Термо пасти 2023

Кои са най-добрите термо пасти за 2023 година

Изборът на качествена термопаста е въпрос, който вълнува повечето хардуерни маниаци, геймъри и компютърни техници. Наред с елементи като добър охладител и осигуряване на правилна въздушна циркулация, термопастата е още един важен компонент за постигане на по-ниски термператури на процесора.

Какво е термо паста и защо се използва?

Повърхностите на капачката на процесора (графичния чип) и охладителя не са напълно гладки. Макар физически долепени един до друг, между тях все пак има микроскопични въздушни „джобове“, затрудняващи топлообмена.

Основната цел на всяка термо паста е да уплътнява микроскопичните неравности между повърхността на процесора и повърхността на металния охладител. По този начин термопроводящата паста осигурява по-добър топлообмен между тези два материала.

След като споменахме думата „топлообмен“, важно е да посочим, че ключовото свойство на термичната паста е нейната топлопроводимост. Свойството за провеждане на топлина е най-важната характеристика на всяка термо паста и зависи основно от състава на сместа и технологията на производство. Топлопроводимостта при повечето термо пасти се измерва във ватове на метър Келвин (W/mK), а по-високата стойност означава по-добри качества за пренасяне на топлинна енергия.

Най-масовите термо пасти са т.нар. „керамични пасти“, тъй като не провеждат електричество, лесни са за работа и са сравнително евтини. В своя състав обикновено те са фина суспензия от микронизирани частици на определени метални оксиди (алуминиев, цинков, силициев) и силикон-базиран филър, който осигурява пластичност на сместа.

Кои са най-добрите термо пасти за 2023 година

В този материал ще ви представим най-добрите термо пасти, които може да закупите през 2023 година. Ще ги сравним по три основни критерия – топлопроводимост, използваемост и съотношение „цена-количество“.

Преди това обаче ще направим някои важни уточнения в тази насока:

  • Всички посочени цени са ориентировъчни и са актуални с пазарните цени на продуктите в България към средата на януари 2023 година.
  • Няма да се разглеждат продукти тип „течен метал“. Причината е, че течнометалните пасти имат много по-различни показатели, специфични са за нанасяне и са несъвместими с алуминиеви охладители.

Ето и предложенията ни за тази година:

arctic mx-6

Arctic MX-6 (избор на PCGuide.bg за 2023 г.)

Arctic MX-6 е ново попълнение в легендарната линия термични пасти на немския производител Arctic.

След като MX-5 не успя да се наложи над добре познатата MX-4, сега от Arctic представят подобрена формула в лицето на Arctic MX-6.

Arctic MX-6 е керамична термо паста, предназначена за настолни системи, лаптопи и видео карти. Притежава добра топлопроводимост, която е някъде в порядъка на тази при MX-4 и MX-5. Подобно на MX-4, на цвят също е сива и представлява микс от фини карбонови (въглеродни) частици и метални оксиди.

Съгласно техническите спецификации MX-6 има по-голяма плътност и вискозитет спрямо популярната MX-4. Това я прави малко по-гъста и разтеглива в сравнение с Arctic MX-4 (всеки, който е работил с MX-4 знае, че тази паста се размазва изключително лесно). Предвид вискозитета, препоръчваме Arctic MX-6 да се нанася чрез размазване с шпатула или с пластмасова карта – в много тънък и равномерен слой.

Тъй като това е нов продукт, цената му в момента е малко по-висока спрямо тази на MX-4 и MX-2. Опаковка от 2 грама се продава за около 11 лв, а опаковка от 8 грама за около 18-20лв. Имайте предвид, че 2 грама термо паста са достатъчни за поне 3-5 настолни конфигурации.

+ Топлопроводимост: не се посочва;
+ Цвят: сив;
+ Работна температура: -50°C до +150°C;
+ Плътност: 2.6 g/cm³;
+ Разфасовки: 2 гр., 4 гр., 4 гр. (в вкл. 6 бр. кърпички за почистване на старата паста) и 8 гр.;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

 

arctic mx-4

Arctic MX-4 (най-добро съотношение „качество-цена“)

Arctic MX-4 е достатъчно добре познат продукт с доказали се качества през годините. MX-4 е една от най-търсените термични пасти на пазара поради отличните си характеристики, приемливата си цена и множеството грамажи, в които се предлага.

Arctic MX-4 е съставена от въглеродни микрочастици, които водят до относително висока топлопроводимост от 8.5W/m*K. Съдържа още алуминиев оксид и метил силикон. Не съдържа метал и не провежда електричество, което я прави напълно безопасна за електрониката.

Изключително лесно се нанася по всички използвани от хардуерните техници начини, включително и чрез размазване с шпатула. MX-4 е подходяща за всички видове процесори и графични чипове при настолни конфигурации, лаптопи и видео карти.

Формулата на Arctic MX-4 бе частично подобрена през 2019 година, като сегашният вариант на MX-4 издържа до осем години без смяна (според производителя). Това означава, че тази паста практически „надживява“ повечето компютърни конфигурации и лаптопи.

Цената на Arctic MX-4 е напълно поносима както за крайни потребители, така и за хора, занимаващи се ежедневно с хардуер. Най-малката опаковка е от 2 грама и може да се намери за около 9-10 лв. Тази разфасовка ще ви стигне за около 3-5 нанасяния (при най-често срещаните десктоп процесори).

Със закупуването на по-голяма разфасовка цената става още по-изгодна и ето защо бихме ви препоръчали именно този продукт, ако имате сервиз за хардуер.

+ Топлопроводимост: 8.5W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: до около 8 години (след нанасяне или престой);
+ Работна температура: -50°C до +150°C;
+ Плътност: 2.5 g/cm³;
+ Разфасовки: 2 гр., 4 гр., 8гр., 20 гр., 45 гр.;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

 

Noctua NT-H2

Noctua NT-H2

Noctua NT-H2 е керамично-базирана термо паста, малко по-нов вариант на популярната NT-H1. Това е отличен продукт, който е подходящ както за обичайна употреба, така и за системи, подложени на високо натоварване.

Формулата на Noctua NT-H2 предлага висока топлопроводимост (вероятно от порядъка на около 8.5 – 8.9W/m*K, но не се посочва от производителя). Тази паста не провежда електричество, а това я прави напълно безопасна за хардуера.

Термопроводящите пасти на Noctua са лесни както за нанасяне, така и за почистване. Някои охладители на Noctua идват със спринцовка NT-H1, която съдържа достатъчно количество паста за повече от едно нанасяния.

Независимо дали използвате Noctua NT-H2 или NT-H1 трябва да сте наясно, че това е доказана серия термо паста с отлични показатели. Разликата между двете вариации едва ли ще е повече от 1-2 градуса (най-вече при пикови натоварвания и процесори с голяма площ), така че която и да изберете, ще ви свърши отлична работа.

И двете модификации на легендарната термична паста се предлагат в търговската мрежа в България. Реално, цената на Noctua NT-H2 и Noctua NT-H1 е по-висока от тази на Arctic MX-4/MX-5/MX-6, но в никакъв случай не е неприемлива. NT-H1 е по-бюджетно решение, а разликата в показателите му спрямо по-новия вариант на Noctua е наистина минимална.

Най-малката разфасовка е от 3.5 грама и е достатъчна за около 5-6 настолни процесора или за около поне десетина лаптопа (изпробвано е).

+ Топлопроводимост: липсва в сайта на производителя;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: до 5 год. след нанасяне и до 3 год. за съхранение;
+ Работна температура: от -50 до +200°C (-50 до +110°C при NT-H1);
+ Плътност: 2.81 g/cm³ (2.49 g/cm³ при NT-H1);
+ Разфасовка: 3.5 гр., 10 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.

- Липсва официална информация за някои важни спецификации на продукта.

 

Thermal Grizzly Kryonaut

Thermal Grizzly Kryonaut

Thermal Grizzly присъстват във всички температурни тестове на термопасти, тъй като са водещ производител в тази област. Thermal Grizzly Kryonaut е висок клас керамично-базирана термо паста и е предназначена за най-педантичните потребители.

Thermal Grizzly Kryonaut е сравнително лесна за нанасяне, независимо от използвания от вас метод. Не провежда електричество, което изключва риск от електрическо окъсяване. Не на последно място най-важното свойство: тази паста достига топлопроводимост от цели 12.5W/m*K. Технически този показател надвишава всички конкурентни керамични пасти.

Thermal Grizzly Kryonaut се предлага и във вариант Extreme, който е с още по-завишени показатели. Kryonaut Extreme е с още по-висок коефициент на топлопроводимост (14.2W/m*K), което може би е последното стъпало преди преминаване към паста тип „течен метал“.

Въпреки високия коефициент на топлопроводимост, не очаквайте някакви чудеса от Thermal Grizzly Kryonaut, поне при повечето стандартни настолни процесори и особено при лаптопите. Разликата под товар спрямо повечето термични пасти ще бъде малка, а понякога пренебрежимо малка. В същото време цената на Thermal Grizzly Kryonaut е значително по-висока от тази на преките и конкуренти.

Принципно Thermal Grizzly Kryonaut е предназначена за хардуерни ентусиасти и високата ѝ цена не бива да ви изненадва. Инвестицията в такава паста със сигурност ще си заслужава при свръхмощни процесори, които имат голяма контактна площ, например AMD Ryzen Threadripper. Важно е да отбележим, че подобни продукти показват своя потенциал най-вече при чипове с голяма контактна площ спрямо охладителя.

+ Топлопроводимост: 12.5W/m*K;
+ Цвят: бледо-сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -250°C до +350°C;
+ Плътност: 3.7 g/cm³;
+ Разфасовки: 1гр., 5.55 гр., 11.1 гр., 37 гр.;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

- Висока цена за 1 грам.

 

Cooler Master MasterGel Pro V2

Cooler Master MasterGel Pro V2

Cooler Master MasterGel Pro V2 е керамична паста, подобрен вариант на CM MasterGel Pro. Притежава висока топлопроводимост от цели 9W/m*K според производителя. Това осигурява отличен топлообмен между процесора (графичен или централен) и металния охладител.

Едно от нещата, които най- много ми харесват в този продукт е, че в опаковката има кърпичка за почистване на старата паста и шпатула за разнасяне на новата. Това улеснява най-вече потребителите, които ще извършват процедурата по замяна на термо пастата с нова за първи път.

За момента в търговската мрежа в България този продукт е слабо разпространен и няма да правим сравнение на цени. Очакваме обаче през тази година да се появи в повечето големи вериги за хардуер.

+ Топлопроводимост: 9W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: не се посочва;
+ Плътност: 2.6 g/cm³;
+ Разфасовки: 1.5 ml (~3.9 гр.) с шпатула и кърпичка;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

- Слабо достъпна в търговската мрежа.

 

Kingpin Cooling KPx

Kingpin Cooling KPx

Kingpin Cooling KPx (Kingpin Cooling KPx High Performance Thermal Compound) е керамична термопаста от висок клас. Подходяща е за всякакъв тип охлаждания (въздушни, водни, течноазотни) и за всякакъв тип устройства.

Техническата информация за Kingpin Cooling KPx в официалният им сайт не е много. Със сигурност знаем, че тази термо паста е синя на цвят и не провежда електричество. Резултати от тестове с нея обаче има и от тях се вижда, че Kingpin конкурира популярни продукти като Artic MX-4, Noctua NT-H1 и Thermal Grizzly Aeronaut.

За момента от Kingpin предлагат само един вид термопроводяща паста и това е Kingpin Cooling KPx High Performance Thermal Compound. Пастата се предлага в няколко разфасовки – 1 гр., 1.5 гр., 3 гр. и кръгла кутийка от 30 грама. Най-малката разфасовка принципно е достатъчна за около два настолни процесора и със сигурност ще ви стигне, ако искате да замените пастата на процесора и видео картата.

Kingpin Cooling KPx е сравнително лесна за нанасяне, но не е толкова течлива колкото Artic MX-2 или MX-4. С по-голям вискозитет е, заради което препоръчваме да я размазвате на тънък и равномерен слой с помощта на шпатулата, която ще намерите в комплекта.

Цената на Kingpin Cooling KPx за грам е поне двойна спрямо тази на Arctic MX-4 и се доближава до тази при Thermal Grizzly Kryonaut. Най-малката опаковка (1 гр.) е на цена от около 13-14 лева, а тази от 30 гр. около 30 лева.

+ Топлопроводимост: не се посочва;
+ Цвят: син;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: не се посочва;
+ Плътност: не се посочва;
+ Разфасовки: 1.5 гр., 3 гр., 3 гр. с шпатула, 10 гр. и 30 гр.;
+ Подходяща за: десктоп процесори, лаптопи, видео карти и чипсети.

- За повечето технически показатели липсват данни.

 

Thermal Grizzly Aeronaut

Thermal Grizzly Aeronaut

Thermal Grizzly Aeronaut според производителя е „идеалният продукт за начинаещи хардуерни ентусиасти, които търсят по-висока ефективност“.

Самото наименование „Aeronaut“ подсказва, че това е паста, оптимизирана специално за въздушни охлаждания. Това обаче в никакъв случай не означава, че няма да върши работа и при водни охлаждания. Thermal Grizzly Aeronaut може да се използва и при лаптопи и видео карти.

Thermal Grizzly Aeronaut е силикон-базирана термична паста и съдържа по-ниско количество метални микрочастици. Поддържа добри показатели за топлопроводимост, а също и устойчивост при високи температури.

Друг интересен факт, който откриваме в сайта на производителя е това, че тази паста оставя по-малко микро-драскотини върху повърхностите на компонентите след премахването й. Лесно се нанася и почиства, а вариацията от различни по количество разфасовки я прави добър избор както за любители, така и за професионалисти.

Цената на Thermal Grizzly Aeronaut е някъде по средата спрямо тази при Arctic MX-4 и TG Kryonaut. Опаковка от 1 грам от тази паста би ви излязъл около 10-12 лв. Тази цена е напълно оправдана за един краен потребител, но не и за човек, който ежедневно използва подобни консумативи.

+ Топлопроводимост: 8.5W/m*K;
+ Цвят: сив;
+ Трайност: не се посочва;
+ Работна температура: -150°C до +200°C;
+ Плътност: 2.6 g/cm³;
+ Разфасовки: 1 гр., 3.9 гр., 7.8 гр. и 26 гр.;
+ Подходяща за: настолни процесори, лаптопи, видео карти, чипсети.

За финал: Кога и защо се сменя термо пастата на процесора

При първоначално монтиране на охладителя на процесора поставянето на термопаста е задължително. В днешно време някои охладители идват с фабрично поставена паста, други предлагат в комплекта малка спринцовка или еднократен флакон с такава.

Термопастата се заменя в две основни ситуации – при ремонт, свързан с демонтаж и повторен монтаж на охладителя и при изчерпване на ресурса на поставената паста.

Керамичните термопасти с времето губят качествата си, стават по-твърди и сухи, а това влошава топлообмена между чипа и термалния модул. Ето защо препоръчваме да замените термопроводящата паста след веднага след изтичане на гаранцията на вашия компютър/лаптоп (обичайно това са 2 или 3 години). Този период е удачен и в бъдеще, в зависимост от интензитета на използване и натоварване на системата.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *