влезте в Start Start > Settings Settings > Personalization > Fonts (Старт > Настройки > Персонализиране > Шрифтове), както при първия метод.

2. Би трябвало да виждате секция Get more fonts from Microsoft Store (Получаване на шрифтове в Microsoft Store). Тя ще ви пренсочи директно към Microsoft Store. Ако не видите библиотеката със шрифтове, използвайте в търсачката ключова дума „fonts“ или „шрифтове“.

3. Кликнете на избрания от каталога шрифт и използвайте бутон Get (Получаване), за да го инсталирате.

Добавяне на шрифтове през Microsoft Store

Някои важни неща, които трябва да знаете за шрифтовете

  • Популярните уебсайтове за изтегляне на шрифтове позволяват да свалите ZIP архив, в който са налични шрифтовете (най-често .otf или .ttf файл). Ако даден сайт ви предлага да изтеглите изпълним файл (.exe, .com, .bat, .msi), имайте едно наум. Твърде възможно е този файл да инсталира нежелан софтуер с „екстри“ (т.нар. bundleware) или да съдържа зловреден код.
  • Изтегляйте шрифтове само в ZIP формат от проверени източници и внимателно преглеждайте съдържанието им, преди да пристъпите към инсталиране!
  • Основните файлови формати за шрифтове в Windows са с разширения .otf (OpenType font) и .ttf (TrueType font). Съществуват и други, но са по-рядко срещани. Ако в изтегления архив откриете файл с различно разширение, проучете какво е и сканирайте файловете с антивирусна програма.
  • Голяма част от шрифтовете не поддържат кирилица. Това важи най-вече за ръкописни и някои „по-екстревагантни“ шрифтове.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *