Printer error

Принтерът не печата? Рестартирайте услугата Спулер за печат в Windows!

Доста изнервяща е ситуацията, в която сте задали нещо за принтиране, но принтерът просто не реагира. В редица подобни случаи може да установим, че дадена задача е блокирала и всички заявки след нея не се изпращат към принтера за печат. Преди обаче да преминем към конкретно решение на този проблем, ще разясним няколко важни неща.

Всички документи за печат се изпращат под формата на „заявки“ или „задачи“ към принтера и се обработват според приоритета им. Заявките се съхраняват от операционната система временно в т.нар. „спулер“ (spooler) докато не бъдат изпратени изцяло към устройството, с което печатате.

Иначе казано Print spooler (Спулер за печат) е услуга на Windows, която съхранява временно заявките за печат докато принтера стане готов. Тази услуга понякога спира да работи коректно, а резултатът е ясен – вие чакате пред принтера.

Едно от решенията на описания проблем е рестартиране или ресет на спулера за печат. Това може да се извърши чрез Services или през Command Prompt. Ще разгледаме и двата метода, а вие самите ще изберете кой от тях ще ви бъде по-удобен за изпълнение:

Ресет на услугата Спулер за печат чрез Services

1. Стартирайте конзолата Services (Услуги). Най-лесният начин за това е чрез прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от Start + R) да се изпълни services.msc.

2. В списъка с услуги намерете Print Spooler, кликнете върху нея с десен бутон на мишката и изберете Properties.

3. От таб General кликнете на бутон Stop, за да стопирате услугата Print Spooler. Не затваряйте прозореца със свойствата на тази услуга, защото след малко ще го използвате отново!

print spooler services

4. Използвайте прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от Start + R) и в него изпълнете пътя до директорията долу:

C:\Windows\System32\spool\printers

Забележка: Ако Windows ви покаже съобщение, че в момента нямате достъп до тази директория, изберете Continue (Продължаване).

5. Маркирайте всичко в тази директория и го изтрийте. Директория printers трябва да остане празна!

6. Върнете се на прозореца с Services и от свойствата на услугата Print Spooler изберете Start, за да я стартирате отново, след това потвърдете с OK.

Опитайте да разпечатате отново документа, като се уверите, че принтерът е коректно свързан.

Ресет на услугата Спулер за печат чрез Command Prompt

Обикновено използваме Командния прозорец (Command Prompt) като алтернативно средство за изпълнение на редица неща. В този случай обаче мисля, че с него по-бързо бихте изпълнили действията, показани в горния метод.

1. Стартирайте Команден прозорец (Command Prompt) като администратор. За целта използвайте формата за търсене, където използвайте ключова дума cmd, кликнете с десен бутон на приложението и изберете опция Run as administrator (Изпълняване като администратор).

2. Изпълнете една по една показаните по-долу команди – всеки ред е отделна команда! Можете да копирате и поставите в командния прозорец всяка команда с клавишна комбинация Ctrl + C и Ctrl + V:

net stop spooler

del /Q /F /S "%systemroot%\System32\Spool\Printers\*.*"

net start spooler

Резултатът от изпълнението на командите трябва да изглежда по начина, показан на изображението. Броя на изтритите файлове след изпълнение на втория команден ред може да е различен при всеки от вас в зависимост от заявките, които са се „натрупали“ като неизпълнени.

ресет на printer spooler в cmd

Горните командни редове извършват същите операции, които ви показахме в първия метод. Това са: спиране на услугата, изтриване на всичко от директорията на спулера и повторно стартиране на услугата Print Spooler. След тези стъпки ще е необходимо отново да зададете документите за печат.

Ако методът с ресет на спулера не помогне на вашия принтер да започне да печата, то тогава е твърде възможно проблемът да е другаде – например във връзката на компютъра с устройството или някакъв механичен проблем със самия принтер.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *