Устройство за възстановяване

Създаване на USB флаш памет за възстановяване на Windows 7

В предишен материал на PCGuide.bg ви показахме как може да създадете диск за възстановяване на системата при Windows 7. Какво обаче следва да направите, ако компютърната ви система не разполага със CD/DVD устройство?

Windows 7 разполага с инструмент за създаване на „спасителен“ диск за възстановяване, в случай, че операционната система е сериозно повредена и не иска да зареди. Като споменахме „диск“, следва да уточним, че като алтернатива на CD или DVD може да се използва и USB флаш памет. На пазара има компютърни конфигурации, които не разполагат с физическо DVD (CD/DVD) устройство, но всеки компютър или лаптоп има USB портове. Флаш паметите могат да са универсален заместител на дисковете в много случаи, дори и в този. Проблемът идва оттам, че възможността, предвидена в Windows 7 за създаване на диск за въстановяване не включва използването на USB памет като заместител. Иначе казано, няма възможност за създаване на „Устройство за възстановяване“ (визирайки флаш памет), както е при Windows 10.

Виж още: Създаване на USB флаш устройство за възстановяване на Windows 10

Ако четете този материал най-вероятно вашата конфигурация не разполага с физическо CD/DVD устройство. Това е проблем, но той има решение!

Използването на флашка вместо диск за възстановяване на Windows 7-базирана система е напълно възможно, както е възможна и инсталацията на операционната система от такова устройство. Друг е въпросът, че създаването на USB устройство за възстановяване е доста по-трудно, докато създаването на диск за възстановяване става с няколко клика.

За възстановяване на Windows 7 може да създадете и използвате инсталационна флаш памет с качена инсталация. В този случай практически трябва да направите USB устройство, от което може не само да изпълните поправка (възстановяване), но и да преинсталирате Windows. За целта трябва да свалите от някъде ISO копие (имидж) с Windows 7 инсталация. Именно оттук идва неудобството на този метод – необходим ви е инсталационен пакет на Windows. Въпросният „имидж“ файл трябва да бъде записан върху флаш паметта с помоща на програма като Windows 7 USB/DVD Download Tool или Rufus. Използването на подобни програми за запис е задължително, тъй като създадената флашка трябва да може да стартира инсталацията на Windows.

И все пак… Има ли начин за създаване на USB устройство за възстановяване на Windows 7?!

Отговорът е да! Проблемът е, че самата процедура е малко по-сложна. Като за начало ще ви е необходим компютър с работещ Windows 7. Ако версията на операционната система, която ще възстановявате е 32-битова, версията от която създавате устройството също трябва да е такава. Същото важи и при 64-битовите!

Вариантите са два, в зависимост от това дали машината, от която създавате устройството за възстановяване разполага или не със CD/DVD.

Вариант 1: От друг компютър, който разполага с физическо CD/DVD устройство

Идеята е да бъде създаден диск за възстановяване, който да бъде копиран (с помощта на специален софтуер) върху флаш памет. Този вариант е неудобен, защото ще ви е необходим друг компютър, който да разполага с работещо CD/DVD устройство, както и инсталирана същата операционна система като на компютъра, който ще възстановявате.

Стъпка 1: Създаване на диск за възстановяване

Просто е необходимо да изпълните стъпките, описани в предишният ни материал – Създаване на диск за възстановяване на системата при Windows 7. Напомняме, че операционната система на машината, от която създавате диска трябва да е същата като тази на машината, която ще възстановявате.

Стъпка 2: Създаване на имидж копие на диска (дисков образ) в .iso файл

Трябва да направите „имидж“ на вече създаденият диск за възстановяване. За тази цел може да използвате програми като PowerISO или UltraISO. Нека демонстрираме как става това с първата:

1. Изтеглете пробна версия на PowerISO и я инсталирайте на компютъра, който има CD/DVD устройство.
2. Отворете програмата и отидете на меню Tools > Make CD/DVD/BD Image File.
3. От прозореца, който се отваря трябва да сте избрали като Source drive устройството, в което е поставен вече направения диск за възстановяване. На Destination file изберете .iso file, след което посочете локация и име на .iso файла, който трябва да бъде създаден.

PowerISO Make CD/DVD/BD Image file

4. Потвърдете с OK и изчакайте, докато бъде направено ISO копие на диска.

Стъпка 3: Запис на .iso файла върху USB флаш памет

Следващата стъпка е този .iso дисков образ да бъде записан по подходящ начин върху флаш паметта. Ако вече сте инсталирали програмата PowerISO, може да използвате именно нея за тази цел.

1. Отворете PowerISO и отидете на меню Tools > Create Bootable USB Drive.

PowerISO Make CD/DVD/BD Image file

2. В полето Source Image File на отворилия се прозорец трябва да изберете създаденият в предишната стъпка .iso файл.
3. Уверете се, че в Destination USB drive е посочено коректното устройство (флаш паметта, която предварително трябва да е поставена в порта) и стартирайте записа със Start бутона. Флашката трябва да е предварително форматирана в NTFS файлова система и да няма качени други файлове върху нея!

Вариант 2: От компютър, който не разполага с физическо CD/DVD устройство

На пръв поглед създаването на устройство за възстановяване на Windows 7, при липсата на физическо CD/DVD устройство изглежда „мисия невъзможна“. Всъщност това не е невъзможно! Единият метод включва ръчно копиране на файлове и представлява поредица от стъпки (включително и в Command Prompt), което е сложно за повечето потребители. Има обаче втори метод, който се свежда до създаване на виртуално дисково устройство, което да бъде използвано за създаване на виртуален диск за възстановяване. Информацията от този диск следва да бъде запазена в дисков образ и пренесена на USB флаш памет, както показахме по-горе. Изпълнете следните стъпки:

1. Свалете и инсталирайте KernSafe TotalMounter. Това е програма, която създава виртуално CD/DVD устройство. За разлика от Daemon Tools, създаденото виртуално устройство от TotalMounter позволява не само четене, но и запис. Трябва да сте се логнали в системата като администратор, за да може да използвате програмата!

2. Стартирайте TotalMounter и изберете Mount > Virtual CD/DVD-RW (обръщам отново внимание – CD/DVD-RW, а не CD/DVD-ROM).

Virtual CD DVD-RW

3. В следващия прозорец трябва да използвате бутон Browse, за да посочите локацията и името на .iso файла, който ще бъде създаден. Останалите опции (Create Type и Disc Type) ги оставете, така както са показани на снимката:

TotalMounter iso file

4. Стартирайте инструмента на Windows 7 за създаване на диск за възстановяване. За целта отидете на Start > Control Panel > System and Security > Backup and Restore > Create a system repair disc (Старт > Контролен панел > Система и поддръжка > Архивиране и възстановяване > Създаване на диск за възстановяване на системата).

5. Отваря се съветникът за създаване на диск за възстановяване на системата. В полето Drive е необходимо да бъде избрано създаденото виртуално устройство, след което стартирайте процедурата с бутон Create disc.

Create a system repair disc

6. След като процедурата приключи, отново отворете програмата TotalMounter, кликнете върху устройството, за да го маркирате и изберете Unmount.

TotalMounter Unmount

7. Вече имате създаден .iso файл, копие на диска за възстановяване и същия може да бъде записан на флаш памет с PowerISO, по метода, който описахме в Стъпка 3 на първия вариант.

За да стартирате „поправката“ на Windows 7 от създадената за целта флаш памет, първо трябва да конфигурирате реда на зареждане на отделните устройства в BIOS. Като първо стартиращо устройство трябва да бъде зададено USB устройството, което може да бъде показано като USB HDD. Като следващо стартиращо устройство трябва да бъде зададен твърдия диск – носителя, на който е инсталиран повредения Windows 7. Процедурата за достъп до BIOS и промяна на настройките може да се различават в зависимост от производителя на вашия компютър или е възможно да може да изберете устройството за стартиране, което използва компютърът, без да променяте настройките на BIOS.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *