Термо паста

Как е правилно да нанасяме термо пастата. Отговори на често задавани въпроси

Въпросът за оптималното нанасяне на термо паста върху процесора винаги е бил актуален сред хардуерните ентусиасти и геймърите. Аз лично съм правил редица тестове и експерименти с различни термопроводящи пасти и в този материал ще се опитам да споделя моя опит.

В първата част на статията ще демонстрирам най-популярните техники за нанасяне на термо паста и доколко те биха били ефективни. Във втората част ще се опитам да отговоря на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с термо пастите.

Какво е термо паста

За да се осигури добър контакт между процесора и охладителя (металния радиатор) се използва специален компонент, наречен термопаста (термопроводяща паста, термична паста). Това е полутечна, изключително фина смес, която притежава отлична топлопроводимост и устойчивост във времето. Бъдейки нанесена тя запълва всички микроскопични празноти между контактните повърхности на процесора и охладителя, пренасяйки ефективно топлината помежду им.

Техники за нанасяне на термо паста върху процесора

Ще представя накратко най-често използваните техники за нанасяне на термо паста върху централния процеосор. И тъй като на практика е важно при поставяне на охладителя пастата да се разнесе максимално по контактната повърхност, ще направя един добре познат експеримент.

Ще използвам малко парче стъкло, с помощта на което ще притисна равномерно нанесената термопроводящата паста върху процесора. Идеята е да симулирам как би се разнесла пастата при поставяне на охладителя, както и при кой от методите ще се постигне най-оптимална покривност.

Поставяне на термо паста като точка в средата

Метод 1: Точка в средата

Безспорно най-популярният метод за нанасяне на термо пастата е поставяне на точка в средата на капачката на процесора. При поставяне на охладителя, в следствие на натиска пастата се разпределя по повърхостта. За обикновен процесор (AMD AM4, AM5; Intel LGA 1150, 1151, 1200, 1700) е достатъчно количество колкото малко грахово зърно.

+ Лесен за прилагане;
+ Малка вероятност да се сложи прекалено много паста;

- При използване на по-гъсти пасти има опасност да не се покрие цялата контактна повърхност;
- Не е най-добрият метод при процесори с правоъгълна форма (напр. Intel LGA 1700);
- Не се препоръчва при процесори с голяма контактна повърхност (напр. AMD Ryzen Threadripper);


Поставяне на термо паста като линия

Метод 2: Линия в средата

Нанасянето по този начин се изразява в поставяне на права линия през средата на капачката на процесора. Някои потребители го използват, макар че аз лично не виждам логика в него (особено при процесори с квадратна капачка, като AMD AM4 и AM5).

+ Лесен за прилагане;
+ Подходящ по-скоро за процесори на лаптопи, които са малки по размер.

- При използване на по-гъсти пасти има опасност да не се покрие цялата контактна повърхност;
- Не е най-добрият метод при процесори с квадратна форма (напр. AMD AM4, Intel LGA 1200);
- Не се препоръчва при процесори с голяма контактна повърхност (напр. AMD Ryzen Threadripper).


Поставяне на термо паста като три линии

Метод 3: Успоредни линии

Този начин за нанасяне се изразява в поставяне на две или три тънки успоредни линии с термична паста върху капачката на процесора. За разлика от горния метод, тук има по-добър шанс за пълно покриване на контактната повърхност.

+ По-добра покривност при поставяне на охладителя.

- По-голяма вероятност да се сложи повече от необходимото количество паста.


Поставяне на термо паста като пет точки

Метод 4: Поставяне на пет точки

Този метод за поставяне на термопаста се изразява в поставяне на пет точки паста върху капачката на процесора. Препоръчително е да се постави една по-голяма точка в средата и още четири по-малки около нея. По този начин е по сигурно, че след като охладителят притисне пастата, ще се покрие цялата повърхност, включително и четирите ъгъла. Смятам, че този метод е по-надежден от изброените по-горе.

+ По-добра покривност при поставяне на охладителя.

- По-голяма вероятност да се сложи повече от необходимото количество паста.


Поставяне на термо паста като хикс

Метод 5: Две линии под формата на „Х“

Нанасянето на термо пастата по този начин се изразява в поставянето на две диагонални линии, така че да образуват буквата X. След поставяне на охладителя, който притиска пастата се получава добра покривност (горе-долу като метода с поставяне на пет точки паста).

+ По-добра покривност при поставяне на охладителя.

- По-голяма вероятност да се сложи повече от необходимото количество паста.


Поставяне на термо паста чрез размазване

Метод 6: Размазване на пастата с шпатула

За да приложите този метод за нанасяне, е необходимо да поставите малко количество паста под формата на точка, линия или както прецените. След това пастата се размазва равномерно по площта на капачката на процесора с помощта на пластмасова шпатула или пластична карта (в краен случай и визитна картичка също върши работа). Никога не използвайте пръст, за да размажете пастата – по-нататък ще обясня защо. Важно е термичната паста да бъде разнесена в тънък, но равномерен слой.

Нанасянето на термо пастата чрез размазване по цялата повърхност на капачката на процесора според мен е най-добрия от всички възможни начини по ред причини. По този начин си гарантирате, че пастата е покрила цялата контактна площ от металната капачка на процесора. Освен това при нанасяне на тънък слой излишното количество паста остава по шпатулата. Ако сте били прецизни, вероятността да сте поставили по-голямо количество от необходимото е малък.

Препоръчваме да размазвате пастата на тънък и равномерен слой, когато тя е с по-гъста консистенция.

+ Най-добра покривност от всички възможни начини за нанасяне;
+ При размазване в тънък и равномерен слой вероятността да сте сложили повече от необходимото количество е малка;
+ При този метод няма начин да сте поставили недостатъчно количество паста.

Отговори на най-често задаваните въпроси за използването на термо паста

Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с термо пастите

Как е най-добре да се нанася пастата при настолни процесори?

Най-сигурния начин според мен е чрез равномерно размазване на нужното количество термо паста върху металната капачка на процесора. Преди това задължително повърхностите трябва да бъдат добре почистени и обезмаслени. За размазване на пастата може да използвате пластмасова шпатулка (ако такава е включена в комплекта към пастата) или пластмасова карта. Нанесеният слой трябва да е тънък, в противен случай след поставяне на охладителя излишната паста ще излезе около процесора.

Мога ли да размажа пастата с пръст?

Категорично не препоръчвам! Освен, че може да омажете някой друг компонент с паста имайте предвид, че човешката кожа отделя мазнини, пот и различни соли. Те биха влошили качествата на пастата, ако попаднат в нея. Ето защо за размазване се използва подходяща пластмасова шпатула.

В този ред на мисли, преди нанасянето на пастата трябва да зачистите контактните повърхности, ако сте ги докосвали с голи ръце.

С какво се почиства старата термо паста?

Ако старата термо паста е все още мека, първо използвайте суха салфетка или тампон за почистване на грим, за да отстраните колкото се може повече от нея. След това повърхността на процесора, както и тази на охладителя се почистват с подходящ разтворител*, така че да няма следи от предишната паста.

* Най-добрият разтворител на засъхнала и втвърдена термо паста е изопропиловият алкохол. Етиловият спирт (95%), който се намира във всяка аптека е компромисен вариант – не е най-добрия разтворител, но в домашни условия върши работа.

И между другото, ако в гаража си имате спрей-обезмаслител за спирачки, знайте, че той е отличен разтворител за всички видове керамични и силиконови пасти (аз лично използвам такъв и гарантирам, че върши много по-добра работа от спирта).

Какво количество термо паста е необходима за един настолен процесор?

Обикновено не повече от половин грам за най-масовите процесори. И тук напомням, че прецизното размазване на пастата с пластмасова шпатула е най-добрият начин да дозирате правилно количеството термопроводяща паста.

Какво количество термо паста е необходимо за един лаптоп?

Процесорите, влагани в лаптопите са доста по-малки и обичайно са без метална капачка. Достатъчно е да сложите малка точка или чертичка със спринцовката паста (виж снимката долу). Ако не сте сигурни, размажете я на тънък слой с пластмасова шпатула или карта и ще добиете по-добра представа колко е нужно. Същото важи и за графичния процесор, в случай че имате отделен такъв.

Смяна на термо паста на лаптоп

Поставено напълно достатъчно количество термопаста върху централния процесор (в дясно) и графичния процесор (в ляво).

Поставянето на повече от необходимото количество термо паста опасно ли е за хардуера

Ако сте сложили повече от необходимото количество термопроводяща паста, то при поставяне (притискане) на охладителя към процесора излишното количество от нея просто ще излезе отстрани. Масовите керамични пасти не провеждат електричество и принципно са безопасни за хардуера. В практиката обаче съм се натъквал на проблеми, когато е поставяно прекалено голямо количество паста и част от нея е влязла при контактните пинове на дънната платка (т.е. под процесора). Това трябва да се избягва при всички положения, а ако се случи, по-добре потърсете сервиз.

Поставянето на по-малко от необходимото количество термо паста опасно ли е за хардуера

За да поставите по-малко от необходимото количество паста трябва да сте използвали наистина много малко. В практиката много рядко съм срещал такива случаи (по-скоро съм виждал да е нанесено повече от необходимото).

Конкретно на въпроса – да, ще е проблем. За да е поставено по-малко от необходимото количество означава, че не цялата контактна повърхост между процесора и радиатора е покрита с паста (виж снимката долу). Това би довело до неефективно пренасяне на топлината към охладителя и съответно по-високи температури на процесора.

По-малко термо паста от необходимотоНа изборажението виждате процесор, чиито охладител е премахнат току-що. Поставено е било по-малко количество паста от нужното под формата на точка. Резултатът – не цялата повърхност на металната капачка е имала контакт с охладителя, което е довело до малко по-високи работни температури.

Има ли термопроводящи пасти, които имат по-специфични изисквания за нанасяне

Съществуват пасти тип „течен метал“, които се размазват по цялата контактна повърхност със специални тампони. Но в този материал не говорим за течнометални пасти, а изцяло за керамични.

В общия случай, при най-масовите керамични термо пасти няма някакви специфични изисквания, освен това да се постави нужното количество от компонента и повърхостта да е чиста. Препоръката ни обаче при пасти с по-гъста консистенция е да бъдат размазвани по начина описан в Метод 6.

Заменя ли се термопастата с нова и на какъв период

Като всеки химически компонент с времето термичната паста губи качествата си на топлопроводимост и се втвърдява. Ето защо тя трабва да се заменя периодично. Този период много зависи от вида на хардуера, от интензивността на използване и, разбира се, от качествата на поставената паста.

При компютри с мощен процесор, използвани ежедневно под високо натоварване (гейминг, видео обработка), както и най-вече такива с овърклок препоръчваме пастата да се подменя на около година, но не повече от две.

При системи, които се използват за ежедневни дейности без високи натоварвания, термопроводящата паста спокойно може да се заменя на две до три години.

Има ли смисъл да инвестирам в скъпа термо паста

Разликата в температурите между най-скъпите термо пасти (напр. Thermal Grizzly Kryonaut и Kryonaut Extreme) и тези, които са на по-приемливи цени (напр. Arctic MX-4/MX-5/MX-6, DeepCool Z5, Noctua NT-H1) е малка, дори нищожна в повечето случаи. Тя може да се прояви в порядъка на 2-3 градуса, като това да се регистрира под пълно натоварване на процесора.

Съветът ми е да закупувате термо пасти само на производители, които са добре познати – Arctic, Cooler Master, Zalman, Noctua, DeepCool, Kingpin, Gelid, Thermal Grizzly и т.н. Един грам паста ще ви стигне за два настолни компютъра или поне четири лаптопа.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *