Ъпгрейд Dell Inspiron 14 5406

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп Dell Inspiron 14 5000

В този материал ще ви покажем стъпка по стъпка как да разглобите и направите ъпгрейд на 14-инчов лаптоп Dell Inspiron от серията 5000.

Конкретният модел, който използвахме е Dell Inspiron 5406 2-in-1 – компактен, конвертируем преносим компютър с тъчскрийн, който може да се използва и като таблет. Устройството е оборудвано с Intel Core-i5 процесор от 11-та генерация, 8GB RAM и 512GB SSD място за съхранение. За да отговори по-адекватно на съвременните изисквания, надградихме физическата RAM памет до 16GB и подменихме SSD модула с такъв от 1TB.

Разглобяване на Dell Inspiron 5406

Необходимите ви инструменти за тази цел са подходяща кръстата отвертка, пластмасово перо и някаква мека повърхност, върху която да поставите лаптопа.

1. Развийте последователно всичките девет винтчета от долната страна на корпуса на лаптопа, започвайки от тези, които сме маркирали с червено на снимката долу.

развийте винтчетата

Тук е моментът да отбележа, че трите болтчета от страната на пантите (отбелязани с жълта точка) са с шайба от вътрешната страна и няма да изпаднат от гнездото си. Още при самото им развиване ще усетите как постепенно надигат долния панел. Ще чуете специфично припукване, когато са напълно отвити.

2. Задната част на долния капак (т.е. тази откъм пантите) вече би трябвало да е леко повдигната спрямо основния корпус. Използвайте пластмасовото перо, за да отделите тези щипки, които все още не са се откопчали в този участък на панела.

отделяне на долния панел

3. Долният капак при повечето 14-инчови модели лаптопи е гъвкав и може да използвате ръката си, за да го премахнете напълно. В конкретния случай аз подпъхвам ръката си в отворилия се луфт и отделям много внимателно капака и в останалите му части. Ако се прилага достатъчно прецизно, този метод позволява да откопчаете страничните щипки без да нараните тях или корпуса.

отделяне на долния панел

4. Нека надникнем под капака на Dell Inspiron 5406 (2-in-1) и да видим какви възможности за ъпгрейд предлага той:

премахване на долния капак

Устройството разполага с два слота за RAM памет (DDR4 SODIMM), единият от които обичайно е зает от фабричната памет. Наличен е и един М.2 (PCI NVMe) слот за SSD (2230/2242/2280), който съвсем логично е зает от модула, монтиран от производителя. Празното място, което виждате в ляво от батерията не е слот за твърд диск, а просто допълнително пространство за по-голяма батерия.

Общо взето, имате възможност за замяна на фабричната RAM, поставяне на втора (допълнителна), както и замяна на SSD модула с такъв с по-голям размер.

5. Преди да демонтирате и поставяте памети, препоръчително е да изключите конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. За целта много внимателно го подхванете от двата му края и го избутайте в посока към батерията.

изключване на конектора на батерията

Надграждане на RAM при Dell Inspiron 5000

Двата слота за RAM при този модел са покрити с черна лепенка, която е достатъчно само да бъде леко повдигната, за да получите достъп до слотовете.

Вече споменах, че конкретният модел идва с една инсталирана RAM платка от завода и втори свободен слот. Това означава, че може да добавите втора DDR4 банка или да замените фабричната с нова, с по-голям размер.

6. Премахването на RAM става по традиционния за всеки SODIMM модул – двете метални щипки се избутват в страни, така че да освободят платката. Новата „плочка“ RAM се поставя в слота и се притиска, така че да се чуе „клик“ от заключването на щипките:

инсталиране на SODIMM RAM

Надграждане на SSD при Dell Inspiron 5000

Повечето съвременни компактни модели лаптопи разполагат с един M.2 PCI слот, който е зает. В случай, че желаете повече място за съхранение на файлове, единственият начин е да замените фабричното SSD с друго.

При Dell Inspiron 5406 SSD платката е покрита с метална пластина (планка), чиято основна задача е да разсейва топлината, отделена от чиповете.

7. За премахване на фабричната SSD памет е необходимо първо да развиете малкото винтче, което държи металната пластина. Премахнете я внимателно след това развийте и болтчето, с което е фиксиран самият SSD модул.

демонтиране на SSD

Едно от нещата, които ми харесват най-много тук е интелигентният начин, по който Dell са предвидили възможността за монтиране на SSD с различна дължина. След премахване на фабричния модул ще видите, че той е закрепен на малък монтажен бракет, който може да се мести на три различни позиции. Това ви дава възможност за поставяне на SSD с форм-фактор M.2, съответно с размери 2230, 2242 или най-масовият 2280.

8. В моя случай на мястото на фабричното SSD (M.2 2230) трябваше да поставя друго, с размер 2280. Необходимо бе да развия едно допълнително винтче и да преместя бракет-а на необходимата позиция (2280), завъртайки го на 180-градуса.

Dell бракет за SSD

9. Монтажът на новото SSD става по стандартния начин – поставя се в слота под ъгъл от около 30 градуса, притиска се и задължително се фиксира с винтчето в срещуположния край. Едва след това се монтира обратно металната пластина и се фиксира с третото винтче, разположено в дясно от батерията.

инсталиране на SSD

Внимание: Металната планка трябва да има поставена термо лепенка от долната си страна, т.е. там където контактува с SSD платката. Термо подложката, освен че осигурява по-добро топлоотдаване, също така изолира метала от електронните елементи на SSD модула.

Сглобяване и тестване

Последната стъпка е сглобяването на лаптопа. Преди това обаче, ако сте изключили конектора на литиево-йонната батерия, не забравяйте да го включите отново!

10. Сглобяването на корпуса на Dell Inspiron 5604 се извършва в горе-долу обратен ред. Просто поставете долния капак на мястото му, започвайки да притискате последователно всеки участък. Идеята е всички щипки в предната част, както и тези в страни от говорителите да се затворят.

сглобяване на Dell Inspiron 5406

След това внимателно завийте трите винтчета от страната на пантите. Те ще приберат панела в задната му част. Огледайте за луфтове и ако всичко е наред, завийте и останалите винтчета.

11. Непосредствено след включването на лаптопа използвайте клавиш F12, за да влезете в BIOS. Проверете дали добавените компоненти се инициализират коректно от фърмуера на устройството. При Dell устройствата може да използвате интегрирания инструмент за диагностика на компонентите, който се достъпва също с F12 при началното зареждане на лаптопа.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *