Fast startup в Windows 11

Какво е Fast startup (бързо стартиране) и как да се забрани в Windows 11

Fast startup или “Бързо стартиране“ е функция, която позволява на Windows да зареди по-бързо, след като системата преди това е била изключена.

Възможността за т.нар. „бързо стартиране“ бе въведена за първи път в Windows 8 (под наименованието Fast Boot) и след това пренесена в Windows 10 и Windows 11. По подразбиране тази опция е разрешена, но при проблем имате възможност да я забраните.

Забележка: Fast startup в Windows не бива да се бърка с една друга опция – Fast boot, налична в BIOS/UEFI конфигурацията. Макар да имат сходен замисъл, тези две възможности се изпълняват на съвсем различни нива в системата.

Какво е Fast startup в Windows

Как функционира системата, когато опцията Fast startup е разрешена?

Вероятно много потребители на Windows 11 и Windows 10 са забелязали, че при включване на компютъра операционната система зарежда значително по-бързо, отколкото след рестарт. Причината за това е опцията за бързо зареждане – Fast startup, която по подразбиране е разрешена.

Съществува тясна връзка между работата на Fast startup и режима на „хибернация“ на системата. При изпълнение на Shut Down се извършва затваряне на заредените приложения, отписване от всички потребителски акаунти и преустановяване на захранването към повечето хардуерни компоненти. При активиран режим „Fast startup“ операционната система създава вид хибернационен файл върху диска, съдържащ копие на повечето заредени в оперативната памет процеси на ядрото (в т.ч. системни услуги, драйвери и т.н.).

При последващо включване на компютъра, част от основните процеси и услуги на Windows се зареждат в оперативната памет директно от този файл. Това осигурява по-бързо стартиране на Windows. При системи, използващи механични твърди дискове, тази разлика може да е значителна.

От обясненото дотук бихме заключили, че използването на Shut Down (и след това включване на системата) няма същия ефект като използване на опция Restart. По тази причина, когато инсталирате или деинсталирате драйвери, актуализации или друг софтуер и след това системата ви поиска рестарт, изпълнете наистина такъв. Това ще позволи на всички системни услуги от ядрото на Windows да се стартират от „нула“.

Как функционира системата, когато опцията Fast startup е изключена?

Втората ситуация, която ще разгледаме е тази, при която вече сте забранили използването на Fast startup. При използване на опция Изключване (Shut Down) операционната система не съхранява на диска никакви данни. Тоест, с изключване и повторно включване се извършва реално рестартиране на всички основни системни процеси на Windows. В този случай на операционната система ще ѝ бъде необходимо една идея повече време да зареди, което не е необичайно.

Забраняване или разрешаване на опцията за бързо стартиране (Fast startup) – три начина

Ще ви покажем три различни метода за спиране/активиране на опцията за бързо стартиране на Windows. Първият метод (през Control Panel) е най-лесен и препоръчваме да използвате него. Останалите два са алтернативни и са по-скоро за „ентусиасти“.

Метод 1: Управление на Fast startup през Control Panel

1. С клавишна комбинация win + R стартирайте прозореца за изпълнение Run. Изпълнете control, за да стартирате контролния панел (Control Panel).

Run control

2. Кликнете на секция System and Security (Система и защита), а след това на Power Options (Опции на захранването).

Power Options

3. От левия панел на прозореца кликнете на линка Choose what the power buttons do (Изберете какво да правят бутоните на захранването).

Choose what the power buttons do

4. В секция Shutdown settings ще видите няколко отметки, които обаче са неактивни. За да правите промени по опциите за изключване, са необходими администраторски права върху системата. Кликнете на връзката Change settings that are currently unavailable (Промяна на настройки, които в момента не са на разположение).

Change settings that are currently unavailable

Забележка: Отметката на опция Turn on fast startup (recommended) би трябвало да е поставена по подразбиране. Това означава, че опцията за бързо стартиране е разрешена.

5. За деактивиране на функцията за „бързо стартиране“ премахнете отметката от Turn on fast startup (recommended) или Включи бързо стартиране и съхранете промените с бутон Save changes (Записване на промените).

Turn on fast startup (recommended)

Метод 2: Управление на Fast startup през системния регистър (Registry Editor – regedit)

Използването на Registry Editor е алтернативен метод, който позволява да забраните или разрешите Fast startup. Ако вече сте изпълнили горните стъпки, не е необходимо да прилагате написаното в следващите редове.

Registry Editor попринцип е възможност, която се използва от по-напредналите потребители, ето защо ще разясним стъпките съвсем накратко:

1. Използвайте прозореца Run (win + R) или търсачката до меню Start, за да изпълните regedit.

Забележка: За достъп до редактора на системния регистър ще са ви необходими администраторски права върху системата.

2. Използвайте левия панел на редактора, за да достъпите следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power

3. От десния панел потърсете стойност, наречена HiberbootEnabled. Кликнете с десен бутон върху нея и изберете Modify, за да я коригирате.

4. В зависимост от това, дали искате да забраните или разрешите Fast startup е необходимо да зададете съответната стойност – 0 (нула) за забрана или 1 за разрешаване на опцията за бързо стартиране.

HiberbootEnabled

5. Накрая потвърдете промените в стойността на ключа, затворете редактора и рестартирайте системата.

Метод 3: Управление на Fast startup чрез групови правила (Group Policy)

Group Policy Editor позволява да правите почти всичко по конфигурацията на операционната система. Важно е обаче да отбележим, че тази възможност не е налична при Home версиите на Windows. Ако използвате Windows 11 Pro (в т.ч. Enterprise и Education), то може да използвате Local Group Policy Editor:

1. Използвайте прозореца Run (win + R) или търсачката до меню Start, за да изпълните gpedit.msc.

2. Достъпете следната локация през прозореца на Local Group Policy Editor:

Computer Configuration\Administrative Templates\System\Shutdown

3. Ако сте на правилното място, в десния панел би трябвало да има една единствена опция Require use of fast startup. Отворете я с двоен клик, за да я конфигурирате.

Require use of fast startup

4. Обичайно опцията би трябвало да се намира в състояние „Not configured“. Задайте Disabled, след което потвърдете промените с Apply и OK, за да забраните използването на Fast startup.

Защо да забраняваме Fast startup в Windows 11/10?

От Майкрософт препоръчват използването на Fast startup в Windows. Причината е ясна – ускореното зареждане на операционната система, което се постига. Ефект определено има и той е особено осезаем при системи, използващи механични твърди дискове и малко RAM.

Въпреки предимството, което носи бързото стартиране, то често може да бъде източник на някои специфични проблеми при Windows 10 или 11.

На първо място, многократното зареждане на една и съща сесия на ядрото увеличава шансовете за потенциални проблеми, особено след актуализации на операционната система или драйверите. Забраняването на Fast startup понякога се оказва решение на проблема с появата на „сини екрани“ (BSoD) при зареждане на Windows.

Освен това, ако компютърът ви е с две операционни системи (напр. Windows и Linux), известно е, че бързото стартиране заключва достъпа до устройството с Windows при зареждане на другата операционна система. Това налага забраната на Fast startup при компютри с инсталирани две ОС (т.нар. „dual-boot“).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *