Потребителски акаунти

Създаване и изтриване на потребителски акаунти в Windows 7

Възможността за създаване на потребителски акаунти или потребители в операционните системи Windows е възможност, която е изключително полезна при използването на даден компютър от повече хора. Потребителските акаунти позволяват всеки, който има такъв, да си има свой собствен работен плот, свои директории с документи, снимки, видео и музика, някои свои потребителски настройки, без да навлиза в пространството на останалите. Освен това акаунтът може да бъде защитен с парола, така че другите потребители да нямат достъп до него. Създаването на акаунти в Windows има и още едно предназначение – ограничаване на правата на определени потребители.

Още в края на инсталацията на Windows 7 е необходимо да създадете поне един акаунт, който има пълни права за достъп. Този акаунт се нарича Администратор, но може да бъде именуван както вие желаете. Администраторът има достъп до всички директории в компютъра, включително и системните такива, може да прави всякакви промени по настройките и конфигурацията на Windows и приложенията. Администраторът може да създава допълнителни акаунти, такива с администраторски (пълни) права и такива с ограничени права.

За управление на потребителските акаунти е необходимо да влезете в Контролния панел (Control Panel). В зависимост от изгледа на иконите (категоризиран или не), потърсете опция User Accounts (при некатегоризиран изглед) или Add or remove user accounts в категория User Accounts and Family Safety при изглед по категории.

Само ще споменем, че при некатегоризиран изглед на контролния панел и съответно избор на опция User Accounts се отваря прозорец, от който избираме Manage another account, за да стигнем до опцията за създаване на нови потребители.

Manage another account

В следващия прозорец излизат наличните потребителски акаунти. По принцип винаги има и един акаунт „Guest“, в превод „Гост“, който в нашият случай е изключен. Гост акаунтът позволява потребители, които нямат свой акаунт да влязат в системата като „гости“, т.е. получават достъп, но с ограничени права.

user accounts

Създаване на нов потребителски акаунт

1. За създаването на нов потребител изберете опция Create a new account.

2. След това трябва да въведете име на акаунта и да посочите какъв да бъде той – стандартен потребител или администратор.

create new account

В Windows 7 могат да бъдат създавани два вида потребителски акаунти:

Standard user – “стандартният” потребител няма пълни права за достъп. Обикновено има достъп до повечето директории и приложения, може да променя някои настройки. Изключение правят тези, които биха повлияли на останалите потребители или на сигурността.

Administrator – администраторът, както вече споменахме в началото, има пълни права за достъп.

3. След като сте въвели име и сте избрали типа на акаунта, кликнете на бутон Create Account, за да бъде създаден.

В нашия пример вече виждаме и новия акаунт PCGuide:

user accounts

Разбира се могат да бъдат направени промени по новосъздадения акаунт. Кликвайки върху него, излиза нов прозорец с опции, свързани с избрания потребител, а именно:

– Промяна на името на акаунта
– Създаване на парола – тази парола ще ви бъде изисквана винаги, когато влизате с дадения потребителски акаунт (примерно при включвате вашия компютър)
– Смяна на изображението (иконката) на потребителя
– Смяна вида на акаунта (изискват се администраторски права)
– Изтриване на акаунта

manage accounts

Изтриване на потребителски акаунт

За да изтрие съществуващ акаунт, текущия потребител трябва да има администраторски права за това или иначе казано, няма как „стандартен“ потребител да изтрие администратора в системата, докато обратното е възможно.

1. За изтриването на даден акаунт от горния прозорец избирате опцията Delete the account.

2. В следващата стъпка ще бъдете попитани дали да се запазят (Keep Files) или изтрият (Delete Files) потребителските директории и файлове.

keep files

Тук се има предвид файловете от работния плот (всъщност всички неща от вашия работен плот се съхраняват в папка Desktop), папките Documents, Music, Pictures и Videos, както и данните в директория Favorites. Ако запазите горните директории, потребителят ще бъде изтрит от системата, но неговите папки ще бъдат на ваше разположение и след това.

3. В последния прозорец е необходимо да потвърдите изтриването на акаунта с бутон Delete Account.

Delete Account

 

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.