We couldn't find any drives

Инсталацията на Windows 10 не открива дисково устройство (SSD)? Решение на проблема!

Редица потребители в се сблъскват със специфичен проблем, при който Windows 10 не открива дисково устройство по време на инсталирането си. Обикновено инсталаторът извежда предупреждение „We couldn’t find any drives. To get a storage driver, click Load driver“. Тъй като физическият диск не се инициализира коректно, инсталацията на Windows 10 няма как да бъде продължена.

Повечето потребители обикновено търсят хардуерен проблем в SSD модула или някакъв „бъг“ в самата инсталация. Реалната причина е съвсем друга и в повечето случаи не се касае за дефект в хардуера.

Актуализация (2023): при новите инсталационни пакети за Windows 10 не е необходимо да се изтеглят и зареждат драйвери, ако използвате процесор на Intel 11-то поколение. Показаните по-долу драйвери вече са премахнати от уеб сайта на Intel. Уверете се, че инсталацията, която използвате е актуална!

Кога инсталацията на Windows 10 не открива диск

Въпросният проблем засяга компютри (лаптопи), оборудвани с процесор Intel от 11-то поколение (Tiger Lake). Причината е, че тези процесори използват технология, наречена Intel Volume Management Device (Intel VMD). Тя е насочена към оптимизиране на обработката на данни и консумацията на енергия.

Ако вашата система използва процесор от 11-то поколение на Intel и сте се сблъскали с горната ситуация, необходимо е да изтеглите предварително драйвери от уеб сайта на производителя. Тези драйвери ще са ви необходими още в първия етап от инсталацията на Windows 10.

Зареждане на VMD драйверите през USB инсталацията на Windows 10

Използвайте инструмента Media Creation Tool за направата на инсталационна USB флаш памет. По този начин ще сте сигурни, че ще разполагате с актуална версия на Windows 10. След това качете необходимите драйвери на същата тази флаш памет по начина, описан в следните стъпки:

1. Използвайте следния линк за сваляне на необходимите драйвери от уеб сайта на Intel. Изтеглете ZIP архива F6flpy-x64 – VMD. Ако ще използвате инсталационната флаш памет и на други компютри, препоръчваме да изтеглите и другия архив F6flpy-x64-Non-VMD.

Download

2. Разархивирайте двата архивни файла върху инсталационната USB флаш памет. Може да поставите двете директории с драйвери в главната директория на флашката или да си направите специална папка Drivers, в която да ги копирате.

3. Заредете инсталацията на Windows 10 на компютъра, който ще инсталирате. Достигайки до етапа, където трябва да посочите целеви диск за инсталация, трябва да използвате линка Load driver, за да заредите нужните драйвери.

Download

4. Използвайте бутон Browse, за да посочите местонахождението на драйверите от USB паметта.

4.1. От малкия прозорец кликнете на Browse и разгърнете файловата структура на инсталационната флаш памет (обикновено паметта е именувана като USB-ESD, когато е използван Media Creation Tool за направата й).

Download

4.2. При Intel 11-то поколение процесори е необходимо да посочите директорията F6flpy-x64 (Intel® VMD). Кликнете на ОК след това.

Download

5. Драйверите ще се заредят, след което би трябвало вече да виждате вашето SSD. Изберете желания диск за инсталация. При нужда създайте системен дял с необходимия размер, след което продължете напред с инсталацията на Windows 10.

Ако имате някакви затруднения със самия инсталационен процес на Windows 10 от флаш памет, може да прегледате нашия материал Как да преинсталираме Windows 10 от флаш памет.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

12 thoughts on “Инсталацията на Windows 10 не открива дисково устройство (SSD)? Решение на проблема!”

 1. Здравейте, наSSD 232 GB инсталиран Windows 10. На SATA слот на дъното разпознава втори хард 1TB като 232ГБ. Когато същия го включа като външен хард го вижда 1TB

 2. Здравейте имам проблем с хард диска ми свързвам го към компютъра и ми изписва че не е достъпен и няма такова местоположение

  1. Здравейте,
   Опитайте да смените SATA кабела с нов – този по който се пренасят данните от/до твърдия диск. От захранващия кабел е малко вероятно, защото или въобще няма да го виждате или от самия диск ще се чува нещо като „кликане“.
   Може и в самия диск да е проблема, примерно ако е изпускан или има някакъв фабричен дефект.

   Ако това се случва по време на инсталацията на ОС, как го виждате – като Unallocated space или като някакви вече съзадени партишъни?

   1. Извинете аз не се уточних става на въпрос за външен хард който като го вържа към компютъра и ми казва че няма път , а когато го вържа към телевизора примерно минотваря всичката информация която е на него

 3. За 12th Generation Intel® Core™ i5 Processors
  Alder Lake
  Processor Number i5-1235U
  искам да питам, там нужно ли е нещо да се прави, или разчита NVMe SSD паметта?

  1. Здравейте!
   Не, не е нужно. Просто си зареждате инсталацията по обичайния начин.
   Дори при 11-то поколение с новите версии на инсталациите вече не е необходимо да се теглят тези драйвери и затова от Интел са ги премахнали от уебсайта си.

   Поздрави!

 4. Дайте решение на проблема „kmode_exception_not_handled“ при инсталиране на Windows 10 Pro x64, изтеглен от сайта на Майкрософт.
  Системата ми е с Intel Core i7 2600k, дъно Asrock P67 Pro3 с 8GB RAM и видео Gigabyte 1060 3GB.
  Копира всички файлове и при подготовка на десктопа, преди да излезнат настройките ми се появява синият екран с горното съобщения.

  1. Здравейте!
   За съжаление, проблемът със „сините екрани“ често пъти изисква различни тестове, за да се стигне до някакво конкретно решение. На първо време бих Ви препоръчал да ресетнете BIOS на настройките, които са по подразбиране. Ако това не реши проблема, може да опитате с ъпдейт на BIOS.

   В тези случаи проблем с RAM паметта също не са изключени. Доколкото виждам това дъно е с DDR3. Ако сте с две платки RAM (2х4ГБ), опитайте да ги завъртите и да оставите компютъра с едната, ако има проблем я премахвате и слагата другата.

   Отново подчертавам, че този проблем може да е от различно естество и трудно бих казал точна причина.

   Междудругото, тази система преди това с каква операционна система е била?

   1. Ресетвал съм BIOS поне няколко пъти. После го ъпдейтнах до 3.30 точно поради тази причина. Иначе системата е със Windows 7 Ultimate x64, но понеже купувам нов SSD ми се искаше да инсталирам 10 за да ползвам по-нови програми, понеже доста от тях вече изискват 10-ка. Това с RAM паметите не съм го пробвал. Освен да опитам защото какво ли не опитах и няма оправия. Между другото за проба по-рано на друг компютър, който е още по-стар бях инсталирал 10-ка , но беше версия 1909 19Н2.

 5. Здравейте
  Драйверите наистина тръгнаха в инсталационната програма на Windows 10. Въпросът ми е как да клонирам такъв диск. Имам бутваща флашка с Акронис, и тя не „вижда“ SSD-то? Има ли друг начин?
  Благодаря!

  1. Здравейте! Начини за клониране има, аз лично използвам буутваща флашка със Sergei Strelec. Това е нещо като Live-версия на Windows, с интегрирани в нея куп програми за диагностика, клониране, делене на дискове и всичко друго, което се сетите. Сваля се като торент и е доста обемно, но върши работа за абсолютно всичко.
   След като направите флашката през менюто Старт на Strelec трябва да заредите драйверите, интегрирани в пакета. След това може да използвате Macrium, Acronis или която друга програма желаете – има ги интегрирани и са в менюто старт на Sergei Strelec.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *