Reset password Windows 7

Нулиране (ресет) на паролата за вход в Windows 7

Понякога се случва да забравим някоя парола, особено ако не ни се е налага да я използваме често. Ако това е паролата за Skype, Facebook или Twitter, има съвсем лесен начин за възстановяването или смяната ѝ. Какво обаче се случва, ако това е паролата на администраторския акаунт за достъп в Windows 7?! Отговорът е прост – ако акаунтът е конфигуриран да изисква винаги парола при вход, няма да имате достъп до компютъра.

Паролата може да бъде „ресетната“ по един малко нестандартен начин и отново да използвате администраторския акаунт за достъп до всичките възможности на Windows. За целта ви е необходим инсталационен диск или флаш памет с Windows 7 и 10-15 свободни минути. Необходимо е да изпълните следните стъпки:

1. Поставете инсталационната медия (DVD или USB флаш памет) с качен инсталационен пакет на Windows 7. След това рестартирайте системата. Нека споменем, че в конфигурацията на BIOS (UEFI) трябва да е предварително зададено системата да стартира първо от CD/DVD или USB устройство, ако такова е налично, а след това от твърдия диск.

Ако въпросните настройки са коректно направени и използвате инсталационен DVD диск, би следвало да видите надпис Press any key to boot from CD or DVD… Имате няколко секунди, за да натиснете произволен клавиш и инсталацията да зареди. Нека уточним, че действително ще използваме инсталационната медия, но няма да преинсталираме Windows!

2. Изчакайте инсталацията да зареди и би следвало да видите следния екран:

Език и клавиатурна подредба

Изберете език и подредба на клавиатурата и продължете напред с Next.

3. От екрана, показан на снимката, изберете линка Repair your computer.

Repair your computer

4. Изчакайте докато съществуващата инсталация на Windows 7 бъде локализирана. След като това стане ще видите следния екран:

Windows 7 инсталация

Обърнете внимание на колона Location – тя показва върху кой дисков дял е инсталацията. Обикновено това е C:, но има и изключения, както е в нашия случай.
Също така по подразбиране трябва да е избрана първата възможност (Use recovery tools that can help…). Ако е селектирана, продължете с Next.

5. В следващия прозорец (System Recovery Options) ще видите наличните инструменти за възстановяване на системата. Изберете командния ред – Command Prompt.

Избор на Command Prompt

6. Изпълнете следната команда, като точно спазвате интервалите и буквеното означение, съобразно дисковия дял, на който е операционната система:

copy d:\windows\system32\utilman.exe d:\

Излишно е да казваме, че за да изпълните команда в командния ред е необходимо да използвате клавиша Enter.

Важно! На компютъра, който използвамe в настоящия материал, Windows 7 е инсталиран като втора операционна система на дял D:. Ето защо в този случай аз използвам навсякъде буквеното означение на дисков дял D: при въвеждане на пътищата до съответните файлове в Command Prompt.

Ако всичко е изписано коректно, би трябвало да видите съобщение, което гласи, че 1 бр. файл е копиран (нещо от рода на „1 file(s) copied“).

7. Изпълнете следващата команда:

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Отново е необходимо да съобразите буквеното означение на дисковия дял с инсталирания Windows 7 при дефиниране на пътя до файловете.

Ако командата е коректно въведена, би трябвало да видите съобщение „Overwrite d:\windows\system32\utilman.exe? (Yes/No/All):“. Иначе казано, командния ред ви пита дали искате да презапишете въпросния файл. Отговорете „да“ с клавиш Y и Enter. Трябва отново да видите съобщение, което казва, че 1 бр. файл е копиран.

Команди

Какво направихме дотук?

Използвахме инсталационен диск (флаш памет) за достъп до командния ред за въстановяване. Направихме резервно копие на файла utilman.exe върху главната директория, след което презаписахме оригиналния файл с файла cmd.exe.

Сега следва втората част от процедурата, която започнахме, тъй като паролата все още не е нулирана.

8. Затворете командния ред и премахнете DVD диска или инсталационната флаш памет от компютъра.

9. От прозореца System Recovery Options изберете бутона Restart. Идеята е системата да се рестартира и този път да зареди оперционната система, която е инсталирана на локалния диск.

10. След като Windows 7 зареди от долния ляв ъгъл т.нар. “Login screen” изберете бутончето Ease of access. Тъй като сме заменили файлът utilman.exe с cmd.exe ще се отвори командния ред на Windows. Преди това обаче обърнете внимание на името на юзъра в Login screen-а и го запомнете.

11. Сега ще „ресетнем“ паролата използвайки Net User. Изпълнете командата долу, като на мястото на “user” и “password” въведете име на потребителския акаунт и нова парола:

net user username password

Моля, обърнете внимание на следното: ако акаунтът ми се казва „Admin“, a новата парола искам да е „123456789“, то командата би изглеждала така: net user Admin 123456789. Кавичките не се изписват в този случай. Ако потребителският акаунт има в името си интервал, то при изписване на командата името на потребителя трябва да бъде в кавички.

Ако всичко е въведено коректно след натискане на Enter трябва да видите съобщение, което ви казва, че командата е изпълнена успешно.

12. Сега следва да се логнете в Windows с акаунта, използвайки новата парола, която въведохте в командния ред.

Паролата вече е сменена, но не сме свършили! Трябва да върнете всички файлове по местата си.

13. Използвайте инсталационната медия (DVD или USB флаш памет) за да стартирате инсталацията на Windows 7 отново. Де-факто изпълнете повторно стъпки 1, 2, 3, 4 и 5, за да достъпите до Command Prompt.

14. Изпълнете следната команда:

copy d:\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Тук използваме копираното резевно копие на файла utilman.exe, за да го възстановим на оригиналната му локация.

15. Системата ще ви попита дали искате да презапишете въпросния файл. Съобщението би трябвало да е нещо от рода на „Overwrite d:\windows\system32\utilman.exe? (Yes/No/All):“. Отговорете положително с клавиша Y и Enter.

16. Затворете командния ред, премахнете инсталационната медия (DVD или флаш памет) и от прозореца System Recovery Options изберете бутона Restart.

17. Системата ще се рестартира и ще зареди инсталирания Windows 7, чиято парола току що нулирахме. Достигайки екрана, където трябва да въведете парола и да се логнете с вашия акаунт, може да проверите бутона Ease of access (в долния ляв ъгъл) дали вече функционира коректно. Ако това е така, би трябвало да видите не команден ред, а прозореца на Ease of access.

Ease of access

Сега остана да се логнете с новата си парола и да я запишете на сигурно място, за да не се налага в бъдеще да повтаряте горните стъпки отново!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *