Offline account Windows 11

Инсталиране на Windows 11 без акаунт в Microsoft чрез създаване на локален акаунт

Във финалния си етап инсталацията на Windows 11 изисква въвеждане на потребителски акаунт, който ще използва устройството. По подразбиране този акаунт ще разполага с администраторски права върху системата – ще може да променя настройки, да инсталира софтуер и да създава други потребители.

Подобно на Windows 10, в Windows 11 също доста настойчиво се предлага използването на акаунт в Microsoft. Това обаче далеч не означава, че за инсталирането на тази операционна система задължително трябва да използвате Майкрософт акаунт и да се свързвате с услугите на компанията.

***Актуализация: При по-новите издания на Windows 11 (от версия 22H2) показаните по-долу стъпки са неприложими, тъй като операционната система задължително изисква да се впишете с акаунт в Microsoft или да използвате Security key. Създаването на локален акаунт все пак е възможно, но последователността от стъпки е различна. Ето защо трябва да приложите стъпките описани в следното ръководство:

Как да инсталираме Windows 11 Pro без да е нужно вписване с акаунт в Microsoft

Другия вариант е да създадете инсталационна флаш памет с помощта на софтуерния инструмент Rufus. С негова помощ може да укажете инсталацията автоматично да създава локален акаунт Admin или с друго посочено от вас наименование.

В последния етап от инсталирането на Windows 11 (при по-старите издания на тази ОС) е предвидена опция за използване на офлайн потребителски акаунт, наричан още локален акаунт*. Макар и малко скрита от погледа на потребителя, тази възможност е все още налична, но с известни различия при Pro и Home версиите.

*Локален акаунт – съхранява потребителската информация изцяло на локалния диск и е един вид независим от други устройства.

Как да инсталираме Windows 11 с локален (офлайн) акаунт при по-старите издания на операционната система

Стъпките за инсталация на Windows 11 сме ги разгледали най-подробно в предишен материал на PCGuide.bg, към който съм дал линк долу. В него само споменахме, че може да бъде използван и локален акаунт, но не и конкретните стъпки за настройването му на етап “инсталиране”.

Виж Как да инсталираме Windows 11 чрез изпълнение на „чиста“ инсталация от флаш памет

Ще ви покажа как да използвате възможността за вписване с локален акаунт (замества стъпка 15 до стъпка 19 от посоченото в линка ръководство).

1. От стъпката, в която ще ви бъде поисканo добавяне на Microsoft акаунт, кликнете на линка Sign-in options.

Sign-in options

2. От следващия екран кликнете на опция Offline account (налична при Windows 11 Pro).

Offline account

Внимание: ако инсталирате Windows 11 Home, то е твърде вероятно в точка 2 да няма налична опцията Offline account. В този случай е необходимо да прекъснете интернет връзката – за по-лесно извадете Lan кабела от порта или изключете рутера, ако вече сте се свързали с Wi-Fi. Върнете се стъпка назад с Back и кликнете на линка No account? Create one! Ще ви бъде поискано директно да въведете името на локалния акаунт (виж т. 4), след което може да продължите напред.

3. В следващия екран Windows 11 Pro отново ще ви предложи използване на акаунт в Microsoft, изтъквайки неговите преимущества. Откажете любезно, кликвайки на линка Limited experience.

Limited experience

4. Въведете наименование на локалния акаунт, който искате да създадете (препоръчваме да е нещо по-просто и кратко на латиница) и продължете с Next.

Enter your name

5. Въведете парола (не е задължително) и продължете напред с Next.

Enter your password

6. Потвърдете отново същата парола, за да продължите към следващата стъпка.

Password confirmation

7. Ако използвате парола, ще бъде необходимо да въведете три въпроса за сигурност. Тези въпроси са шаблонни (примерно “Как се казваше първия ви домашен любимец” или “Кой е града, в който сте родени”) и може да си изберете три от тях от падащото меню. Отговорите им трябва да ги знаете само вие и евентуално да ги използвате в бъдеще за възстановяване на забравена парола.

Security questions 1-3

От горната стъпка напред от вас се очаква да конфигурирате стандартните настройки за поверителност и да финализирате инсталацията на Windows 11.

Защо да използвам локален (офлайн) акаунт?

Използването на локален, вместо Microsoft акаунт за вписване в Windows е изцяло личен избор и има както своите предимства, така и някои съществени недостатъци. Нека разгледаме с няколко думи какви са те:

Сред основните предимства на локалния акаунт е поверителността на данните. Както казахме тук информацията за потребителя се съхранява изцяло на локалния диск на компютъра и не може да се синхронизира с външни сървъри или устройства.

Локалните акаунти са по-стар и по-опростен способ за вписване в Windows. Настройването и използването на локален акаунт на даден компютър не изисква интернет връзка. По тази причина този тип потребителски достъп се нарича още “офлайн” акаунт. Смяната на такива акаунти, както и създаването на нови е повече от лесно и не изисква специални регистрации в Microsoft.

Microsoft акаунт – по-гъвкав и интегриран с услугите на Майкрософт

Вписването в Windows 11 чрез акаунт в Microsoft има редица предимства пред използването на локален такъв. Не случайно инсталацията насочва потребителя именно към тази опция.

На първо място е възможността за синхронизиране на настройки и файлове. Можете да използвате един и същи Microsoft акаунт на повече устройства – примерно на вашия настолен и отделно на преносимия си компютър. Още по-лесно е, когато преинсталирате Windows. При вписване след това голяма част от вашите предпочитания и лични данни могат да се синхронизират.

Използването на Microsoft акаунт носи и други предимства, например достъп до повече неща в Microsoft Store, използване на офис приложенията на Microsoft, интеграция с OneDrive и т.н.

В заключение искам само да спомена, че дори при инсталацията да сте използвали локален акаунт, след това винаги ще имате възможност да добавите и акаунт в Майкрософт. Онлайн акаунтът след това може да се използва като основен, а стария просто да бъде изтрит.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *