Теми в Windows 11

Персонализиране на Windows 11. Промяна на основната тема и избор между светъл и тъмен режим

В тази поредица от материали ще ви демонстрираме как да персонализирате потребителския интерфейс на Windows 11 по ваш вкус. Ще засегнем някои съвсем основни неща като това как да сменим основната тема, промяна от светъл в тъмен режим, а в следващия материал – и някои други настройки на самата лента на задачите и меню Start.

Като концепция Microsoft Windows 11 е базиран до голяма степен на Windows 10. Все пак, новата “единадесета” версия на операционната система предлага на потребителите един реновиран облик спрямо предшественика си. Налични са няколко теми на потребителския интерфейс, които варират от светли пастелни нюанси до интерфейс в тъмни цветове.

Смяна на основната тема в Windows 11

Темата, зададена по подразбиране в Windows 11 е в светли пастелни тонове и смятам, че изглежда наистина добре. Въпреки това много потребители предпочитат да използват Windows в тъмен режим, сменяйки направо цялата тема. Той е особено подходящ, ако използвате вашия компютър в слабо осветено помещение или предпочитате да работите на устройството си нощем.

За момента Windows 11 разполага с няколко теми, а смяната им е повече от лесна задача.

1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде върху десктопа. От контекстното меню изберете опция Personalize (Персонализиране).

Personalize

Забележка: като алтернативен път може да използвате Start > Settings > Personalization (Старт > Настройки > Персонализиране).

2. Изберете секция Themes (Теми) и посочете желаната тема от наличните. При клик върху избрана тема, тя автоматично ще се активира и ще смени облика на екрана.

Themes

Изтегляне на допълнителни теми

По подразбиране в Windows 11 са налични общо шест теми, като три от тях са в светли нюанси, а останалите три в тъмни. Microsoft Store позволява да изтегляте допълнителни теми в най-разнообразни стилове и цветови съчетания.

От прозореца с темите в Windows кликнете на бутон Browse themes (Преглед на теми). Ще се отвори Microsoft Store, където ще се сблъскате с огромен избор от теми, повечето от които безплатни.

Get Themes

От магазина на Майкрософт кликнете на избраната тема и използвайте бутон Get. Приложението Microsoft Store ще изтегли, инсталира и зададе избраната тема за Windows.

И все пак, не очаквайте някакви чудеса от темите, налични в Microsoft Store. Повечето от тях са базирани на някоя от шестте, налични в Windows 11, но с някои дребни модификации (например: сменен десктоп тапет и цветови нюанс).

Персонализиране на вече зададена тема в Windows 11

Независимо дали сте избрали да използвате тема с тъмен или светъл тон, има и други аспекти от потребителския интерфейс, които могат да се променят.

Всяка тема включва в себе си различни визуални елементи: фон, цветови оттенък, режим (светъл или тъмен), ефекти на прозрачност и т.н. Всеки елемент може да се променя според вкуса на потребителя през настройките за персонализиране.

Превключване от светъл в тъмен режим или обратно

Режимът (светъл или тъмен) е може би най-същественият елемент, който определя облика на всяка тема в Windows 11.

Режимът може да бъде променен, без да е необходимо да се сменя основната тема с друга. Така например, може да използвате темата, която е зададена по подразбиране, но да зададете тя да се показва в тъмен режим. В този случай десктоп тапетът и цветовият оттенък ще се запазят, но всички прозорци, включително и лентата на задачите ще се визуализират на тъмен фон.

Смяната на режима (светъл или тъмен) се извършва по следния начин:

1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде върху десктопа. От контекстното меню изберете опция Personalize (Персонализиране) > Colors (Цветове).

Забележка: като алтернативен път може да използвате Start > Settings > Personalization > Colors (Старт > Настройки > Персонализиране > Цветове).

2. В първата секция Choose your mode (Избор на режим) e налично падащо меню, от което може да се променя режима – светъл, тъмен или по избор.

Choose your mode

Третата опция Custom (По избор) ви дава възможност да се посочи различен режим за Windows и за приложенията. Аз лично предпочитам да използвам тази опция към основната тема, като задам тъмен режим за Windows и светъл за приложенията. Получава се страхотно – лентата на задачите и менюто Start са в тъмен цвят, а файловия експлорер, настройките и приложенията на светъл фон.

Промяна на цветовия оттенък

Цветовия оттенък определя в какъв цвят ще се показват някои елементи, като сенките на активните прозорци в лентата на задачите, цвета на плъзгачите и този на връзките в настройките и т.н.

Можете да изберете цветови оттенък от палитрата или да зададете той да се избира автоматично.

colors

С плъзгачите под палитрата може да зададете посоченият цвят да се показва в стартовия екран и в лентата на задачите (Show accent color on Start and taskbar), както и да се показва в заглавните ленти и границите на прозорците (Show accent color on title bars and windows borders).

Теми за контраст или теми за повишена четливост

За тази опция ще кажа само няколко думи, защото е с по-специално предназначение.

Това са няколко разновидности на теми, които използват малка палитра от контрастни цветове. Липсват ефекти на прозрачност или преливащи се нюанси. Това, разбира се подобрява четливостта и различаването на отделните елементи от интерфейса. Определено това не е най-красивият вариант за интерфейс на една съвременна операционна система, но тези теми са необходимост, например при хора със зрителни увреждания.

Contrast themes

Темите за контраст в Windows 11 са няколко. Неоходимо е да селектирате желаната тема не от превюто, а от падащото меню. След това да кликнете на бутон Apply (Прилагане), за да бъде активирана темата.

В следващия материал ще разгледаме как да персонализирате менюто Start, лентата със задачи и зоната около часовника.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *