Инсталация на Windows 11 без Microsoft акаунт

Как да инсталираме Windows 11 Pro без да е нужно вписване с акаунт в Microsoft

Версия 22H2 на Windows 11 Pro изисква задължително въвеждане на акаунт в Microsoft по време на последния етап от инсталацията си. Вписването с акаунт в Майкрософт (т.нар „онлайн акаунт“) все още може да бъде избегнато. Това позволява първото вписване в току що направената инсталация да се извърши с локален (офлайн) акаунт. С него без проблем ще я финализирате напълно и устройството ще бъде готово за работа.

Всеки, който е инсталирал Windows 10 или 11 знае, че в последния си етап инсталацията ще поиска да се свържете с интернет. След това ще трябва да изберете как да се настрои системата – за лично ползване (Set up for personal use) или за използване в работа или училище (Set up for work or school).

При избор на първата възможност (Set up for personal use), Windows 11 ще ви поиска да се впишете с вашия Microsoft акаунт или да създадете нов такъв. И тук вече идва интересния момент – при Pro версията на 22H2 няма да откриете опция за вписване с офлайн (локален) потребителски акаунт.

В този материал ще ви покажа един от триковете за това как да „прескочите“ вписването с Microsoft акаунт и да създадете най-обикновен локален такъв. Тук е важно да отбележа, че този метод е изпробван и със сигурност работи при Windows 11 Pro 22H2 (за версиите, които предстоят в бъдеще не мога да кажа).

Локален вместо Microsoft акаунт при инсталиране на Windows 11 Pro чрез OOBE\BYPASSNRO

Методът се изразява в принудително прекъсване на интернет връзката и изпълнение на oobe\bypassnro през Command Prompt. Това се случва във финалната фаза на инсталацията на Windows 11 22H2, a eто и стъпките:

1. В момента, в който достигнете до етапа, където инсталацията ви иска да се впишете чрез акаунт в Майкрософт, изпълнете клавишна комбинация от Shift + F10 (при някои лаптопи се налага използване на Fn + Shift + F10). Тази комбинация ще отвори командния прозорец – Command Prompt.

2. В командния прозорец въведете следната команда и натиснете Enter:

ncpa.cpl

ncpa.cpl

Горната команда ще ви изведе наличните мрежови връзки през контролния панел на Windows. Необходимо е да бъде забранена връзката с мрежата (Wi-Fi и/или Ethernet).

3. Кликнете с десен бутон върху мрежовата връзка и изберете опция Disable, за да я деактивирате.

disable wi-fiВ моя случай инсталацията ми бе поискала системата да се свърже с безжичната мрежа, за да продължа. Ето защо ще забраня Wi-Fi. При наличие на кабелна (Ethernet) връзка забранете и нея.

Забележка: Тъй като за тази операция се изискват администраторски права, от прозореца на User Account Control следва да потвърдите с Yes.

4. Затворете прозореца с мрежовите връзки и в прозореца на Command Prompt изпълнете следната команда:

oobe\bypassnro

oobe\bypassnro

Системата ще се рестартира и отново ще достигнете етапа, където трябва да персонализирате вашата нова инсталация на Windows.

5. Достигайки до екрана за избор на връзка с интернет, изберете опция I don’t have internet.

I don't have internet

6. От следващия екран кликнете на линка Continue with limited setup. Това е опцията, която ще ви даде възможност да създадете локален акаунт, с който да завършите инсталацията на Windows 11.

continue with limited setup

7. В следващите стъпки ще трябва да въведете име на локалния акаунт, парола (не е задължително, но препоръчително) и да изчакате докато вашата система бъде готова за работа.

Разрешете мрежовите връзки след приключване на инсталирането

След като инсталацията и персонализирането на Windows 11 завърши не забравяйте да разрешите отново мрежовите връзки.

Най-лесно това става като през прозореца Run (клавишна комбинация от win + R) изпълните ncpa.cpl . Ще видите вече познатия прозорец на Control Panel, показващ ви възможните връзки с мрежа. Кликнете с десен бутон на мишката върху забранената връзка и изберете опция Enable, а след това Yes от диалоговия прозорец на UAC.

Защо е нужно да използваме локален акаунт?

Преимуществата от използване на акаунт в Microsoft вместо локален са вече безспорни! Възможността за синхронизиране на потребителските предпочитания между устройства и достъпа до определени приложения са само част от екстрите, които потребителят може да използва.

Има обаче една особеност – акаунтът в Майкрософт e персонален. Той съхранява редица потребителски лични данни и достъпът до него от трети лица е силно непрепоръчителен. Ето защо, ако правите инсталация на чужд компютър и искате да я финализирате (т.е. без да я оставяте на етап Out of Box Experience), използването на локален акаунт е решение.

От Microsoft все по-настойчиво изискват от потребителите да се вписват с онлайн акаунт. Ето защо достъпа до опцията за използване на локален такъв във финала на инсталацията става все по-трудно откриваема и това налага използването на някои трикове, като описания горе.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да инсталираме Windows 11 Pro без да е нужно вписване с акаунт в Microsoft”

  1. Здравейте, при мен вече е инсталиран и постоянно иска връзка с интернет. Има ли възможност да премахна това условие и да работя off line

  2. Вече и програмата Rufus,има функцията за създаване на локален офлайн акаунт.Просто ,когато се записва Уиндоус 11 на флашка,се включва отметката за текущият офлайн акаунт, в програмата ,и тя записва текущият акаунт на флашката.И когато се инсталира Уиндоус,не се изисква създаването на акаунта и не се пишат и въпросите за защитата.а по късно като се слагат драйверите за видеокартата.И се рестартира компютъра може да се сложи локална парола,а може и да не се слага паролата.А и премахва Rufus,и проверката за съвместимост с Уиндоус 11,за по старите и несъвместимост Уиндоус 11 компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *