Форм-фактор на дънните платки

Форм-фактор на дънната платка. Какво означава ATX, Micro ATX, Mini-ITX и E-ATX

Когато сглобявате конфигурация с части по ваш избор, от ключово значение е правилният подбор на компоненти със съвместим форм-фактор. По този начин ще сте сигурни, че всичко чисто физически ще се побере в компютърната кутия.

Що се отнася до физически размери, форм-факторът на дънната платка обикновено е точката, от където се тръгва. Тъй като към нея са свързани всички компоненти, (видео карта, RAM, процесор, SSD и т.н.) е важно да се подбере такава дънна платка, която разполага с нужния брой разширителни слотове за тях. Правилно е на база на дънната платка да се избере и компютърна кутия, която е със съвместим форм-фактор (размер). По този начин ще сте сигурни, че дънната платка ще може да се монтира в избраната кутия.

Форм-фактор на дънни платки - сравнение

Какво е форм-фактор при дънните платки

Накратко, форм-факторът на дънната платка е спецификация, която се отнася до физическия размер и пропорции на платката. Той определя и допълнителни параметри като разположението на изходите, типа на захранването, монтажните отвори и др. Форм-факторът на дъното е тясно свързан и с вида и размера на компютърната кутия, в която ще се монтира.

В този материал ще разгледаме основните форм-фактори на дънните платки, използвани в най-масовите компютърни конфигурации днес.

ATX

ATX (Standard ATX)

ATX е най-масовият форм-фактор за дънна платка от много години. Въведен през 1995 г. от Intel, и до днес той е предпочитан за повечето настолни компютри, особено при геймърските.

Размерите на дънна платка със стандартен ATX форм-фактор са 305 х 244 мм. Това е напълно достатъчно на платката да се съберат четири DIMM слота за RAM, поне два  M.2, поне два или три PCIe x16 за видео карти и още някой друг PCIe x4. Тези дънни платки позволяват на производителите да вграждат спокойно масивни метални охладители за чипсета, VRM-ите и PCIE М.2 слотовете.

Използването на дънни платки с форм-фактор ATX е най-често срещан при настолни компютърни конфигурации от среден и висок клас, геймърски и някои уъркстейшън системи. Изключително важно е компютърната кутия също да е  размер ATX. В по-малка кутия (например micro ATX) няма как да се монтира ATX платка.

Предимства:

+ Пoддържат по голям капацитет RAM/повече слотове за добавяне на памети;
+ Позволяват инсталиране на повече от една видео карта;
+ Позволяват инсталиране на повече от едно M.2 SSD;
+ Подходящи за системи за екстремен овърклок;
+ Голям избор от дънни платки на пазара.

Недостатъци:

- Малко по-скъпи от mATX (относително е);
- Не се побират в малки кутии (кутията трябва да е ATX);
- Една идея по-висока консумация на енергия заради повечето компоненти.

Micro ATX

Micro ATX

Micro ATX са вторите най-разпространени дънни платки при масовите настолни конфигурации. Този форм-фактор означава, че дънната платка ще е с размери 244 х 244 мм. В тази връзка, MicroATX платките са с около 25% по-къси от стандартните ATX платки. Това ги прави по-евтини, но с цената на ограничен брой PCIe слотове най-често.

Дънните платки с форм-фактор Micro ATX обичайно имат 2 или 4 DIMM слота за RAM. M.2 слотовете за SSD могат да са един или два. Обикновено е наличен един PCI Express x16 слот за видео карта, при някои модели могат да са и два. Най-често наличието на някой допълнителен слот е за сметка на друг.

Използването на дънни платки с форм-фактор Micro ATX е най-често срещан при настолни компютърни конфигурации от нисък и среден клас. Идеята на влагане на Micro ATX дънни платки е преди всичко да се произвеждат компютри с малко по-компактни размери, спрямо обемните ATX.

Дънните платки с форм-фактор Micro ATX, могат да се монтират както в Micro ATX кутии, така и в по-големите стандартни ATX компютърни кутии. Ако изберете втория вариант (ATX кутия и Micro ATX дъно), просто в кутията под дънната платка ще има известно празно разстояние. Това не е проблем, но ако държите на естетически направения кейбъл мениджмънт, ще имате едни кабели (тези за изнесените USB портове, за аудио и тези за бутоните и led индикаторите), които ще се висят в празното пространство под дънната платка.

Предимства:

+ Предлагат се на по-достъпни цени;
+ Побират се в повечето от най-масовите кутии – ATX, mATX, Mid Tower, Mini Tower, Full Tower.
+ Позволяват създаване на по-компактни конфигурации;

Недостатъци:

- Често пъти са ограничени откъм някои видове слотове;

Micro-ITX

Mini-ITX

Mini-ITX е по-малък форм-фактор, презназначен за компактни компютърни системи. Размерите на дънна платка с този форм-фактор са 170 х 170 мм. Тъй като това е твърде малко пространство, броят на разширителните слотове е ограничен. Най-честата конфигурация е два DIMM слота за RAM, един PCI Express за графична карта и един M.2 слот.

Тези дънни платки не дават особено добри възможности за ъпгрейд. Обикновено трябва да се свали компонент, за да се надгради с нов. Все пак да не забравяме каква е идеята на този форм-фактор – да се използва за малки и компактни компютри, които да заемат малко пространство и лесно да могат да се пренасят от една стая в друга.

Дънните платки с форм-фактор Mini-ITX могат да се монтират в предназначените за тях Mini-ITX кутии, които често пъти са с размер на малко по-широк UPS. Тези дънни платки могат да се поставят и в повечето Micro ATX кутии, дори и в определени ATX. Последното обаче задължително трябва да се провери в уеб сайта на производителя на кутията.

И все пак, монтиране на Mini-ITX дъно в Micro ATX или ATX кутия е нецелесъобразно и дори звучи малко безумно. Още повече при факта, че Mini-ITX дънните платки не са по-евтини от болшинството Micro ATX такива. И да не забравяме идеята на форм-фактора Mini ITX – изграждането на преди всичко компактни компютърни конфигурации за офиса или дома.

Предимства:

+ Подходящи са за създаване на компактни конфигурации;
+ Съвместими са с най-масовите кутии ATX, mATX, Mid Tower, Mini Tower;
+ Ниска консумация на енергия поради малкото на брой компоненти;
+ Достъпна цена.

Недостатъци:

- Силно ограничени откъм допълнителни слотове за памет;
- Поддържат до една дискретна видео карта (1 бр. PCI Express слот);
- Крайно лош избор за гейминг компютър или системи за овърклок;
- Трудно се монтират големи видео карти;
- Поради малката им площ топлината се разсейва по-трудно.

Extended ATX

E-ATX (Extended ATX)

Още със започването на този материал тръгнахме от големи към малки форм-фактори. Съществуват обаче дънни платки с форм-фактор E-ATX (Extended ATX), които са малко по-широки от стандартните ATX и предлагат разширени възможности за инсталиране на хардуер.

E-ATX дънните платки са с физически размери от 305мм x 330мм. Предназначението им е основно за сървъри и висок клас работни станции, където се изисква голям брой разширителни слотове. Много геймъри и компютърни ентусиасти избират този форм-фактор заради добрите възможности за ъпгрейд.

При дънните платки с форм-фактор EATX обичайно срещаме четири, а в някои платки осем DIMM слота за RAM. PCI Express слотовете също са достатъчно, като обикновено са комбинация от PCI Express 4.0 x8, PCI Express 4.0 x16, PCI Express 5.0 x8, PCI Express 5.0 x16 при по-съвременните модели. Съществуват сървърни E-ATX дънни платки, които имат два сокета за централни процесори и цели шестнадесет DIMM слота за RAM.

Предимства:

+ Позволяват инсталиране на големи количества RAM / много на брой модули с памет;
+ Позволяват инсталиране на повече видео карти в една система;
+ Най-добрият избор за сървъри и работни станции;
+ Поддържат мощни процесори като Intel Xeon, AMD Ryzen Threadripper;
+ По-добро разсейване на отделената топлина, в следствие от по-голямата им площ;

Недостатъци:

- Необходима е голяма кутия, за да побере дънната платка и инсталираните към нея компоненти;
- Висока цена, предвид възможностите;
- Ограничен избор при някои от търговците, поради по-ограниченото им търсене;
- По-висока консумация на енергия.

В заключение

Разгледахме най-масовите форм-фактори на съвременните дънни платки, което не означава, че са единствените. В сферата на сървърите и работните станции се използват форм-фактори като SSI CEB, SSI EEB, които предлагат голям брой разширителни слотове.

Още в началото споменахме, че изборът на форм-фактор на дънната платка трябва да е едно от първите неща, на които да се обърне сериозно внимание. А той трябва да е съобразен с вашите нужди – създаване на компактна офис конфигурация, конфигурация за гейминг, конфигурация с повече от една видео карта, работна станция, изграждане на сървър и т.н. Добре подбраната дънна платка е добра почва за бъдещи ъпгрейди на системата. Като се вземе предвид това, както и наличието и размера на останалите компоненти (особено ако има водно охлаждане и голяма видео карта) се подбира подходяща кутия.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Форм-фактор на дънната платка. Какво означава ATX, Micro ATX, Mini-ITX и E-ATX”

  1. Много добре. Много ми харесва. Много си готин брато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *