Opera

Как да сърфираме в интернет инкогнито с Opera

Интернет браузърите са конфигурирани така, че да оставят следи за вашата дейност в мрежата. Обикновено това е информация за последно посещаваните уеб адреси или т.нар. „хронология“ на сърфирането. Но не това е единствената информация, която уеб браузърите са способни да съхраняват локално.

Браузърите могат да запазват данни, въвеждани от вас в различни уеб формуляри – за регистрация и вписване, онлайн пазаруване и др. Те могат да запазят вашата сесия в различни платформи и социални мрежи. Така при следващо посещение на същата плаформа да ви впишат автоматично.

Съхраняването и използването на подобна информация от уеб браузъра се прави преди всичко за ваше улеснение. Това спестява време във въвеждане на данни, които сте използвали преди това, както и търсене на страници, в които вече сте били. Но какво се случва, ако до компютъра ви имат достъп и други лица и не бихте искали те да знаят за вашите „места“ в мрежата?

Добрата новина е, че може да сърфирате без всичката тази информация да се записва където и да било. По този начин дори шефът ви няма да може да научи кои страници сте посещавали през работно време. Разбира се последното го казвам в реда на шегата, макар че това наистина е възможно и в 90% от случаите възможността за сърфиране „инкогнито“ се използва точно за тази цел.

Opera е популярен интернет браузър, който предлага именно такава възможност – сърфиране в режим „инкогнито“, който не оставя следи. Това е възможно чрез използване на „таен прозорец“ (private window), който не съхранява данни за вашата сесия. Това означава, че след като затворите активния прозорец на браузъра, вашата сесия, заедно с всичката хронология, „бисквитки“ и данни за попълвани формуляри ще бъдат премахнати.

Ако желаете да бъдете наистина „невидими“, може да използвате и една допълнителна възможност – VPN. Тя предлага повече възможности за скриване на вашите данни в интернет пространството, но повече за това ще говорим след малко.

Стартиране на нов „таен“ прозорец в Opera

1. Стартирайте Opera Browser.

2. Изберете Menu > New private window (Меню > Нов таен прозорец).

New private window

3. В нов прозорец се стартира Opera в „таен“ режим и това няма как да бъде сбъркано, защото дори самия „инкогнито“ прозорец изглежда по-различно.

Стартирането на нов „таен“ прозорец може да стане и чрез клавишна комбинация от Ctrl + Shift + N. Между другото тази комбинация работи и при Google Chrome, който също предлага подобна възможност. При Mozilla Firefox и Microsoft Edge това е възможно с комбинация Ctrl + Shift + P.

Стартиране на „таен“ прозорец в Opera чрез изведен специален пряк път

Това, което исках да ви покажа с този материал е как да създадете пряк път до Opera, който да стартира браузъра автоматично в режим „инкогнито“.

1. Направете копие на съществуващия пряк път до Opera на вашия работен плот (ако искате да запазите оригиналния пряк път). Преименувайте го, примерно на Opera Private.

2. Извикайте с десен бутон на мишката контекстното меню върху този пряк път и изберете Properties (Свойства).

Properties

3. В отворилия се прозорец насочете вниманието си към полето Target на таб Shortcut (ако сте с БГ интерфейс на Windows – поле Цел в таб Пряк път). Без да изтривате съществуващия път, след него добавете „ --private“, примено:

"C:\Program Files\Opera\launcher.exe" --private

При мен пътят до приложението е малко по-различен:

Target: --private

4. Накрая запазете промените с Apply и OK. От тук насетне този пряк път ще стартира Opera в таен режим.

Използването на „таен“ прозорец в Opera Browser изтрива данните за сърфиране, които в общия случай оставяте на локалния компютър. Това обикновено са хронология, бизквитки, данни за автоматично попълване на формуляри, кеширани изображения и др. Важно е да уточним, че използването на браузъра в този режим позволява свалянето на файлове и тези файлове не се изтриват автоматично!

Използване на VPN за скриване на вашите следи в интернет

Независимо дали сърфирате през стандартен или „таен“ прозорец, уеб браузърът се свързва директно до сървъра на посещавания уеб сайт. Това дава възможност на много платформи да виждат редица лични данни за вашия компютър, като IP адрес или вашето приблизително местоположение.

Opera предлага възможност, чрез която достъпът до уеб сайтовете да става през VPN (Virtual Private Network или преведено на български „виртуална частна мрежа“). По този начин отсрещният уеб сървър не вижда вашия истински IP адрес или локация. Нещо повече – данните, които се обменят биват криптирани, което прави връзката още по-сигурна. VPN услугата на Opera е безплатна и може да бъде използвана както в „таен“, така и в стандартен режим на браузъра.

За разрешаване използването на вградения VPN в Opera изпълнете следните стъпки:

1. Стартирайте Opera Browser.

2. Отидете на Menu > Settings > Advanced > VPN > Enable VPN (Меню > Настройки > Разширени > VPN > Включване на VPN) и чрез плъзгача включете тази услуга.

Enable VPN

3. Би трябвало в адресната лента вече да виждате малка синя иконка, индикираща за включен VPN.

VPN

Ако използвате Opera, стартирана в „таен прозорец“, активирането и спирането на VPN услугата е още по-лесно! В адресната лента е поместена малка иконка за активиране на VPN. Достатъчно е да кликнете върху нея и след това да преместите плъзгача в позиция On – за активиране на VPN или Off – за спиране на VPN.

VPN в таен прозорец

VPN услугата на Opera би намалила значително скоростта, с която се отварят уеб страниците през браузъра. Ето защо не препоръчваме използването на тази възможност постоянно. Използването на VPN е подходящо тогава, когато използвате публични мрежи, като безплатен Wi-Fi в кафенета, хотели, ресторанти или летища.

От своя страна стартирането на Opera в таен прозорец не влияе върху скоростта на достъпване на уеб сайтовете. Някои потребители съобщават за известно забавяне при отваряне на определени уеб страници в този режим. Такова може да има наистина (макар и минимално), но то идва изцяло от това, че в инкогнито режим Opera не съхранява и не използва кеширани данни от съдържанието на уеб страниците.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да сърфираме в интернет инкогнито с Opera”

  1. интересен материал 🙂 Споменахте, че горните неща могат да бъдат направени и при Chrome? Може ли малко повече инфо или направо да инсталирам Опера 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *