Windows 11 22H2

Как да изтеглим актуален дисков образ (ISO файл) с Windows 11 от сайта на Майкрософт

Съществува начин за директно изтегляне на актуален дисков образ с дистрибутив на Windows 11 от уебсайта на Microsoft. Към момента на публикуване на този материал е налична версия 22H2 от септември 2022. При излизане на ново издание на MS Windows 11, наличната версия за изтегляне бива заменена.

Дисковият образ (имидж), който може да свалите, е във формат .iso. Той може да се използва за създаване на инсталационна флаш памет или директно за надграждане на вашия Windows до последната версия.

Първо, какви опции за надграждане до версия 22H2 са налични

Всички официални начини за получаване на актуална версия на Windows 11 22H2 са налични в страницата за поддръжка на Майкрософт. Тя е достъпна на адрес https://www.microsoft.com/software-download/windows11, или ако предпочитате да е на български език – https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows11.

На уеб страницата ще видите три различни възможности, които ще разгледаме накратко:

  • Първата е за надстройване на вашия Windows чрез инструмента Windows 11 Installation Assistant (Помощник за инсталиране на Windows 11). Тя е подходяща, ако искате да надградите вашия Windows 11 до последното налично издание.
  • Втората възможност, която е за създаване на инсталационен носител, е свързана с изтегляне и използване на друг инструмент – Media Creation Tool (в превод „Създаване на инсталационен носител с Windows 11“). Това е официален инструмент на Майкрософт, който позволява с няколко прости стъпки да свалите инсталацията от официален сървър на компанията. Освен това той ви дава възможност да запишете дистрибутива директно върху флаш памет, без да е необходим софтуер на „трети страни“.
  • Третата възможност позволява директно да изтеглите .iso файл с последната версия на Windows 11. Този дисков образ може да се използва както за надстрояване, така и за създаване на инсталационен носител, който да се използва за нова инсталация. Именно тази възможност ще разгледаме в следващите редове.

Сваляне на Windows 11 от сървър на Microsoft

1. Отворете страницата за поддръжка на Microsoft с вашия уеб браузър.

2. В третата секция Download Windows 11 Disk Image (ISO) или Изтегляне на образ на диск с Windows 11 (ISO) има падащо меню. От него изберете какво искате да изтеглите. За момента опцията е една – Windows 11 (multi-edition ISO). Посочете я и кликнете на бутон Download.

Download Windows 11 Disk Image (ISO)

3. Необходимо е да изберете език на инсталационния пакет и да кликнете на бутон Confirm.

избор на език

Налични са различни езици, в т.ч. и български. Аз предпочитам да използвам инсталация на английски език, а след това българския езиков интерфейс може да бъде инсталиран по всяко време.

4. Windows 11 е наличен единствено в 64-битова версия /използването на 64-битова система е едно от задължителните изисквания за тази операционна система/.

64-bit Download

Кликнете на големия бутон 64-bit Download, за да изтеглите дисковия образ.

Как да използвам изтегления дисков образ на Windows 11

Сваленият .iso файл с дистрибутив на Windows 11 може да бъде записан на USB флаш памет (паметта трябва да е минимум 8GB). Разбира се, това не бива да се прави с Copy/Paste, а с използване на подходящ софтуер, например Rufus. Софтуерът ще форматира вашата флаш памет и ще запише инсталацията на нея. Флаш паметта може да бъде използвана както за изпълнение на нови инсталации на различни други машини, така и за надграждане на вече съществуваща инсталация на Windows 11.

Макар в днешно време все по-малко устройства да разполагат с DVD устройство, изтегленият дисков образ може да се запише и на DVD диск, който обаче трябва да е с капацитет 8GB. Предназначението на инсталационния диск е същото, каквото е и това на инсталационната bootable флашка.

Дисковият образ (.iso файлът) може да се използва и за надстрояване на вашата текуща версия на Windows 11 без да бъде записван на външен носител. За целта .iso файлът трябва да бъде зареден като виртуално CD/DVD. През файловия експлорер под Windows се стартира инсталацията, която позволява ъпгрейд до изтеглената версия на Windows 11 22H2.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *