Windows 11 блокира при стартиране

Windows 11 блокира при стартиране – възможни решения на проблема

За всеки потребител е неприятен проблем, когато Windows 11 блокира при включване на компютъра. Екранът може да „замръзне“ дори и при събуждане на устройството, след като е било в спящ режим (Sleep) или режим на хибернация.

За щастие, това не е някакъв често срещан проблем при тази операционна система. Замръзването на екрана при стартиране може да се дължи на различни неща като повредени системни файлове, включено неизправно периферно устройство, проблем с драйвери или дори наличие на злонамерен софтуер.

В този материал ще ви представим различни начини, с които може да решите проблема със блокирането на Windows в процеса на зареждане. Всеки метод е индивидуален за себе си и позволява диагностициране и решаване конкретни проблеми, ако се установи, че те са налице.

Премахнете всички допълнителни и периферни устройства

Допълнителни устройства като принтер, уеб камера, джойстик, волан могат да са причина за замръзване на екрана, ако са неизправни. Ето защо първото нещо, което трябва да опитате е да изключите всички такива устройства, така че да останат само мишката и клавиатурата. След това рестартирайте няколко пъти системата, за да проверите проблемът остава ли.

Ако Windows 11 продължи да „забива“, то трябва да изпълните следващите стъпки. Имайте предвид, че голяма част от тях се изпълняват под Windows. С други думи казано, за изпълнението им трябва операционната система да успее да зареди при все някой от опитите ви.

Изпълнете Windows Startup Repair

Windows Startup Repair е интегриран в Windows инструмент за диагностика и поправяне на грешки със стартирането на операционната система. Ако операционната система все пак успее да зареди, инструментът може да се стартира под Windows (в противен случай ще ви трябва инсталационна флаш памет).

I. Стартиране на Windows Startup Repair под Windows

1. Влезте в приложението с настройки Settings (Start > Settings или чрез клавишна комбинация от win + I).

2. От лявата страна на прозореца с настройки изберете System (Система), а след това кликнете на секция Recovery (Възстановяване).

3. От секция Advanced startup (Разширено стартиране) кликнете на бутон Restart now (Рестартиране сега). Преди това трябва да сте затворили всички други приложения и прозорци.

Advanced startup - Restart now

4. Ще излезе предупредителен прозорец, който ви казва, че системата ще се рестартира и ако имате незапазена работа, трябва да я съхраните. Кликнете на Restart now (Рестартиране сега), за да продължите.

Системата ще се рестартира и ще влезе автоматично в режима Advanced startup options. Ще видите екран със син фон и няколко различни опции.

5. Кликнете на опция Troubleshoot, след това на Advanced options и накрая изберете Startup Repair. Изчакайте докато проблемът бъде диагностициран.

II. Използване на Startup repair от инсталационна флаш памет

В случай, че вашата система блокира при всеки опит за стартиране, ще ви бъде необходима инсталационна медия (флаш памет) със същата версия на Windows 11. Чрез нея ще имате възможност да стартирате Startup Repair.

1. Поставете флаш паметта с инсталацията на Windows 11 в някой от USB портовете.

2. Включете компютъра и стартирайте boot менюто (достъпва се най-често с клавиш F12, F11 или друг). Изберете системата да стартира от инсталационната медия (флашката).

3. Ще зареди инсталацията на Windows. На първия екран, който ви предлага избор на език и регион трябва да кликнете на Next.

4. От следващия екран кликнете на линка Repair your computer, за да стартирате Advanced startup options от инсталационната флаш памет.

Repair your computer

5. Изберете опция Troubleshoot, след това Startup Repair и посочете целевата операционна система. Процесът по диагностика и поправка ще се стартира.

Използвайте DISM и System File Checker, за да поправите повредени системни файлове

Честите блокирания на Windows при стартирането му могат да са резултат от повредени важни системни файлове. Файлове на операционната система могат да се повредят при неправилно изключване на системата, принудително прекъсване на процеса на актуализация, в следствие от зловреден софтуер и т.н.

System File Checker (команда sfc /scannow) проверява системата за компрометирани системни файлове и прави опит да ги поправи, използвайки наличния имидж файл на Windows. Ако инструментът се стартира в Windows среда, препоръчваме преди това въпросният имидж файл да се актуализира с друг инструмент, нарерчен DISM (Deployment Image Servicing and Management tool).

И двата инструмента се изпълняват чрез прозореца на Command Prompt, стартиран като администратор. Ако сте успели да заредите операционната система, командните редове могат да се изпълнят в под Windows (подточка А). Това е най-лесния вариант.

I. Изпълнение на DISM.exe и sfc /scannow под Windows

1. Стартирайте Command Prompt като администратор. Това става най-лесно, като в търсачката на меню Старт потърсите cmd, след което кликнете върху иконата с десен бутон и изберете Run as administrator.

2. Преди да изпълните System File Checker ви съветвам да изпълните DISM, който ще изтегли нов дисков образ (имидж). За целта трябва да имате стабилна интернет връзка.

Изпълнете следната команда в Command Prompt и изчакайте, докато процесът се финализира, тъй като може да отнеме известно време:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

3. След това стартирайте System File Checker, като в Command Prompt изпълните следната команда:

sfc /scannow

Изчакайте докато процесът завърши на 100 процента. Накрая ще видите съобщение, открити ли са компроментирани системни файлове и дали са поправени. След това можете да затворите командния прозорец.

DISM и sfc scannow през Command Prompt

Ако операционната система блокира при всеки опит за зареждане, няма как да получите достъп до Windows. В този случай ще трябва да изпълните само System File Checker през прозореца на CMD, стартиран обаче от инсталационна флаш памет (т. II).

II. Изпълнение на sfc /scannow чрез инсталационна флаш памет, когато Windows не зарежда

Прозорецът на Command Prompt може да се стартира, след като заредите инсталацията на Windows 11 от инсталационна флаш памет или диск.

1. Поставете флаш паметта с инсталацията на Windows 11 в някой от USB портовете.

2. Включете компютъра и стартирайте boot менюто (достъпва се най-често с клавиш F12, F11 или друг). Изберете системата да стартира от инсталационната медия (флашката с Windows 11).

3. Ще зареди инсталацията на Windows. На първия екран, който предлага избор на език и регион кликнете на Next.

4. От следващия екран кликнете на линка Repair your computer.

5. От екрана на Advanced startup изберете опция Troubleshoot, а след това Command Prompt.

6. В командния прозорец изпълнете следната команда и изчакайте процеса да завърши:

sfc /scannow

Проверете диска за грешки с Check Disk

Check Disk (Error checking или Проверка за грешки) е инструмент на Windows, който сканира вашия диск за грешки във файловата система. Ако бъдат открити такива, инструментът ще се опита да ги поправи. Check disk може да се изпълни както под Windows, така и през командния прозорец (Command Prompt).

I. Как да използвате Check disk в Windows 11

Ако сте успели да заредите вашата операционна система, проверката може да бъде стартирана под Windows 11. Ето стъпките:

1. Отворете файловия експлорер и изберете This PC (Този компютър), за да виждате дисковите дялове.

2. Кликнете с десен бутон върху локален диск C: (този върху който е Windows) и от менюто изберете Properties (Свойства).

3. От прозореца със свойства изберете таб Tools (Инструменти), след което кликнете на бутон Check (Проверка).

Check disk в Windows 11

Ще се появи прозорец на User Account Control, от който изберете Yes (Да).

4. От следващия прозорец изберете Scan drive (Сканиране на устройството), за да стартирате проверката.

II. Как да използвате Check Disk, когато Windows не иска да зареди

Съществува и ситуация, при която операционната система не иска да зареди в никой от случаите. Тук практически няма как да изпълните горните стъпки. Ето защо ще ви бъде необходима инсталационна флаш памет за Windows 11. По начина, описан в горния метод (т. II) заредете инсталацията и стартирайте Command Prompt.

В командния прозорец изпълнете следната команда:

chkdsk c: /f /r

Ще започне проверка на локален диск C: за грешки. Инструментът Check disk ще се опита да ги поправи, ако разбира се бъдат открити такива. Процесът преминава през различни етапи, ето защо се изисква търпение.

checkdisk през command prompt

Забранете Fast startup (Бързо стартиране) в Windows

Функцията Fast startup (Бързо стартиране) се служи за по-бързо зареждане на Windows, след като системата е била изключена (не важи за рестартите). За целта част от най-важните системни процеси и услуги се кешират в специален файл на диска, подобно на хибернацията. При следващото включване те се зареждат направо оттам и така системата се стартира значително по-бързо.

Fast startup или Бързо стартиране

Неведнъж съм се сблъсквал с проблеми, които се решават просто с изключване на Fast Startup. За това, как да се забрани тази функция на операционната система, сме писали отделен материал, посочен в линка долу.

Виж Какво е Fast startup (бързо стартиране) и как да се забрани в Windows 11
Виж още Какво е „бързо стартиране“ (Fast Startup) в Windows 10 и как да се изключи

Стартирайте диагностика на RAM паметта

Грешки в оперативната RAM памет причиняват различни проблеми – поява на грешка тип „син екран“, внезапни рестартирания, блокиране на системата, включително и „замръзване“ на екрана при зареждане на Windows.

Съществуват различни инструменти за тестване на RAM, които се стартират на ниско ниво от специално създадена флаш памет или диск.

Windows разполага със свой собствен инструмент за диагностика на паметта – Windows Memory Diagnostic. За да го използвате обаче, трябва да сте успели да заредите операционната система.

1. В търсачката на менюто Start напишете Windows Memory Diagnostic. Ако използвате Windows 11 на български език, тогава потърсете Диагностика на паметта в Windows.

Приложението Windows Memory Diagnostic

2. След като стартирате инструмента за диагностика кликнете на опция Restart now and check for problems (recommended) / Рестартирайте сега и проверете за съществуването на проблеми (препоръчва се).

Системата ще се рестартира и ще започне процеса по тестване на оперативната памет за грешки. Отнема време, но е добре да се завърши докрая.

екранът на Windows Memory Diagnostic

При сериозни съмнения в работата на RAM паметта понякога се налага премахване на RAM модул и/или замяната му с друг и отново повтаряне на диагностиката.

Изпълнете „чисто стартиране“ (Clean boot) на операционната система

Под „чисто стартиране“ се разбира да се зареди операционната система с минимален набор от драйвери и стартиращи програми. Това ще ви даде представа дали дадена фонова програма може да причинява блокирането на Windows.

За да изпълните долните стъпки все пак трябва да сте успели да заредите операционната система. В противен случай трябва да опитате със Safe Mode.

1. Отворете прозореца за изпълнение Run (с клавишна комбинация от win + R). В него изпълнете msconfig, за да отворите System Configuration.

2. В прозореца на System Configuration кликнете на таб Services, за да се покажат всички услуги.

3. Поставете отметка на Hide all Microsoft services. Това ще скрие всички услуги, които са част от операционната система на Microsoft, т.е. ще останат само тези, които са външни.

Clean boot

4. Кликнете на бутон Disable all, за да забраните услугите, които не са част от операционната система. След това запазете промените с бутон Apply (Приложи), без да затваряте прозореца.

5. От прозореца на System Configuration кликнете на таб Startup, след което на линка Open Task Manager.

6. Ще се отвори Диспечера на задачите (Task Manager). От раздела с автоматично стартиращи се приложения (иконката прилича на скоростомер) използвайте бутон Disable (Забраняване), за да забраните стартирането на приложения с Windows.

След тези стъпки е необходимо да рестартирате системата. Ако при първото стартиране няма проблем, то повторете го няколко пъти – използвайте Restart и Shut Down, за да се уверите, че системата ще зареди нормално.

Ако проблемът вече не е налице, то твърде вероятно причина за неговата поява да е някоя услуга, драйвер или програма, която се зарежда с Windows. От тук насетне следва доста работа, докато се установи точно коя.

Възстановете системата чрез System Restore

Ако System Restore е активен, то имате опция да възстановите системата си към дадена точка за възстановяване от преди появата на проблема.

1. Отворете менюто Start и във формата за търсене потърсете Recovery. Използвайте ключова дума възстановяване, ако сте с български интерфейс на Windows.

2. Кликнете на опция Open System Restore (Възстановяване на системата).

Open System Restore или Възстановяване на системата

3. От тук насетне следвайте съветника за възстановяване на системата, като посочите конкретна точка, от която да се въстанови. Идеята е възстановяването да стане към момент, в който операционната система е работела стабилно.

Сканирайте системата за вируси и друг злонамерен софтуер

Наличието на определени видове злонамерен софтуер би могло да е причина за сериозни повреди във файловата система на Windows. Резултатът от това може да е тромаво зареждане на операционната система, съпроводено с различни грешки и дори блокиране по време на стартирането ѝ.

Дори с някой от горните методи да сте решили проблема, наличието на останал на компютъра зловреден софтуер може отново да нанесе щети. Ето защо задължително изпълнете пълно сканиране на цялата система с антивирусна програма – Windows Defender или друга, ако използвате такава.

Пълно сканиране на системата с Windows DefenderЗа да стартирате пълно сканиране с Windows Defender (Windows Security), стартирайте приложението от иконата до часовника. Отворете Virus & threat protection, след което линка Scan options. Ще видите екрана, показан на снимката. Опция Full scan проверява цялата система за зловреден софтуер. Важно е преди това антивирусната защита да е актуализирана.

Съществуват различни софтуерни инструменти за сканиране за вируси, които не изискват инсталиране и не работят на фонов режим като обикновените антивирусни програми. Това са т.нар. „On-demand“ скенери. Повечето от тях са безплатни и позволяват да стартирате проверка на системата, когато пожелаете. Препоръчвам Kaspersky Virus Removal Tool, Norton Power Eraser и Malwarebytes AdwCleaner, като скенер за „второ мнение“.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *