Фонов режим приложения забраняване

Как да забраним на определени приложения да работят на фонов режим в Windows 11

Голяма част от приложенията, свалени през Microsoft Store могат да се изпълняват на фонов режим дори и след като сте ги затворили. По този начин те по всяко време могат да изтеглят данни и да ви известяват за налични техни актуализации. От своя страна това води до консумация на системни ресурси, интернет трафик и повишена консумация от батерията при преносимите устройства.

В този материал ще ви покажем как да забраните на избрани приложения да се изпълняват на фонов режим в Windows 11.

Забраняване на изпълненито на приложения на фонов режим (Background apps) през настройките в Windows 11

1. Отворете приложението Settings (Настройки) от менюто Start. От левия панел на настройките изберете раздел Apps (Приложения).

2. Кликнете на секция Installed apps (Инсталирани приложения).

Settings

Ще видите всички софтуерни приложения/програми, инсталирани на вашата система, независимо дали са свалени през Microsoft Store или от друго място. Тук е моментът да ги разгледате и да прецените за кои забраната за изпълнение на фонов режим би имало смисъл.

3. Кликнете на менюто (трите точки в дясно) за съответното приложение и изберете опция Advanced options (Разширени настройки)*.

Advanced options ( Разширени настройки )

* Забележка: опция Advanced options (Разширени настройки) е налична само за приложения, изтеглени през Microsoft store и приложения, вградени в Windows 11. Опцията не е налична за софтуерни приложения на „трети страни“.

4. От падащото меню на секция Background apps permissions (Разрешения за фонови приложения) изберете Never (Никога). По този начин съответното приложение няма да работи на фонов режим.

Advanced options ( Разширени настройки )

Опцията за забрана на изпълнение на фонов режим се прилага за всяко приложение поотделно! Така поне е в сегашните версии на Windows 11. В предишните версии на операционната система (визираме Windows 10) настройките за „Поверителност“ включваха страница за избор на това, дали приложенията да работят във фонов режим глобално или по приложение.

Забраняване на изпълненито на приложения на фонов режим (Background apps) през груповите правила (Group Policy)

Group Policy Editor ви позволява да забраните редица функционалности в Windows. Имайте предвид, че тази възможност е за малко по-напреднали потребители на Windows. Тя е налична само в Pro/Enterprise/Education изданията в Windows 11, но не и в Home-версиите.

1. През прозореца за изпълнение Run (стартира се с клавишна комбинация от win + R) изпълнете gpedit.msc .

2. Ще се отвори прозорецът на Local Group Policy Editor, който ви дава възможност за редакция на груповите правила на ниво „локален компютър“.

От левия панел на прозореца навигирайте до следния път:

Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\App Privacy

3. Открийте настройката Let Windows apps run in the background и я отворете с двоен клик. Внимателно прочетете следващата точка!

Let Windows apps run in the background

4. Тук стъпките са две: първо следва да разрешите настройката, маркирайки Enabled. След това от опциите по-долу, или по-конкретно от падащото меню на Default for all apps изберете Force deny. Това действие е глобално – важи за всички приложения, за които може да бъде приложимо.

Enabled > Force deny
Накрая приложете промените първо с бутон Apply, а след това с OK. Препоръчително е да рестартирате системата, за да влязат промените в сила.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *