ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition ъпгрейд

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition

На пазара се предлагат различни модели геймърски лаптопи, като един от водещите е Asus ROG Strix. За този материал сме избрали устройство от същия бранд, което определено успя да ме впечатли с редица неща – производителност, ефективно охлаждане и атрактивен дизайн. Това е ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition, а конкретният модел лаптоп, който използвахме е G15 G513QY-HQ008.

Устройството, което ще видите по-долу предлага доста впечатляващи параметри – осем ядрен процесор AMD Ryzen 9 5900HX, RAM от 16GB DDR4 3200MHz, 1TB SSD място за съхранение и видео карта AMD Radeon RX 6800M (12GB GDDR6). Последното звучи доста добре, но ние надградихме този лаптоп, увеличавайки оперативната RAM памет двойно. Добавихме също така и второ SSD, което да бъде използвано като резервно пространство за съхранение.

Разглобяване на Asus ROG Strix G15 Advantage Edition

1. Поставете лаптопа на мека повърхност и развийте всички винтчета, намиращи се на долния капак на корпуса. Подредете ги някъде встрани по начина, по който са били на лаптопа. Винтчетата в предната част на панела са с различна дължина спрямо всички останали, следва да се има предвид!

Развиване на винчетата

И тук следва да поясня още нещо – едно от болтчетата вероятно няма да излезе от гнездото си (на снимката е маркирано в жълто). Производителят е поставил зегер-шайба, а идеята е след развиването му капака да се повдигне съвсем леко в този ъгъл. Това ще ви улесни при отделянето му от основния корпус.

2. Използвайте пластмасово перо, за да отделите долния капак от шасито. Както при всички лаптопи и тук той се държи на щипки, което изисква да бъдете внимателни. Започнете от предната част или по-точно от ъгълчето, където е винтчето със зегер-шайбата.

Отваряне на долния панел

В лявата и дясната страна, където са охладителните отвори препоръчвам да използвате най-тънкото пластмасово перо, което може да намерите. Използвайте го и за задната част на капака, тъй като там са основните портове – за захранване, LAN и част от USB портовете.

3. При този модел има една съществена особеност – на долния капак има RGB LED светлини, които са свързани към дънната платка с тънки лентови кабели. Това означава, че много внимателно трябва да повдигнете долния панел в предната му част и да извадите двата лентови кабела от куплунгите на дъното.

Лентови кабели на LED

Както се вижда на снимката, всеки куплунг има по едно черно „зъбче“, което заключва лентовия кабел в гнездото му. Просто го повдигнете леко с нокът (или с подходящ пластмасов инструмент) и измъкнете внимателно лентовия кабел.

4. Винаги препоръчваме преди монтаж/демонтаж на компоненти (особено памети) превантивно да се изключи конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. Идеята е да се избегне евентуален риск електрическо окъсяване на някой от електронните елементи.

И тук откачването на батерията става както при повечето модели на Asus – първо трябва да се избута металната пластина на куплунга назад. Едва след това се изважда и самият конектор от гнездото – първо от еднта страна, след това от другата (може да използвате пръста си или с пластмасови инструменти, но не и метални такива!).

Премахване на батерията

5. След като всичко е готово, нека погледнем какви възможности за ъпгрейд крие ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition под капака си:

Дънна платка на ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition

Макар и да няма отношение към ъпгрейда, първото нещо, което ми направи впечатление в този лаптоп е масивният термален модул. Това, което е разположено между двата вентилатора не е някаква лепенка, а доста масивна метална плочка. Тя покрива изцяло топлинните тръби в зоната около процесора и графичния чип, а това повишава значително възможностите им за топлообмен.

Налични са два слота за SODIMM RAM памети, което е обичайно за повечето лаптопи от среден и висок клас. Обичайно са заети от фабрично монтираните DDR4 RAM модули, но фактът, че са два ви дава добра възможност за ъпгрейд на физическата памет.

M.2 слотовете за SSD са също два, като и двата използват PCIe интерфейс с поддръжка на NVMe протокол. Единият слот е зает от фабричното SSD (форм-фактор M.2 2280), но втория е свободен, което ви дава възможност за добавяне на втори, допълнителен физически модул за съхранение.

Надграждане на RAM паметта при Asus ROG Strix G15 Advantage Edition

Базовият модел на нашето устройство идва с 16GB RAM, които са инсталирани под формата на две „плочки“ от по 8GB на всеки слот. Върху фабричните RAM памети има залепени термални лепенки, които захващат и част от самия слот на дънната платка.

RAM памети

Ще запазим тези лепенки за новите памети, които ще инсталираме (щом производителят е преценил да ги сложи, значи има някаква полза от тях). Тъй като обикновено лепенките са доста здраво залепени за самите чипове, трябва известно внимание при премахването им. Препоръчваме да започнете като отлепите малко от лепенката, покриваща самия слот и щипките и след това да премахнете RAM платката от слота – така, както е с лепенката. След това вече можете да отлепите цялата лепенка от паметта и да я пренесете върху новата „плочка“ RAM.

6. Премахването на SODIMM паметите става по стандартния начин – всяка платка се държи от двете страни от две метални щипки. Необходимо е просто да избутате щипките едновременно в страни. След това вече ще може да извадите платката от слота.

7. Поставянето на новите памети става в обратен ред. Новата платка се позиционира в слота под ъгъл около 30-градуса, като разбира се, се съобразите с прореза, който е при контрактните пинове. След като паметта е на мястото си, просто я притиснете надолу, така че да чуете „клик“ от заключването на щипките.

Поставяне на SODIMM RAM памети

Надграждане на SSD при Asus ROG Strix G15 Advantage Edition

Когато публикуваме подобни ръководства за ъпгрейди на лаптопи, обикновено стигаме до момента, в който трябва да заменим фабричното SSD с ново. В този случай обаче, имаме SSD от 1TB от производителя и втори свободен М.2 (PCLe) слот. Това ни дава възможност да оставим фабричния модул на мястото му и да добавим допълнителен, което ще ни даде още място за съхранение на данни. Опциите на втория M.2 слот са инсталиране на модул с размер 2230 или 2280, използващ PCIE интерфейс (с поддръжка на NVMe).

8. Добавянето на SSD на M.2 слот е повече от лесно. Развийте фиксиращото болтче и поставете новата SSD платка в слота. Позиционирането на платката става под ъгъл от около 30 градуса, като се съблюдава от коя страна е малкият прорез при контактните пинове. След това се притиска в срещуположния край и се фиксира с малкото винтче.

Монтиране на SSD

В нашия случай добавихме второ SSD (2280) на допълнителния М.2 слот. Това ни дава възможност да използваме второ физическо дисково устройство за съхранение на най-важните ни неща.

Сглобяване и тестване

9. Последната стъпка е сглобяването на лаптопа. Преди да пристъпите към него, не забравяйте да свържете конектора на литиво-йонната батерия обратно към дънната платка! След като го поставите в гнездото му, прибутайте металната пластинка към него. По този начин ще сте сигурни, че куплунгът е поставен коректно и няма да изпадне от мястото си.

Свързване на батерия

Не на последно място огледайте да не би да има нещо, попаднало във вентилаторите – неволно счупени щипки, винтчета и т.н. Ако лаптопът е използван, сега е момента да продухате охладителната система от прах с помощта на флакон със сгъстен въздух (струва около 7-8 лева).

10. Поставете долния панел като задната му част трябва да се напасне с портовете. Много внимателно свържете двата лентови кабела за RGB светлините към дънната платка. Отново напомням, че трябва да сте откопчали заключващия механизъм (двете черни зъбчета да отворени нагоре). Лентовият кабел се поставя от другата страна на куплунга (със синьото фолио нагоре), след което заключващият механизъм се натиска надолу.

Свързване на RGB лентовите кабели

11. Затворете долния панел като започнете от задната му част, придвижвайки се последователно към страничните и предната страна. На финала завийте обратно всички болтчета, започвайки от това, което е със зегер-шайба.

Затваряне на долния панел

Още при първото включване е препоръчително да проверите в BIOS дали поставените компоненти се инициализират правилно. Ако сте добавили второ SSD, ще бъде необходимо то да бъде разделено и форматирано. В противен случай няма да го виждате под Windows. За целта може да използвате вградения в Windows инструмент Disk Management (Управление на дискове) или друг софтуер по ваше желание.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *