Network Reset

Нулиране на мрежата в Windows като начин за поправяне на връзката с интернет

Проблеми с мрежовата връзка от типа на „Unidentified Network“ или “Limited access” не са изключени и вероятно всеки се е сблъсквал с тях. В тези случаи потребителите обикновено казват „няма интернет“ и първото нещо, което правят е да рестартират рутера.

Ресетът на рутера понякога „сработва“ и връзката се възстановява след това, но не винаги. Нека не забравяме, че всеки отделен компютър комуникира с мрежата чрез мрежови адаптер (наричан още мрежова карта или LAN карта). Както повечето компоненти на хардуера, мрежовата карта има собствени настройки, както и драйвер, посредством който комуникира със самата операционна система.

В нередки случаи загубата на връзка с мрежата може да е причинена не от рутера, а от проблем с конфигурацията на мрежовия адаптер. Първоизточник на проблема може да е проблемен драйвер (например след актуализация), некомпетентна потребителска намеса или дори зловреден софтуер, който модифицира мрежовите настройки.

Нулиране на мрежата в Windows 11

В този материал ще ви покажем как се нулират (ресетват) мрежовите настройки на адаптера до фабричните. Ръководството е за Windows 11, но ако използвате Windows 10, нещата са почти сходни.

1. Стартирайте приложението Settings (Настройки) в Windows 11. Най-бързия начин за това е чрез клик с десен бутон върху Start и избор на опция Settings от менюто.

Настройки в Windows 11

2. От лявата част на прозореца изберете Network & internet (Мрежа и интернет), а след това секция Advanced network settings (Разширени мрежови настройки).

Разширени мрежови настройки

3. От раздел More settings (Още настройки) изберете опцията Network reset (Нулирай мрежата).

Разширени мрежови настройки

4. Кликнете на бутон Reset now (Нулирай сега), за да нулирате мрежовите адаптери.

Нулирай мрежата

5. Ще видите диалогов прозорец, от който потвърдете действието с Yes (Да).

Are you sure you want to reset your network settings?

6. След това системата ще ви съобщи, че ще се рестартира след определено време.

7. Затворете всички отворени прозорци и рестартирайте операционната система, за да влязат в сила новите промени.

Нулиране на мрежата – какво трябва да знаем за тази опция

С помощта на тази опция ще нулирате настройките на всички мрежови адаптери в системата до фабричните такива. С други думи, тази възможност се свежда единствено до промени в определени настойки на даден компютър, а не до локалната мрежа като цяло. Това може да се окаже решение на проблемите със загубата на мрежова връзка в редица случаи.

Някои по-напреднали потребители в подобни ситуации използват командата netsh winsock reset, изпълнена през Command Prompt (Admin) или Windows PowerShell. Следва да знаете, че с изпълнение на горните стъпки, освен повторно инсталиране на мрежовия адаптер се извършва и нулиране на winsock (Windows Socket). Ето защо не е необходимо тази команда да се изпълнява допълнително.

За тези, които използват VPN софтуер е важно да знаят, че след нулиране на мрежовите настройки е твърде вероятно да се наложи да го конфигурират отново.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *