We couldn't find any drives

Инсталацията на Windows 10 не открива дисково устройство (SSD)? Решение на проблема!

Редица потребители в се сблъскват със специфичен проблем, при който Windows 10 не открива дисково устройство по време на инсталирането си. Обикновено инсталаторът извежда предупреждение „We couldn’t find any drives. To get a storage driver, click Load driver“. Тъй като физическият диск не се инициализира коректно, инсталацията на Windows 10 няма как да бъде продължена.

Повечето потребители обикновено търсят хардуерен проблем в SSD модула или някакъв „бъг“ в самата инсталация. Реалната причина е съвсем друга и в повечето случаи не се касае за дефект в хардуера.

Кога инсталацията на Windows 10 не открива диск

Въпросният проблем засяга компютри (лаптопи), оборудвани с процесор Intel от 11-то поколение (Tiger Lake). Причината е, че тези процесори използват технология, наречена Intel Volume Management Device (Intel VMD). Тя е насочена към оптимизиране на обработката на данни и консумацията на енергия.

Ако вашата система използва процесор от 11-то поколение на Intel и сте се сблъскали с горната ситуация, необходимо е да изтеглите предварително драйвери от уеб сайта на производителя. Тези драйвери ще са ви необходими още в първия етап от инсталацията на Windows 10.

Зареждане на VMD драйверите през USB инсталацията на Windows 10

Използвайте инструмента Media Creation Tool за направата на инсталационна USB флаш памет. По този начин ще сте сигурни, че ще разполагате с актуална версия на Windows 10. След това качете необходимите драйвери на същата тази флаш памет по начина, описан в следните стъпки:

1. Използвайте следния линк за сваляне на необходимите драйвери от уеб сайта на Intel. Изтеглете ZIP архива F6flpy-x64 – VMD. Ако ще използвате инсталационната флаш памет и на други компютри, препоръчваме да изтеглите и другия архив F6flpy-x64-Non-VMD.

Download

2. Разархивирайте двата архивни файла върху инсталационната USB флаш памет. Може да поставите двете директории с драйвери в главната директория на флашката или да си направите специална папка Drivers, в която да ги копирате.

3. Заредете инсталацията на Windows 10 на компютъра, който ще инсталирате. Достигайки до етапа, където трябва да посочите целеви диск за инсталация, трябва да използвате линка Load driver, за да заредите нужните драйвери.

Download

4. Използвайте бутон Browse, за да посочите местонахождението на драйверите от USB паметта.

4.1. От малкия прозорец кликнете на Browse и разгърнете файловата структура на инсталационната флаш памет (обикновено паметта е именувана като USB-ESD, когато е използван Media Creation Tool за направата й).

Download

4.2. При Intel 11-то поколение процесори е необходимо да посочите директорията F6flpy-x64 (Intel® VMD). Кликнете на ОК след това.

Download

5. Драйверите ще се заредят, след което би трябвало вече да виждате вашето SSD. Изберете желания диск за инсталация. При нужда създайте системен дял с необходимия размер, след което продължете напред с инсталацията на Windows 10.

Ако имате някакви затруднения със самия инсталационен процес на Windows 10 от флаш памет, може да прегледате нашия материал Как да преинсталираме Windows 10 от флаш памет.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

3 thoughts on “Инсталацията на Windows 10 не открива дисково устройство (SSD)? Решение на проблема!”

  1. Здравейте
    Драйверите наистина тръгнаха в инсталационната програма на Windows 10. Въпросът ми е как да клонирам такъв диск. Имам бутваща флашка с Акронис, и тя не „вижда“ SSD-то? Има ли друг начин?
    Благодаря!

    1. Здравейте! Начини за клониране има, аз лично използвам буутваща флашка със Sergei Strelec. Това е нещо като Live-версия на Windows, с интегрирани в нея куп програми за диагностика, клониране, делене на дискове и всичко друго, което се сетите. Сваля се като торент и е доста обемно, но върши работа за абсолютно всичко.
      След като направите флашката през менюто Старт на Strelec трябва да заредите драйверите, интегрирани в пакета. След това може да използвате Macrium, Acronis или която друга програма желаете – има ги интегрирани и са в менюто старт на Sergei Strelec.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.