Windows 7 Repair disc

Създаване на диск за възстановяване на системата при Windows 7

Никой потребител не е застрахован от сериозен срив на системата, при който достъпът и работата под Windows биха били невъзможни. Под понятието „сериозен срив“ имаме предвид грешка, която не позволява операционната система да зареди или да функционира нормално. В такива случаи се налага поправка (възстановяване) на Windows, което може да се осъществи чрез инсталационен диск или пък с т.нар. „диск за възстановяване на системата“. Понякога това може да бъде „спасителния пояс“ за вашата система, ето защо един такъв диск в чекмеджето ви никога няма да е излишен.

С инсталационен диск за Windows 7 не всеки разполага, но всеки може да си направи диск за възстановяване, стига да има достъп до компютър с инсталиран и работещ Windows 7.

Създаване на DVD/CD за възстановяване на Windows 7 в няколко стъпки

1. Поставете празен CD/DVD диск във вашето устройство.
2. Отидете на меню Start > Control Panel > System and Security > Backup and Restore (ако сте с български интерфейс: Старт > Контролен панел > Система и поддръжка > Архивиране и възстановяване). Ако изгледът на иконите в Контролния панел е некатегоризиран (възможностите не са групирани по категории) трябва директно да виждате иконата Backup and Restore (Архивиране и възстановяване).

Архивиране и възстановяване

3. От лявата част на прозореца Backup and Restore изберете линка Create a system repair disc (Създаване на диск за възстановяване на системата).

Създаване на диск за възстановяване на системата

4. От прозореца, който ще се отвори, трябва да изберете устройството, в което сте поставили диска (ако е само едно, то е зададено по подразбиране) и да използвате бутона Create disc, за да стартирате процедурата.

Създаване на диск

Създаване на диск

Възможно е междувременно да ви бъде поискана паролата на администратора. Това е акаунтът, който има пълни права върху системата и се създава още при инсталацията на операционната система. В този случай трябва да въведете паролата, за да продължите.

Какво да направя, ако компютърът ми не разполага със CD/DVD устройство?

На пазара има компютърни конфигурации, които действително не разполагат с физическо DVD (CD/DVD) устройство, но всеки компютър или лаптоп има USB портове. Флаш паметите могат да са универсален заместител на дисковете в много случаи. Проблемът идва оттам, че възможността, предвидена в Windows 7 за създаване на диск за въстановяване не включва използването на USB памет като заместител. Въпреки това има начини за използване и на флаш памет за възстановяване, което ще разгледаме в отделен материал.

Създаване на USB флаш памет за възстановяване на Windows 7

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *