ECC RAM

ECC или Non-ECC RAM? Каква е разликата между тези два типа памети

Търсейки подходяща RAM памет за вашата система, вероятно сте попадали на спецификацията ECC. Сигурно сте забелязали и сериозна разлика в цената на модулите, поддържащи тази технология, спрямо тези, които не я поддържат. В този материал ще разясним с какво ECC модулите RAM са по-различни от най-масовите Non-ECC памети.

Crucial-ECC-RAM

ECC RAM

Само по себе си съкращението ECC идва от „Error-correcting code“ или „код за корекция на грешки“. От тук се подразбира, че паметите, поддържащи ECC могат автоматично да засичат и коригират грешки при обработването на данни в оперативната (RAM) памет. Тази технология може да открива и коригира еднобитови грешки*, докато дву-битовите могат да бъдат засечени, но не и поправени.

* Еднобитова грешка е, когато един бит (двоична 0 или 1) от данните в RAM се промени случайно на противоположната стойност.

Използването на ECC RAM от своя страна свежда до минимум проблемни ситуации като сривове на системата или повреда на данни, резултат от грешки в оперативната памет. При системи (сървъри), които обработват важна финансова или друг тип информация с висока стойност и/или се изисква непрекъсваемост на работата се препоръчва използване на ECC памети.

ECC RAM модулите разполагат с по един допълнителен чип на всеки осем чипа с памет. Този допълнителен чип е нужен за изпълнение на технологията по откриване и коригиране на грешки. Така например, ако една обикновена (разбирайте без ECC) платка с памет има 8 чипа, то същата, но с ECC ще има 9 на брой. По броя на чиповете може лесно да разпознаете платка на ECC RAM спрямо такава, без код за корекция на грешки (Non-ECC).

ECC и Non-ECC RAMТипичен пример за ECC RAM и Non-ECC RAM. При първата имаме един допълнителен чип, с който те стават 9 (нечетен брой). При обикновения Non-ECC RAM модул без корекция на грешки, чиповете са четен брой (8).

Тъй като ECC паметта може ефективно да съхранява и поддържа целостта на данните и е оборудвана с технология за проверка и корекция на грешки, такъв тип памети се използват основно в системи, които обработват критична информация. ECC памети се използват основно в сървъри, а понякога и в работни станции (Workstations).

RDIMM и UDIMM

RAM паметите, които поддържат корекция на грешки (ECC) могат да бъдат т.нар. буферирани/регистрирани (RDIMM) или не-буферирани (UDIMM).

Регистрираната памет RDIMM (наричана още буферирана памет) е компютърна памет, която има регистър между DRAM модулите и контролера на паметта на системата. По-надеждна е, но и по-скъпа. Използва се при сървъри от по-висок клас. Позволява системата да остане стабилна при инсталирани повече на брой модули с памет от обичайното.

UDIMM или т.нар. „небуферирана“ памет няма вграден буфер или регистър. Всички инструкции от контролера на паметта отиват директно към DRAM. Без никакъв буфер, се добавя по-голямо електрическо натоварване към контролера на паметта. По този начин системите, поддържащи UDIMM, ще могат да работят само с ограничен брой DIMM модули. UDIMM паметите могат да използват код за корекция на грешки (ECC). Такива се влагат в по-бюджетни сървъри и уъркстейшън системи.

Non-ECC RAM

Името на тези модули подсказва, че те не разполагат с технология за откриване и коригиране на грешки (ECC). Това са RAM памети с общо предназначение, използвани от крайните потребители в настолни компютри и лаптопи.

Паметите без код за корекция на грешки (Non-ECC), няма как да откриват и коригират еднобитовите грешки, но въпреки това имат няколко предимства:

 • Значително по-евтини са спрямо ECC паметите;
 • По-голямо разнообразие на пазара – откъм честоти, марки, модели и т.н.;
 • Малко по-бързи са (използването на ECC забавя ефективността на паметта с около 2%);
 • По-добра съвместимост при комбиниране на различни памети.

Може ли да работят едновременно ECC и Non-ECC памети?

Когато добавяте RAM към дадена система трябва да се съобразите с паметта, която е инсталирана вече. Ако добавите модул с памет, който не поддържа код за корекция на грешки към ECC съвместима система, то очаквайте проблеми. Такива могат да са: грешки при стартиране на системата и невъзможност на вече нaличните ECC-памети да откриват и коригират грешки. Ето защо, ако вашата система поддържа и използва памети с ECC, то следва да се монтират само ECC модули. Казаното дотук трябва да се има предвид особено в случаите, когато търсите да закупите допълнителна RAM за сървър!

ECC паметите изискват дънна платка и процесор, които поддържат тази спецификация. Инсталирането на ECC памети върху система, която не поддържа ECC може да доведе до две неща. Първото е системата да не работи, особено ако сте монтирали буферирана (регистрирана – RDIMM) ECC RAM. Във втория случай системата може да зарежда и работи, но без да функционира ECC коригирането на грешки (възможно при не-буферирана UDIMM ECC RAM).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “ECC или Non-ECC RAM? Каква е разликата между тези два типа памети”

 1. Какво да пиша във въпроса в Гугъл, за да получа отговор не за RAM, а за ОБИКНОВЕНА ФЛАШКА. Писна ми да ми обясняват RAM, а с какво се различава флашката от RAM по отношение на „енегонезависима памет“ !!!???.
  Ще Ви бъда много благодарен да ми отговорите на имейл: piperkuva2@abv.bg

  Благодаря предварително за отговора.

  С УВАЖЕНИЕ:
  МП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *