GodMode

Как да активираме „God Mode“ в Windows

Дори и да сте дългогодишен потребител на операционни системи на Майкрософт, сигурно не сте предполагали, че може да съществува място в Windows, където да имате бърз достъп до повече от 200 настройки. Тук нямаме предвид добре познатия контролен панел (Control Panel). Нека подчертаем, че в Control Panel трябва да знаете пътя до това, което търсите или най-малкото да имате представа какво да напишете в полето за търсене. Освен това, дори и да имате солиден опит с операционни системи Windows, далеч сме от мисълта, че познавате абсолютно всички възможности за тяхното конфигуриране.

В настоящия материал ще ви демонстрираме един алтернативен контролен панел, където всички опции за конфигуриране (персонализиране) на Windows са изведени като преки пътища в една единствена директория. Това е така наречения Windows Master Control Panel, повече познат като „God Mode“. Това е контролен панел за напреднали, който ви дава бърз достъп до всички важни настройки и инструменти в Windows. Като казахме „напреднали“, God Mode всъщност би бил по-полезен на начинаещите потребители на Windows, които все още не са разучили възможностите и пътищата за конфигурация на тази операционна система.

Как достъпим до т.нар. „God Mode“?

Това е изключително лесно, стига потребителският ви акаунт да има администраторски права. И така, просто изпълнете следните стъпки:

1. Влезте в системата като администратор. Ако в Windows е наличен само един потребителски акаунт, то със сигурност той е администратора!

2. Върху десктопа кликнете с десен бутон и от контекстното меню изберете New > Folder (Нов > Папка).

3. Създава се нова директория, където в полето за въвеждане на име копирайте и поставете следния код:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

На мястото на “GodMode” в горния код може да сложите каквото пожелаете име. Примерно, ако искате прозорецът да се казва „Settings“, кодът би изглеждал така: Settings.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} .

4. Натиснете Enter, за да потвърдите.

Ако сте изпълнили тези елементарни стъпки коректно, би трябвало създадената директория да придобие иконка като на контролния панел, но без име отдолу (поне при моята версия на Windows 10 е така).

Нека надникнем какво се крие в тази „безименна“ директория при Windows 10.

Достъпвайки God Mode ще видите един огромен списък от инструменти и възможности за персонализация и настройка на Windows 10.

Прозорец GodMode

Няма да се спираме на всяка опция или група опции поотделно, само ще споменем, че това е „разгънат вариант“ на контролния панел – групите са същите като в Control Panel, просто отделните възможности са изнесени списъчно в един единствен прозорец.

„God Mode“ е една от скритите възможности на съвременните операционни системи на Microsoft. Тази възможност бе въведена от Майкрософт още с появата на Windows Vista и Windows 7 и бе запазена и в най-актуалната версия – Windows 10. Достъпвайки до тази директория вече няма да е нужно да се ровите в Control Panel или Windows Settings, за да откриете това, което ви трябва. Нещо повече: подобна възможност позволява опознаването на операционната система и нейните възможности за персонализация в дълбочина за много по-малко време от потребителите.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *