Acer TravelMate P4 TMP414-51

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп Acer TravelMate P4 (TMP414-51)

В този материал сме избрали да ви покажем как направихме ъпгрейд на лаптоп Acer от бизнес серията Acer TravelMate P4. Преди да започнем с конкретните стъпки, нека направим едно съвсем кратко ревю на този преносим компютър.

Конкретният модел лаптоп, който използвахме за това ръководство е Acer TravelMate P414-51 (P414-51-525U), произведен през 2021 г. Устройството е оборудвано с процесор Intel Core i5-1135G7, вградена видео карта Intel Iris Xe Graphics, 8GB RAM (DDR4) и място за съхранение от 512GB (SSD). Разполага с 14″ IPS матрица, поддържаща резолюция от 1920x1080px (Full HD) и подсветка на клавиатурата.

Серията TravelMate са лаптопи, предназначени за работа, пътувания или общо взето, за по-интензивно използване. Произвеждат се с подсилен корпус и клавиатура, която според Acer е устойчива на заливане с течности. Батерията издържа достатъчно дълго време (според производителя малко над 13 часа), което прави този лаптоп идеален за използване навън.

За да отговори по-адекватно на съвременните изисквания, надградихме физическата RAM памет до 16GB и подменихме SSD модула с такъв от 1TB. По този начин устройството ще е по-бързо при използване на някои видове професионален софтуер и ще разполага с повече място за съхранение на данни.

Разглобяване на Acer TravelMate P414-51

Необходимите ви инструменти за тази цел са подходяща отвертка, пластмасово перо и някаква мека повърхност, върху която да поставите лаптопа.

1. Развийте всички (общо дванадесет) винтчетата на долния капак с подходяща отвертка.

2. Използвайте пластмасово перо, за да отделите долния капак от шасито, започвайки от някой от ъглите в предната част.

Ако работите с дясната ръка, започването от предния десен ъгъл е най-добрия вариант.

Надграждане на Acer TravelMate P414-51

3. Нека погледнем какво има под капака на Acer TravelMate P414-51 и какви възможности за ъпгрейд предлага този лаптоп:

Устройството разполага с два слота за RAM памети (DDR4 SODIMM), единият от които обичайно е зает от фабричната памет. При тази конфигурация, вторият е свободен и позволява добавяне на още физическа памет.

Acer TravelMate P414 разполага с един M.2 слот за SSD, който използва PCI Express интерфейс (с поддръжка на NVMe протокол). Слотът е зает от от инсталираното от производителя SSD от 512GB (при конкретния базов модел). Увеличаването на мястото за съхранение би било най-удачно със замяна на фабричния SSD модул с нов, който също трябва да е с форм-фактор M.2 (2280).

4. Преди да демонтирате и поставяте памети, препоръчително е да изключите конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. За целта много внимателно го подхванете от двата му края и го избутайте в посока към батерията, така че да излезе от гнездото си.

Надграждане на RAM

Двата слота за RAM при този модел са покрити с прозрачна лепенка, която е достатъчно само да бъде леко повдигната, за да получите достъп до самите памети.

Вече споменах, че конкретният модел идва с една инсталирана RAM платка от завода на първи слот, а втори е свободен. Това означава, че може да добавите втора DDR4 банка или да замените фабричната с нова, с по-голям размер.

5. Премахването на RAM става по традиционния за всеки SODIMM модул начин – двете метални щипки се избутват в страни, така че да освободят платката. Новата „плочка“ RAM се поставя в слота под ъгъл 30-35 градуса спрямо равнината на дънната платка. След това паметта се притиска, така че да се чуе „клик“ от заключването на щипките:

В нашия случай намерихме и поставихме втора RAM от същия модел. По този начин увеличихме размера на физическата памет двойно, което дава по-голяма производителност на устройството.

Надграждане на SSD

6. При този модел на Acer TravelMate е наличен един M.2 слот, зает от фабрично инсталираното SSD (размер 2280). Модулът е „опакован“ в антистатична/термална лепенка, която може лесно да премахнете след демонтажа му.

Препоръчваме при монтирането на нов SSD модул да поставите лепенката по начина, по който е била преди това на фабричното SSD. Ползата от нея не е голяма, но отново следваме принципа, че щом производителят е преценил да постави такава, значи има някакъв смисъл.

7. Монтирането на новата M.2 SSD памет става по стандартния начин – платката се позиционира в слота под ъгъл от около 30-35 градуса. Притиска се, за да се изравни с равнината на дънната платка и след това се фиксира с винтчето в срещуположния край.

Сглобяване на Acer TravelMate P4 и тестване

8. След като добавянето на компоненти е финализирано, може да свържете конектора на батерията. Поставете текстилната лепенка обратно върху куплунга.

9. При сглобяването на този лаптоп препоръчваме първо да поставите долния капак по начина, показан на снимката долу. Идеята е да се напаснат правилно щипките на капака от страната, където са пантите.

След това може да затворите напълно панела, започвайки от задната част, след това страничните и накрая предната. След като се уверите, че няма луфтове завийте всички винтчета.

Още при първото включване е препоръчително да проверите в BIOS дали поставените компоненти се инициализират правилно. При добавяне на RAM е препоръчително изпълнение на т.нар. „Mem-тест“ за грешки. Така могат да бъдат установени несъвместимости или евентуални дефекти в новите памети.

Замяната на SSD паметта изисква да инсталирате отново операционната система или да мигрирате (клонирате) старата, ако имате подходящ преходник от PCIЕ M.2 към USB и необходимия софтуер.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *