Потребителски директории Windows 11

Как да преместим потребителските директории за съхранение на данни на друг дял в Windows 10/11

Съвременните операционни системи Windows позволяват организиране на потребителските файлове според техния тип (изображения, документи, изтеглени файлове, музика, видео) в точно определени директории. Тези директории се намират в потребителската папка на вашия акаунт (обичайно това е C:\Users\<наименование на акаунта>) и се използват по подразбиране от системата за съхранение на определени данни.

Защо да местим потребителските директории на друго място?

Много устройства разполагат с ограничено свободно пространство на локален диск C:. Преместването на тази потребителски директории на друго устройство (примерно на D:) може да се окаже удачно решение в тази ситуация. Освен това, по този начин си гарантирате, че при евентуална бъдеща преинсталация на Windows няма да загубите съхраняваните в тези директории файлове.

В този материал ще ви покажем как да промените локацията на потребителските директории, които Windows 10/11 използва по подразбиране за съхранение на видео, музика, документи, изображения и изтеглени файлове. Имате възможност да направите така, че тези папки да се съхраняват на друг дисков дял, различен от този с операционната система. По този начин локален диск C: ще има повече свободно място, а личните ви файлове ще са на по-сигурно място.

Преместването на директориите, които Windows използва по подразбиране за съхранение на изтеглените файлове, музиката, видеата, документи и т.н. се извършва на ниво потребителски акаунт. С други думи казано, описаните по-долу стъпки рефлектират единствено върху мястото за съхранение на данните на акаунта, който използвате.

Промяна на пътя до потребителските директории при Windows 11 и Windows 10

Последователността от стъпки се изразява в три основни действия:

– създаване на нови директории (Desktop, Documents, Downloads, Music, Videos и т.н.) на желаното място;
– пренасочване на целевата локация, използвана от Windows към новите директории;
– преместването на вече съхранените файлове (извършва се автоматично след вашето потвърждение).

1. През файловия мениджър (File Explorer) създайте нови директории (Desktop, Documents, Downloads, Music, Pictures, Videos и т.н.) на желаното от вас място. В конкретния пример аз ще ги направя на локален диск D:

New folders

2. През файловия мениджър (File Explorer) отворете потребителската директория на използвания от вас акаунт в Windows. Обичайно тя се намира в C:\Users\ (или C:\Потребители\, ако използвате български езиков интерфейс).

*Само за пояснение, достъпването на директорията на текущия потребителски акаунт може да стане чрез прозореца Run (клавишна комбинация Win + R) с изпълнение на %HOMEPATH% :

Run %homepath%

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху съответната директория (примерно Downloads) и изберете Properties (Свойства).

4. От прозореца със свойствата кликнете на таб Location (Местоположение). Ще видите текущия път до потребителската директория, примерно (C:\Users\<име на акаунта>\Downloads.

Location

5. Използвайте бутон Move (Преместване), за да посочите новата локация на директорията. Изберете съответната директория, която предварително сте създали и потвърдете промените с Apply.

6. Системата ще поиска вашето разрешение, за да копира цялото съдържание на старата директория в новата. Потвърдете с Yes.

Do you want to move all of the files from the old location to the new location?
Връщане на местоположението по подразбиране

Вече споменахме, че е заложено по подразбиране всички потребителски папки  да се намират в директорията на вашия Windows акаунт. Ако вече сте ги преместили по гореописания начин, знайте, че Windows предлага възможност за връщането им на първоналаното място. В случай, че решите да направите това, необходимо е в прозореца от точка 4 да използвате бутон Restore Default. По този начин операционната система ще върне съответната директория отново в директорията на вашия Windows акаунт.

В това въководство използвахме Windows 11 (версия 22H2). Ако все още сте с Windows 10, знайте, че при него последователността от стъпки е напълно идентична.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *