Как да инсталирам или премахна шрифт в Windows 10

Windows 10 разполага с богата палитра от различни шрифтове. Въпреки това, правейки презентация, лого или каквото и да било, често пъти търсим някой нестандартен шрифт за нашия идеен проект.

Инсталирането на нови шрифтове в Windows не е никаква философия. В Windows 10 на някои потребители им е трудно да открият точното място, откъдето да направят това. Още повече че с актуализацията от април 2018 г. (Windows 10 версия 1803) бяха направени някои промени в тази насока. Ето защо в настоящия материал ще ви покажем как да преглеждате наличните, как да добавяте нови или премахвате съществуващи шрифтове в актуализираните версии на Microsoft Windows 10.

Преглед на шрифтовете в Windows 10 (от версия 1803)

Обикновено инсталираните шрифтове се съхраняват в директория C:\Windows\Fonts. В тази връзка следва дебело да подчертая, че от версия 1803 на Windows 10 (Актуализацията от април 2018), управлението на шрифтовете се извършва през приложението Settings Settings (Настройки), а не през Контролния панел, както беше в по-старите версии.

Преди да пристъпите към търсене и инсталиране на желания шрифт е препоръчително да прегледате вече наличните в библиотеката на Windows.

За достъп до шрифтовете влезте в Start Start > Settings Settings > Personalization > Fonts (Start Старт > Settings Настройки > Персонализиране > Шрифтове). Ще видите всички инсталирани във вашата система семейства от шрифтове. По-важното е, че от всеки има „мостра“ – кратък текст в съответния шрифт, който ви позволява да видите как би изглеждал (виж заглавното изображение).

Добавяне на шрифтове в Windows 10 през Microsoft Store

1. Отидете на Start Start > Settings Settings > Personalization > Fonts (Start Старт > Settings Настройки > Персонализиране > Шрифтове).

Fonts

2. Кликнете на връзката Get more fonts in Microsoft Store (Получаване на повече шрифтове в Microsoft Store). Тя ще ви отведе до магазина на Майкрософт, където имате избор между различни платени и безплатни шрифтове.

Microsoft Store

3. Изберете желания шрифт и използвайте бутон Get (Получаване), за да го инсталирате.

Get

За да сваляте шрифтове от магазина на Майкрософт (Microsoft Store), трябва да сте се логнали с вашия Microsoft акаунт. Ако не използвате такъв и не искате да създавате нов, може да изпозлвате вашия Skype потребител (с опция да бъде използван само за достъп до Microsoft Store).

Добавяне на нови шрифтове в Windows 10, свалени от мрежата

Ако сте изпробвали горния метод, вероятно сте забелязали, че асортиментът от шрифтове в магазина на Microsoft е доста ограничен или поне за нашата страна. В мрежата може да попаднете на редица уебсайтове, които ползволяват да свалите най-различни шрифтове, при това напълно безплатно. Разбира се, малко от тях поддържат кирилица, но ако сте графичен дизайнер със сигурност често ви се налага да прибягвате до тях.

Шрифтове, които не са свалени от Microsoft Store също могат да бъдат инсталирани под Windows 10. Преди да пристъпим към конкретни действия ще насочим вниманието ви към следното:

  • Сваляйте шрифтове само от източници с доказана репутация за надеждност;
  • Използвайте антивирусен софтуер, с който да сканирате свалените файлове;
  • Инсталирайте само тези файлове, които са с разширение, съотносимо с това за шрифтовете.

Инсталирането на шрифтове, свалени от източник, различен от Microsoft Store става по следния начин:

1. Свалете и запазете избрания шрифт на локалния диск.

Редица „не-майкрософтски“ шрифтове обикновено се свалят под формата на ZIP-архив. Ако сте свалили шрифт и той е архивиран, разархивирайте съдържанието на архива в избрана от вас директория.

2. Кликнете с десен бутон на мишката върху файла на шрифта и от менюто изберете Install (Инсталирай).

Install font

Тук ще трябва да направим едно съществено пояснение. Когато сваляте шрифтове от неофициални източници, често пъти в архива може да има поместени различни файлове. Файлът, който следва да се инсталира трябва да има разширение .otf (OpenType font file) или .ttf (TrueType font file). Ако са налични и двата типа файлове за даден шрифт, препоръчваме да инсталирате този с разширение „.otf“.

Премахване на шрифтове под Windows 10

Ако сте инсталирали неподходящия шрифт или пък искате да премахнете шрифтове, които сте инсталирали преди, лесно можете да ги деинсталирате. Това става отново през приложението Settings Settings (Настройки) в Windows 10.

1. Отидете на Start Start > Settings Settings > Personalization > Fonts (Start Старт > Settings Настройки > Персонализиране > Шрифтове).

2. Открийте шрифта, който желаете да бъде премахнат и кликнете върху него, за да се отворят детайлите.

Fonts

3. Използвайте бутон Uninstall (Деинсталиране), за да го премахнете.

Uninstall

4. Ще видите диалогов прозорец, който ще ви попита наистина ли искате да деинсталирате това семейство от шрифтове завинаги. Отговорете отново с бутон Uninstall (Деинсталиране) за премахването му от компютъра.

Uninstall dialog

Не препоръчваме премахване на шрифтове (семейства от шрифтове), които изначално са били част от Windows 10! Причината е, че ако отворите документ, който съдържа текст с някои от вече деинсталираните шрифтове, той няма да се визуализира коректно. Освен това шрифтовете на Майкрософт заемат пренебрежимо малко място върху диска и премахването им с цел освобождаване на дисково пространство е неоправдано.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да инсталирам или премахна шрифт в Windows 10”

  1. Благодаря за урока, вече си инсталирах няколко яки шрифта. Иначе в Google се намират много сайтове където мога да свалям безплатни шрифтове, но незнам дали е позволено да се пускат линкове тук

  2. препоръчайте някой сайт за готини шрифтове.
    Иначе браво за статията 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *