Спиране на актуализирането на драйвери

Как да спрем автоматичното инсталиране и актуализиране на драйвери в Windows 11

Windows 11 изтегля автоматично драйвери за повечето хардуерни устройства, както и актуализации за тях впоследствие. Това се реализира чрез Windows Update, а драйверите се изтеглят от сървърите на Майкрософт.

Тази възможност е изключително удобна след преинсталация на операционната система. Спестява ви доста търсене на различни драйвери из страниците на производителите на хардуер. Автоматичната актуализация на драйверите през Windows Update пък ги поддържа в сравнително актуални версии, без да е необходима намеса от ваша страна.

Кога е необходимо да се спре автоматичното актуализиране на драйвери

Автоматичното актуализиране на драйверите за хардуера може да донесе и известни проблеми в определени ситуации. Понякога хардуерът работи стабилно с точно определена версия на даден драйвер – сравнително често срещано явление при видео картите, например. Със сигурност тази версия не е най-актуалната, но пък е работеща! Автоматичното актуализиране на драйверите през Windows Update може да смени тази текущата версия на драйвера с по-нова без вашето позволение, а това да се окаже проблем.

Понякога производителите предлагат драйвери, които вървят в пакет със софтуер (напр. ATI Adrenalin Edition). Този софтуер позволява задаване на различни потребителски предпочитания, свързани с работата на устройството. При актуализиране Windows Update обичайно инсталира най-базови драйвери, които не винаги се „сработват“ с тези приложения.

В подобни ситуации най-лесното решение е просто да се забрани на Windows Update да изтегля и инсталира драйвери. В Windows 11 това е възможно по няколко начина, но за съжаление не може да се зададе за точно определен драйвер.

Метод 1: Забраняване на автоматичното инсталиране на драйвери през системните свойства

Този метод е може би най-лесен за изпълнение, тъй като не изисква да правите промени в системния регистър на операционната система или в груповите правила. Ето и стъпките за изпълнението му:

1. Отворете прозореца със свойствата на системата. Това става след като от менюто Start стартирате приложението Settings (Настройки). От него изберете секция System > About (Система > Информация), след което кликнете на линка Advanced system settings (Допълнителни системни настройки).

Advanced system settings

Забележка: Вместо горните стъпки може по-бързо да достигнете до свойствата на систетама чрез използване на прозореца за изпълнение Run (win + R). Изпълнете sysdm.cpl.

2. От прозореца System Properties кликнете на таб Hardware (Хардуер), а след това на бутон Device Installation Settings (Настройки за инсталиране на устройство).

Device Installation Settings

3. Ще се отвори нов прозорец, от който изберете опция No (Your device might not work as expected) – Не (устройството ви може да не работи по очаквания начин) и запишете промените със Save changes (Запиши промените). По този начин ще спрете автоматичното изтегляне на драйвери и свързани с тях софтуерни приложения за хардуера.

No (Your device might not work as expected)

Възстановяването на автоматичното изтегляне и актуализиране на драйвери, става по сходен начин. Следвайте същите стъпки, като в прозореца от последната точка изберете Yes (recommended) и запазете промените.

Методът е приложим както в Windows 11, така и в Windows 10.

Метод 2: Забраняване на автоматичното инсталиране на драйвери през системния регистър на Windows 11

Използването на Registry Editor позволява чрез промяна на специфична стойност в системния регистър да забраните на Windows Update да изтегля и обновява драйвери. Това става по следния начин:

1. Отворете редактора на системния регистър в Windows. Най-лесният начин за това е като изпълните regedit.exe от прозореца Run (Изпълнение) или като използвате формата за търсене до меню Старт.

regedit.exe

Вероятно ще видите диалогов прозорец на UAC, където отговорете с Yes.

2. Използвайте левия панел на редактора, за да достигнете до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\DriverSearching

3. Ако сте избрали правилния ключ, в дясната част на прозореца би трябвало да виждате стойност, наречена SearchOrderConfig. С двоен клик я отворете, за да я редактирате.

SearchOrderConfig

4. По подразбиране е зададена стойност 1, което означава, че опцията е разрешена. Променете стойността от 1 на 0 (нула) и потвърдете с ОК.

SearchOrderConfig - 0

5. Затворете прозореца на Registry Editor и рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

Метод 3: Забраняване на автоматичното актуализиране на драйвери чрез Local Group Policy Editor

Group Policy (т.нар. „групови правила“) е възможност, която ви позволява широк набор от настройки за контрол върху работата на операционната система. Аз лично винаги предпочитам да използвам Local Group Policy Editor, когато се налага да забраня или разреша дадена функционалност на Windows.

Забележка: Груповите правила са налични в Windows 11 Pro/Enterprise/Education. С други думи казано, ако използвате Home-версия на Windows, то този метод е напрактика неприложим.

1. За да достъпите прозореца на Local Group Policy Editor изпълнете gpedit.msc в прозореца за изпълнение Run (win + R) или използвайте формата за търсене до менюто Start (виж изображението долу).

gpedit.msc

2. Използвайте левия панел на прозореца, за да достигнете до следното местоположение в Local Group Policy Editor:

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage updates offered from Windows Update

3. В дясната половина на прозореца трябва да е налична настройка, наречена Do not include drivers with Windows Updates. Отворете я с двоен клик, за да я конфигурирате.

gpedit.msc

4. От прозореца, който се ще се отвори изберете опция Enabled. Задължително съхранете промените – първо с Apply, а след това с ОК.

gpedit.msc

Препоръчваме след изпълнение на описаните действия да рестартирате системата.

В случай, че искате да върнете автоматичното инсталиране (актуализиране) на драйвери през Windows Update, изпълнете горната процедура, оставяйки настройката Do not include drivers with Windows Updates в състояние Not configured.

В заключение

В този материал ви показахме три различни начина за спиране на Windows сам да инсталира (в т.ч. да актуализира) драйверите за хардуерните устройства. Препоръката ни е в случай, че в даден момент решите да възстановите тази функционалност, да използвате същия метод, който сте приложили преди това.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов..

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *