F-Secure SAFE

F-Secure SAFE – антивирусна защита за всички устройства (ревю)

В настоящия материал ще ви запознаем с един продукт за цялостна антивирусна защита на всякакъв тип устройства – персонални и преносими компютри, Mac, смартфони и таблети. Това е пакетът F-Secure SAFE – антивирусно решение за дома и офиса от финландската софтуерна компания F-Secure.

Като цяло в PCGuide.bg винаги сме се фокусирали върху безплатните софтуерни решения. Защо избрахме да направим ревю точно на този платен пакет?! Причината е отличните резултати на тестовете, които дава F-Secure SAFE през последните месеци.

Как се представя F-Secure SAFE на тестовете на някои водещи лаборатории

Немската лаборатория AV-Test Institute оценява тестваните продукти по три критерия – защита, производителност и използваемост (в т.ч. брой на фалшиви положителни заплахи). За всеки от критериите даден продукт може да получи до 6 точки или това прави максимален възможен резултат от 18 точки.

През изминалата 2018 година по критериите „производителност“ и „използваемост“ F-Secure SAFE получава малко спорни резултати. Причината е най-вече в установени фалшиви положителни заплахи, както и забавянето, което предизвиква при инсталиране на някои популярни приложения. Изглежда от началото на 2019 година това е вече коригирано и резултатите са налице.

За да се убедите в казаното, ще погледнем как се представя F-Secure SAFE на тазгодишните тестове на AV-Test Institute.

Съгласно бюлетина на лабораторията за месец април 2019 г., F-Secure SAFE 17 получава по 6 точки за всеки един критерии. Ако разгледаме по-внимателно данните, виждаме, че за същия период броят на фалшивите-положителни заплахи е сведен до нула, а влиянието върху производителността на системата е редуцирано. F-Secure SAFE получава максимална сумарна оценка от 18 точки и това го нарежда в топ-продуктите на AV-Test Institute. Сходен резултат на същия тест получават и редица други утвърдени имена като Bitdefender Internet Security, Kaspersky Internet Security, McAfee Internet Security и Norton Internet Security.

Съгласно публикувания бюлетин от друга популярна лаборатория – SE-Labs резултатите, които дава F-Secure SAFE на тестовете са задоволителни, но не и перфектни. Съгласно бюлетина за периода април-юни 2019 г. продуктът е някъде „малко над средата“, като най-добри резултати са дали ESET Internet Security и Kaspersky Internet Security. Причината F-Secure да не е в челните места са известни пропуски, най-вече при отчитането на легитимните приложения и URL адреси.

Сертифицирането от SE-Labs се извършва на пет нива – AAA, AA, A, B и C. Макар и с известни забележки, F-Secure SAFE влиза в групата на антивирусните продукти, сертифицирани с най-високото отличие – AAA с общ рейтинг от 97%, съгласно бюлетина за второто тримесечие на 2019 г.

Нека съпоставим тези резултати спрямо същите, но за миналата година. Съгласно бюлетините по тримесечия, F-Secure SAFE през цялата 2018 година е на по-ниското стъпало – АА. Причината отново е засечени известен брой фалшиви-положителни заплахи, както и някои не толкова сериозни забележки при откриване и блокиране на реални заплахи.

Инсталация и първи впечатления

Първо свалихме пробната (Trial) версия на F-Secure SAFE 17 от официалната страница на компанията. Всъщност, за да свалим инсталатора първо трябваше да си направим акаунт в F-Secure. След като профилът ни в My F-Secure бе създаден и активиран, следващата стъпка бе да добавим нашето устройство през уеб-интерфейса. Едва тогава получихме индивидуален линк, от който свалихме онлайн инсталацията за същото това устройство.

Самата инсталация на продукта не бе сложна, но изглежда отне малко повече време. Ако операционната система не е актуализирана или по-точно липсват определени актуализации, това може да е проблем за инсталацията на F-Secure SAFE.

Първите ни впечатления за F-Secure SAFE са, че това е един сравнително опростен продукт с не толкова много допълнителни екстри. Едно от нещата, които ни направиха добро впечатление още през първите дни, е че този софтуер не ни обезпокои с почти никакви изскачащи съобщения. Разбира се, при пробната версия с всяко включване на компютъра виждахме един досаден прозорец, който ни показваше колко дни ни остават от безплатния пробен лиценз, но при закупуване на F-Secure SAFE това едва ли ще се показва.

Потребителски интерфейс

Когато оценяваме потребителския интефейс, обикновено отчитаме доколко той е гъвкав и лесен за работа и предлага ли достатъчно опции за персонализация. Но в този случай няма как да не отчетем наличието на български езиков интерфейс, който за мнозина е голямо предимство. И не само това! Като цяло този софтуер е разработен така, че с него да се работи максимално лесно. Изглежда от F-Secure са се опитали в типично техен стил да изчистят потребителския прозорец от всичко излишно. Резултатът е семпъл и изчистен интерфейс, достатъчно голям потребителски прозорец в преобладаващо бяло и небесно синьо.

Начален екран на F-Secure Safe

Основното меню е поместено в лявата част на прозореца под формата на няколко секции. Първият – Антивирусна защита е най-важния, защото ни дава достъп до бутона за бързо сканиране и до настройките. Изпълняването на всичко останало, имащо отношение към защитата от злонамерен софтуер е поместено в секция Инструменти.

Задаването на семейни правила, което ще разгледаме малко по-надолу става не през интерфейса на програмата, а чрез уеб-базирания интерфейс. Линк до този интерфейс е наличен в секция Семейни правила от менюто в ляво.

Тъй като този продукт е направен така, че да не затруднява особено по-неопитните потребители, възможностите за персонализация (конфигуриране) не са от най-добрите. Това може да се окаже един сериозен недостатък за хората, които искат да имат пълен контрол върху всеки аспект от работата на този софтуер.

Друг, може би не толкова голям недостатък при Windows системите е появата на диалогов прозорец на User Account Control (Управление на потребителските акаунти) при достъпване на някои настройки.

Технология на защита

Защитата на F-Secure SAFE е представена от няколко слоя. На първо място това е стандартната файлова защита от вируси в реално време, която е активна по подразбиране. Това е стандарт за всяка антивирусна програма и ето защо няма да изпадаме в подробности.

По-интересен е един модул за допълнителна защита, наречен DeepGuard. Това е инструмент, който следи приложенията, за да установи могат ли да направят потенциално опасни промени в системата. Когато защитата открие нещо съмнително и нередно в „дейността“ им (например промени в системните настройки или опити за промяна на важни системни процеси), компонентът DeepGuard спира работата на приложението.

Безопасността на приложенията се проверява чрез използване на някакъв вид облачна услуга. Ако няма информация за легитимността на дадено приложение, модулът извършва мониторинг на поведението му.

Екран на DeepGuard

DeepGuard включва в своя инструментариум и специална защита от рансъмуер. Модулът създава списък от защитени папки – обикновено това са потребителските директории Снимки, Музика, Документи и директорията Работен плот. Причината е, че в тези папки най-често се съхраняват важни за нас лични файлове.

Добро впечатление прави това, колко е лесно персонализирането на инструмента DeepGuard. С лекота можем да добавяме нови защитени директории или пък да изключваме конкретни файлове и цели директории.

Макар в настройките на програмата да има изведена секция „Защитна стена“ ще ви разочароваме – това е препратка към Windows Firewall. F-Secure SAFE не разполага със своя собствена защитна стена!

За сметка на това има допълнителен модул, наречен Разширена мрежова защита. Това което, научихме за него е, че това е защита, която блокира изтеглянето на потенциално опасни файлове от приложенията в компютъра. Тази настройка е ефективна, когато защитната стена на Windows е изключена.

Един от важните елементи на защитата е Защита на сърфирането. Това е уеб филтър, който ни предпазва от достъпване на опасни URL адреси докато сърфираме в интернет. Лесно могат да бъдат добавяни „позволени“ URL адреси, които уеб филтърът да не блокира. По същия начин се добавят и адреси, достъпът до които да бъде блокиран за текущия потребител.

Рейтинг на резултатите в Google

Защитата на сърфирането може да показва оценка на репутацията за уеб сайтовете в резултатите от търсене на популярни търсачки като Google, Yahoo или Bing (виж изображението горе). Това е възможно благодарение на специалното разширение (добавка) в браузъра, наречено Browsing Protection by F-Secure. По принцип то се инсталира автоматично с инсталиране на продукта, но от наша страна се изисква да го разрешим през интерфейса на браузъра.

Всъщност, от тази уеб защита сме малко разочаровани. Причината за това е, че умишлено посетихме няколко уеб страници с доста съмнителна репутация, които дори ни препращат към други още по-съмнителни страници. F-Secure не ги блокира, а в резултатите на търсачката дори ги представя като „безопасни“.

F-Secure SAFE предлага специална защита при онлайн банкиране, наречена Безопасно банкиране. Тя се активира сама, когато софтуера открие, че сме в дадена платформа за интернет разплащания.

Безопасно банкиране

Защитата Безопасно банкиране предотвратява атаки и вмешателство в нашите поверителни транзакции и ни предпазва от опасни дейности при достъп до интернет банкиране и извършването на транзакции онлайн. За целта защитата прекъсва интернет връзката на приложенията и достъпа до URL адреси, нямащи отношение към онлайн банкирането. Интелигентно замислена е и възможността за изчистване на клипборда след всяка сесия на банкиране.

Услугата за родителски контрол е един от допълнителните модули, върху които изглежда е поставен доста сериозен акцент. Тъй като F-Secure SAFE е софтуер, който може да защитава множество устройства (компютри, Mac, таблети и смартфони) това дава възможност чрез него да поставите известни ограничения в използването на тези устройства от вашите деца.

Семейни правила

В главното меню на програмата е поместена секция Семейни правила, която визуализира зададените ограничения, както и линк към мястото, откъдето да ги поставим. Задаването на такива става през уеб-интерфейса чрез акаунт в My F-Secure, като е необходимо да бъде добавено и съответното устройство.

Функцията за родителски контрол дава възможност за поставяне на дневен лимит за използване на дадено Windows или Mac устройство. Подобна е и опцията за задаване на време за сън, през което време ще бъде ограничено използването на това устройство. Разбира се, наличен е и стандартният филтър за неподходящо съдържание, който позволява избора на съдържанието за филтриране.

Все пак преди да приложите семейните правила върху компютъра на вашето дете, трябва да се сигурни, че потребителският акаунт, който то използва не е с права на администратор. В противен случай защитата лесно може да бъде заобиколена, предупреждават от F-Secure.

Възможности за сканиране на системата

Макар резидентните модули за защита да се грижат за сигурността на системата, няма как да не споменем какви възможности предлага F-Secure SAFE за проверка, инициирана от самите нас.

Ако големият бутон „Сканиране за вируси“ стартира бързо сканиране на системата, то пълна проверка на цялата система за вируси може да бъде изпълнена от Инструменти > Опции на сканиране за вируси > Пълно сканиране на компютъра:

Пълно сканиране на компютъра

В интерфейса на F-Secure не откриваме възможност за персонализирано (потребителско) сканиране на избрани устройства, директории или файлове. Такова може да бъде изпълнено, но само през файловия експлорер (с опция Сканирай за вируси от контекстното меню).

F-Secure SAFE позволява създаване на планирано сканиране, което ще се изпълняват удобно за нас време. По подразбиране тази възможност беше изключена и трябваше да я разрешим, преди да конфигурираме сканиране в зададен ден и час.

Планирано сканиране

Това, което ни направи добро впечатление е опцията сканирането да се изпълни не в точно определен час, а тогава, когато компютърът не се е използвал определено време. Така системата ще бъде проверена в най-удобното време – когато компютърът е включен, но не работим на него.

Допълнителни инструменти на F-Secure SAFE

От един платен продукт за антивирусна защита обикновено се очаква да предлага поне няколко допълнителни инструмента, имащи пряко или косвено отношение към сигурността и конфиденциалността на личните данни.

В платените, а и не само антивирусни програми често пъти присъстват различни полезни „бонус“ екстри като файлов шредер, инструмент за актуализиране на уязвими приложения, мениджър на пароли, инструменти за почистване и оптимизация на системата, а някои дори разполагат със собствен сигурен уеб браузър.

За съжаление при F-Secure SAFE не откриваме нито един от гореизброените инструменти. Изглежда концепцията на финландците за този продукт е да заложат на развиване и подобряване на антивирусния енджин и интеграция на модула за родителски контрол.

Инструменти

В секция Инструменти на програмата откриваме по-скоро препратки към някои чисто конфигурационни прозорци, като Windows Firewall, Управление на приложения и файлове (карантина, блокирани, изключени и защитени директории и файлове), както и Позволени и отказани уеб сайтове. Наличен е и бутон, който позволява с един или два клика да изключим абсолютно всички функции за защита.

Нашето заключение

F-Secure SAFE е популярен продукт за антивирусна защита на дома и офиса, подходящ за различни платформи и устройства. Наличен е под формата на платен лиценз за три, пет или седем устройства, както и пробна версия с 30-дневен тестов период.

Предвид последните тестове на редица водещи лаборатории този софтуер изглежда е претърпял доста подобрения в антивирусния енджин и в момента той е един от водещите антивирусни продукти, с резултати близки до тези на Kaspersky, Symantec Norton и McAfee. От друга страна F-Secure SAFE се предлага на относително висока цена, а в същото време предлага прекалено малко възможности спрямо някои свои конкуренти. Не откриваме важни компоненти като специализирана имейл защита, собствена защитна стена или мениджър на пароли.

Можем да обобщим предимствата и недостатъците на F-Secure SAFE по следния начин:

Предимства:

  • Отлични резултати на последните тестове (2019 г.);
  • Изключително лесен за използване интерфейс на български език;
  • Функционален модул за родителски контрол;
  • Уеб филтър и защита на онлайн банкиране;
  • Относително слабо натоварване върху ежедневната работа на системата.

Недостатъци:

  • Прекалено малко допълнителни инструменти;
  • Недотам задълбочени възможности за конфигуриране;
  • Забавяне при инсталиране на приложения.

F-Secure SAFE е наличен за потребителите на операционни системи Microsoft Windows 7/8/8.1/10, както и за macOS 10.12 (или по-нов), iOS 11 (или по-нов), Android 5.0 (или по-нов).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *