Най-добрите SSD

Най-добрите бюджетни SSD дискове за началото на 2023 година

Кои са най-добрите бюджетни SSD дискове? Това е въпрос, който вълнува повечето потребители, решили да сглобят нова конфигурация или да направят ъпгрейд на старото си устройство.

Ще започнем малко по-отдалеч, като ви разясним някои основни понятия, свързани със SSD устройствата за съхранение.

Какво е SSD и какви видове биват тези устройства за съхранение

Solid-State Drive или съкратено SSD са компоненти на хардуера, презназначени да съхраняват данни – операционната система, мултимедия, документи, игри, филми и т.н. Общо взето тези устройства заменят традиционните механични твърди дискове, предлагайки много по-висока скорост на четене и запис. Използването на SSD ви гарантира много по-бързо зареждане на операционната система, по-бърз трансфер на данни и висока устойчивост на механични въздействия, като удари и вибрации.

M.2, PCIe, SATA3, NVMe – какво означава всичко това?

Когато избирате SSD диск е много важно да умеете да разграничавате понятията „интерфейс“, „форм-фактор“ и „протокол“. Така например, ако срещнете абревиатурата „1TB M.2 PCIe (NVMe)“, със сигурност се има предвид SSD с капацитет от 1 ТераБайт, форм-фактор M.2, използван интерфейс – PCI Express (PCIe) шина и протокол (спецификация) – NVMe.

Основните интерфейси, които използват SSD паметите в момента са PCI Express (съкр. PCIe) и Serial ATA 3 (съкр. SATA3). Използваните форм-фактори са M.2 (среща се основно при PCIe, по-рядко при SATA устройства) и 2.5-инчови устройства (използват само SATA3).

  • Най-използваните в момента SSD дискове са с форм-фактор M.2. Този форм-фактор се използва както при устройства, използващи шината PCIe, така и при такива използващи SATA3 интерфейс. Малкият размер на тези памети ги прави подходящи при всички видове компютърни устройства – лаптопи, ултрабуци, miniPC и десктоп системи.

Забележка: В повечето съвременни устройства тези памети комуникират посредством PCI Express (PCIe) шината чрез т.нар. NVMe протокол. Това са най-бързите устройства за съхранение на пазара, чиято скорост на четене и запис може да е неколкократно по-висока от тази при SATA алтернативите им (при PCIe Gen4 може да е над 6GB/s, докато при SATA3 едва ли ще надвишава 560MB/s). Ако закупувате нов лаптоп или настолен компютър днес, то той със сигурност ще е оборудван с M.2 PCIe NVMe устройство за съхранение.

  • 2.5-инчовите SSD устройства обичайно се влагат като заместители на механичните 2.5″ твърди дискове. Имат същия размер и използват същия интерфейс – Serial ATA (SATA). Те са опция за ъпгрейд към SSD, когато вашето устройство няма M.2 слот. Тяхната скорост на трансфер на данни е няколко пъти по-висока от тази на механичните твърди дискове, но по-ниска от тази при SSD паметите, използващи PCIe интерфейс.

Кои са най-добрите евтини SSD дискове, които може да закупим в началото на 2023 г.

Когато говорим за бюджетни компоненти, обикновено визираме продукти на по-достъпна цена (в ниския до към средния ценови диапазон). В този материал ще ви представим няколко бюджетни SSD използващи различен интерфейс. Подбрали сме продукти, които смятаме, че предлагат добри характеристики на ниска цена.

kingston kc3000

Kingston KC3000 – най-бързо PCIe 4.0 M.2 (NVMe) SSD от средния ценови клас

Ако търсите максимално бързо SSD на разумна цена, Kingston KC3000 е отличен избор за момента. Този продукт, разбира се, използва PCIe Gen4 x4 интерфейс и NVMe 1.4 протокол и достига върхови скорости до 7GB/s. при четене и запис.

Kingston KC3000 използва контролер на Phison и 3D NAND TLC flash чипове на Micron. Изглежда комбинацията е успешна, защото теоретично скоростите на четене от това SSD превъзхождат конкурентни продукти като Corsair MP600 и дори значително по-скъпия WD Black SN770.

Kingston KC3000 не е снабден с масивен охладителен радиатор, но има залепена тънка графитно-алуминиева пластина, която разсейва в известна степен отделената от чиповете топлина. Важно е да отбележим, че вариантите от 2TB и 4TB на Kingston KC3000 имат чипове от двете страни на платката, което може да е проблем при монтирането им на определени модели „ултра-тънки“ лаптопи.

Kingston е производителят с най-висок пазарен дял при тези памети, а KC3000 един от най-добрите продукти в ниския и среден ценови сегмент. Допълнителен плюс е, че това SSD е с цели 5 години гаранция от производителя.

+ Форм-фактор: М.2 (2280);
+ Поддържан интерфейс/протокол: PCI Express 4.0 x4 (NVMe 1.4);
+ Капацитет: 512GB, 1TB, 2TB и 4TB;
+ Скорост на четене/запис: до 7000MB/s;
+ MTFB: 1,800,000 часа;
+ Гаранция: 60 месеца.

+ Предимства: най-висока скорост в класа си, съвесем приемлива цена, 5 години гаранция, добри отзиви от водещите хардуерни издания.

- Недостатъци: Липсва AES хардуерно криптиране, висока консумация на енергия, наличие на чипове и от двете страни при 2ТВ и 4ТВ модели.

silicon power ud90

Silicon Power UD90 – най-изгодно PCIe 4.0 M.2 (NVMe) SSD

Silicon Power UD90 предлага оптимален баланс между ниска цена, скорост и гаранция. Този продукт използва PCI Express Gen4 x4 интерфейс и достига скорости от около 5000GB/s при четене и 4800GB/s за запис. При моделите с по-малък капацитет тази скорост може да бъде малко по-ниска, но отново е на добро ниво. Излишно е да казваме, че за да се възползвате максимално от поддържаните скорости на този SSD диск, вашата система трябва също да поддържа PCIe Gen4.

Цената на UD90 е по-ниска в сравнение с тази на Kingston KC3000, гаранцията от производителя е 5 години (60 месеца). Това го прави едно от най-изгодните предложения за M.2 SSD, поддържащо за PCIe Gen4.

Това е първото устройство, базирано на контролера Phison E21T, който не използва DRAM (динамична памет с произволен достъп). Вложените NAND чипове са 176-слойни TLC на Micron. Тази комбинация изглежда носи добра производителност и същевременно висока енергийна ефективност.

За момента Silicon Power UD90 се предлага във варианти с капацитет от 250GB, 500GB, 1TB и 2TB. Подходящо е както на настолни системи, така и за лаптопи с наличен M.2 PCIe Gen3 и Gen4 слот.

+ Форм-фактор: М.2 (2280);
+ Поддържан интерфейс/протокол: PCI Express 4.0 x4 (NVMe 1.4)
+ Капацитет: 250GB, 500GB, 1TB и 2TB.
+ Скорост на четене/запис: до 5000MB/s и до 4200-4800MB/s при запис.
+ MTFB: 1,500,000 часа;
+ Гаранция: 60 месеца.

+ Предимства: добра производителност в класа си, ниска цена в сегмента, 5 години гаранция.

- Недостатъци: поддържа една идея по-високи температури, липсва модел от 4GB.

wd blue sn570

Western Digital „Blue“ SN570 – най-добро бюджетно PCIe Gen3 М.2 (NVMe) SSD

Western Digital Blue SN570 е достатъчно популярен и доказал се продукт. Това е M.2 SDD, използващо PCI Express 3 x4 интерфейс с поддръжка на NVMe v1.4 протокол.

Ако вашата система поддържа PCIe Gen 4, то „синята серия“ на WD със сигурност няма да е най-оптималният избор откъм търсене на максимална производителност. Western Digital Blue SN570 обаче е едно от най-добрите бюджетни решения за системи, използващи шина PCIe Gen3, а те все още са най-масови. В следващите редове ще разкрием защо сме избрали именно него.

WD Blue SN570 използва контролер и памети с логото на SanDisk – един от най-големите производители на памети. За контролера не се споменават много детайли, но знаем, че той е 4-канален, не използва DRAM и позволява технологията Host Memory Buffer (HMB). Паметта е концентрирана в един единствен чип (NAND TLC), запоен върху платката на доста голямо разстояние от контролера. Това е хитро решение, което позволява по-добро разсейване на топлината, отделяна от тези два елемента. Липсата на чипове на гърба на платката прави този SSD диск подходящ за монтиране в утра-тънки устройства.

WD SN570 достига завидни скорости на четене и при PCIe Gen3 SSD-тата в този ценови сегмент – 3500MB/s. Скоростта на запис варира в зависимост от обема на SSD паметта. Така например при 250GB модул е от 1200MB/s, при 500GB – 2300MB/s, а при 2TB достига до цели 3500MB/s.

Western Digital Blue SN570 със сигурност не е най-евтиният PCIe Gen3 x4 SSD диск, но нека не забравяме, че търсим най-добрите продукти в бюджетния ценови клас. Със сигурност този модел е по-надежден от повечето евтини SSD дискове, още повече при факта, че идва с 60 месеца гаранция.

+ Форм-фактор: М.2 (2280);
+ Поддържан интерфейс/протокол: PCI Express Gen3 x4 (NVMe v1.4);
+ Капацитет: 250GB, 500GB, 1TB и 2TB;
+ Скорост на четене/запис: до 3500MB/s и до 3500MB/s при запис при 2TB вариант;
+ MTFB: 1,500,000 часа;
+ Гаранция: 60 месеца.

+ Предимства: добра производителност в PCIe Gen3 сегмента, 5 години гаранция.

- Недостатъци: нисък SLC кеш, сравнително слаба постоянна скорост на запис, липсва модел от 4GB.

crucial bx500

Crucial BX500 – най-добър избор при бюджетните 2.5-инчови SSD дискове

Избрахме Crucial BX500 по две причини – ниската цена и добрите впечатления от този продукт. Това SSD е с форм-фактор 2.5-инча и разбираемо, използва SATA3 интерфейс.

Crucial BX500 е от доста години на пазара и продължава да бъде един от най-търсените продукти в ниския ценови сегмент. Скоростите, които достига са до 540 MB/s на четене и до 500 MB/s на запис. В сравнение с горните продукти това изглежда доста скромно, но нека не забравяме, че SATA интерфейсът е доста ограничен и дори при по-скъпите продукти тази скорост ще варира в сходен диапазон.

Гаранцията, давана за Crucial BX500 е до 36 месеца, което е нещо съвсем нормално за ниския ценови клас. Ако желаете 60 месеца гаранция, то може да закупите Crucial MX500. Това е по-висок клас продукт, който освен повече поддържани функции идва със солиден алуминиев корпус.

+ Форм-фактор: 2.5-инча;
+ Поддържан интерфейс/протокол: Serial ATA 3 (SATA3);
+ Капацитет: 240GB, 480GB, 1000GB и 2000GB.
+ Скорост на четене/запис: до 540MB/s на четене, до 500MB/s на запис;
+ MTFB: 1,500,000 часа;
+ Гаранция: 36 месеца.

+ Предимства: ниска цена за Гигабайт, 5 години гаранция.

- Недостатъци: нисък SLC кеш, сравнително слаба постоянна скорост на запис, липсва модел от 4GB.

 

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *