Монитори

Помощ при избора на монитор

Наскоро в един материал срещнахме израза „мониторът е прозорец към душата на компютъра“. Всъщност мониторът е нещо повече – той е това, което ще е пред очите ни винаги, когато използваме компютъра си. Ето защо изборът на този компонент трябва да бъде добре прецезиран, а това няма как да е възможно без да познаваме основните харакеристики на съвременните течнокристални дисплеи.

Нормално е първите две неща, които гледаме при избора на монитор да бъдат размерът на дисплея и цената. Колко голям монитор ще закупим, зависи от нашите нужди и нашият бюджет. Цената обикновено е пропорционална на размера на дисплея. Разбира се, стойността на даден продукт се определя и от редица други фактори – типа на матрицата, марката/серията на монитора, наличието на вградени аудио говорители и др.

На какво трябва да обърнем внимание, когато избираме монитор за нашата десктоп конфигурация? Отговорът на този въпрос е комплексен, затова прочетете внимателно това, което сме написали.

Размер на екрана

Тук няма да изпадаме в подробности, защото всеки може да прецени колко голям дисплей му е необходим. Размерът на екрана се измерва по диагонал в инчове (1 инч = 2,54 см). В момента най-търсени при настолните компютри са 21-24 инчовите монитори. Изборът на по-голям монитор е оправдан само ако използвате компютъра за работа със специфичен софтуер, който изисква много голяма работна площ.

Тип на матрицата

В този материал ще се опитаме да акцентираме именно върху тази точка. Причината – голяма част от потребителите не познават предимствата и недостатъците на видовете TFT матрици. Всъщност при голям процент от покупките на нови монитори типът матрица дори не е „фактор“ при избора на модел. Истината е, че типът матрица до голяма степен определя предназначението на съответния дисплей.

TN матрица

TN технологията е най-старата и с най-ниска себестойност. Основните предимства на този тип матрица са ниската цена и ниското време за реакция на пикселите. Точно поради последното този тип матрици са търсени от геймърите. Времето за реакция при TN матриците може да достигне до 1-2 ms (милисекунди), което ги прави отлични за видео игри. Благодарение на времето за реакция, смяната на кадрите се извършва по-бързо, а движенията които виждаме са много по-живи.

TN матриците имат редица недостатъци, някои от които съществени. На първо място това е цветоподаването – цветовете са недотам реалистични, контрастът е занижен. Друг недостатък са ограничените ъгли на видимост при TN панелите. С други думи казано, за да виждате оптимален образ идеалната позиция е да сте се позиционирали на 90 градуса спрямо дисплея. Измествайки се в страни, качеството на образа, който виждаме ще се влошава. Ъгълът на виждане при TN матриците е особено стеснен по вертикала. Ето защо е важно мониторът да има удобна чупеща се стойка, за да може да бъде позициониран оптимално.

Макар, че отбелязахме няколко наистина съществени недостатъка на този тип матрици, ситуацията с тях не е толкова лоша. Макар и стара, тази технология през годините се е развила и голяма част от тези недостатъци са минимизирани. Все пак ако не сте геймър, бихме ви посъветвали да се насочите към VA (MVA) или IPS матрица.

IPS матрица

IPS матриците предлагат най-добрите и реалистични цветове, както и най-широки ъгли на видимост. Отличното възпроизвеждане на цветовете ги прави предпочитани от хората, занимаващи се с графична обработка и дизайн.

Поради тези си качества и по-високата себестойност на производството им, цените на мониторите с IPS матрица са по-високи спрямо тези с TN матрица. По-високата цена се очертава като най-съществения недостатък на тази технология. Друг недостатък е по-голямото време за реакция на пикселите спрямо TN матриците.

Макар и да са лидери в областта на възпроизвеждането на цветове, IPS матриците в общия случай нямат толкова добри нива на възпроизвеждане на черното, както е при следващият тип матрици – VA.

VA (MVA, PVA) матрица

Тази технология съчетава предимствата на горните две, но с известен компромис. VA матриците имат значително по-добро възпроизвеждане на цветовете спрямо TN, но не толкова колкото при IPS технологията. Ъглите на видимост са значително по-добри спрямо тези при TN матриците, но пък времето за реакция им отстъпва. Всъщност, най-голямото предимство на VA технологията е високият контраст и нивата на черното – при качествените VA матрици черното е наистина черно! Ако смятате да използвате монитора за гледане на филми, бихме ви препоръчали точно този тип матрица.

В ценово изражение, VA панелите обикновено струват повече от TN, но са по-евтини от IPS панелите.

VA матриците обикновено се срещат в две разновидности – MVA и PVA. Това са две технологии на различните производители, базирани на Vertical Aligment – технологията.

Портове за свързване към PC

При покупката на монитор е от значение с какви портове за свързване разполага той. Всъщност, нормално е първият въпрос да бъде “Ще мога ли да свържа новия монитор към компютъра без използване на преходници?“. Това е нещо, на което задължително трябва да обърнете внимание, ако купувате нов монитор за старата си компютърна конфигурация.

портовеОт ляво на дясно: VGA, DVI, HDMI и DisplayPort.

VGA (Video Graphics Array)

Преди години основният интерфейс за свързване на компютър-монитор бе VGA. Това е интерфейс за предаване на аналогов видео сигнал. Технологията VGA използва 15-пинов D-Sub конектор, който обикновено е син на цвят. В момента тази технология, се счита за морално остаряла, но не е излязла от употреба. Голяма част от мониторите на пазара и в момента разполагат с VGA (D-Sub) вход. Идеята е към тях да могат да се свързват по-стари конфигурации, чиито видео карти не раполагат с HDMI порт.

HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

Това е цифров интерфейс, който е способен да предава некомпресиран аудио и видео поток. Всичко това става по един единствен кабел. Това е оптималният и може би най-универсалният вариант за трансфер на видео и аудио сигнал между различни устройства. В днешно време всеки монитор или телевизор разполага с поне един такъв порт. HDMI е широко използван за свързване на компютри, лаптопи, игрови конзоли, DVD плеъри, TV приемници към дисплей (монитор или телевизор). Ако закупувате нов монитор, той със сигурност ще разполага с такъв порт. Съвременните видео карти също разполагат с HDMI порт, който препоръчваме да използвате за връзка с монитора.

DVI (Digital Visual Interface)

Сигналът при този интерфейс е подобен на този при HDMI, с тази разлика, че DVI кабелите не поддържат аудио. Поради тази причина този интерфейс се използва основно при компютрите за връзка на компютър с монитор или компютър с мултимедиен проектор. DVI може да предава некомпресирано цифрово видео в един от трите режима:

DVI-A (Analog) – поддържа само аналогов сигнал.
DVI-D (Digital) – поддържа само цифров сигнал.
DVI-I (Integrated) – комбинира цифров и аналогов сигнал в един и същ конектор.

DVI подобно на VGA е също вече поостарял интерфейс, но все още широко използван при десктоп компютрите. При преносимите компютри DVI почти не се използва най-вече заради големия размер на порта. Ето защо ако купувате монитор, който да бъде използван като външен дисплей за лаптоп, трябва да се съобразите с това.

DisplayPort

Това е един по-нов интерфейс, който се използва за пренос на висококачествен цифров видео и аудио сигнал. Обратно съвместим е с DVI и HDMI. На външен вид входно-изходните портове, както и кабелът много приличат на HDMI. Тъй като тази технология е нова, в момента на пазара не всеки монитор притежават такъв вход. Display port за момента е наличен преди всичко при монитори от високия и средния ценови клас – геймърски и професионални монитори.

Display port версия 1.4 поддържа 4K резолюция, с до 240Hz честота на опресняване и 8K до 60Hz.

На какво друго да обърнем внимание

Ако сте решили колко голям монитор и с каква матрица ще ви е необходим, то препоръчително е при избора на конкретен модел да обърнете внимание на следните неща:

Матов или гланцов дисплей. Този въпрос е по-актуален при преносимите компютри, но при настолните монитори също може да е фактор. Повечето десктоп монитори, предлагани на пазара, са с матов екран. Срещат се обаче и модели с гланцов или полу-гланцов дисплей. Гланцовият екран създава усещането за по-ярки и живи цветове. Негов основен недостатък е огледалното отражение, което понякога ще виждаме, особено ако зад гърба ни има източник на светлина или прозорец.

Извит или плосък дисплей. Тук отново е въпрос на лична преценка, само ще споменем, че ако сте се насочили към извит монитор ще трябва да приготвите доста по-голяма сума.

Стойката на панела и механизма за настройка на ъгъла. Тук трябва да се обърне внимание на възможностите за позициониране екрана под определен ъгъл (по вертикала) и стабилността (надеждността) на самата стойка. За съжаление при много модели, особено при по-евтините монитори, стойката не е особено стабилна, дори изглежда крехка. Едно от най-неприятните неща е клатещ се панел… и не само! Понякога механизмът за регулиране на ъгъла на самия панел може да е прекалено натегнат, а пък да не говорим за качеството на пластмасите, използвани за отделните детайли. Това създава една несигурност, когато трябва да позиционираме панела в подходящия за нас ъгъл.

За финал ще кажем, че ако сте се спрели на конкретен модел монитор винаги ще е от полза да потърсите в интернет ревюта на съответния продукт. В големите уеб издания за хардуер публикуват специалисти, през чиито ръце са преминали стотици продукти. Това са хора, които могат да разграничат много обективно добрия от лошия продукт.

И не на последно място… Купувайки монитор, уверете се, че същия не е бил мостра на щанд в някой хипермаркет. Огледайте внимателно състоянието на лепенките, наличието на защитно фолио и цялостта на всички опаковки/найлончета на различните аксесоари към монитора (кабели, дискове, книжки). Това е важен момент, тъй като винаги има възможност да ви „пробутат“ артикул, който е бил закупен и след това върнат в срок от предишен купувач.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *