Температура на хардуера

Няколко инструмента за проверка на температурата на процесора

Проверката на температурата на хардуера и най-вече на централния процесор е първата стъпка при диагностициране на различни проблеми с производителността – забавяне, блокиране, внезапно рестартиране на системата и др.

Следенето на температурите на процесора, графичния чип и някои други компоненти е важно и при компютърни системи, подложени на високи натоварвания (напр. гейминг, видео рендеринг) и особено при овърклок. Причината е една – екстремно високите температури може да са предпоставка за влошена производителност или дори да съкратят живота на хардуера.

В този материал ще ви представим няколко безплатни инструмента за Windows, които позволяват да следите в какви граници се движи температурата на някои от най-важните хардуерни компоненти – централен процесор, графичен процесор, чипсет и дори твърдия диск.

Speccy

№1: Speccy

Speccy е софтуерен инструмент на компанията Piriform (CCleaner, Recuva). Представя по доста разбираем начин данни за цялата система – операционна система, дънна платка, процесор, RAM, твърд диск, видео карта, мрежа и др. Освен че ви дава изчерпателна информация за използвания хардуер, инструментът показва данни в реално време за температурата на всеки компонент (или поне на тези, които имат датчик).

Този софтуер подсказва на потребителя кога температурата на даден хардуерен компонент е нормална и кога е станала твърде висока. Принципно, температурите в нормален диапазон се визуализират в жълт цвят. Когато се увеличават до по-високи граници стават оранжеви, а достигайки почти критични стойности – червени.

Speccy е достатъчно популярен и доказал се инструмент. Предназначен е за хората, които искат ясна и систематизирана информация за хардуера и работните температури, без излишни подробности.

Изтегли Speccy


HWiNFO

№2: HWiNFO

HWiNFO е безплатен инструмент, който позволява мониторинг на температурите и работните характеристики на компонентите в реално време. Този малък софтуер за Windows ви дава една наистина изчерпателна информация на цялата система. Може да се използва както за 64-битови платформи, така и при по-старите 32-битови.

Интерфейсът на HWiNFO изглежда е направен за малко по-напреднали потребители. Програмата се стартира в два прозореца един върху друг. Първият представя обобщена информация за вида и работните честоти на централния процесор и графичния чип. Ако не ви е необходим, можете да го затворите и да работите с основния прозорец.

В левия панел от основния прозорец се извежда хардуера в т.нар. „йерархична“ или „дървовидна“ структура. В дясно пък инструментът визуализира подробна информация за избрания компонент или група компоненти. С други думи казано, HWiNFO ви дава възможност не просто да проверите каква е температурата на процесора или видео картата, а да се запознаете с всяка една спецификация от вашия хардуер.

Ако сте хардуерен ентусиаст, опция Sensors в HWiNFO може да изведе допълнителен прозорец с обобщена информация за данните от всички сензори в реално време – температури, волтажи, множители, използване на ресурсите и др. Имате възможност да персонализирате представяната информация, както и да конфигурирате мрежова връзка за отдалечен мониторинг на данните.

HWiNFO може да бъде изтеглен както във вариант за инсталиране, така и в портативна версия, която не изисква инсталация.

Изтегли HWiNFO


Open Hardware Monitor

№3: Open Hardware Monitor

Open Hardware Monitor е безплатен софтуер с отворен код, предназначен за мониторинг на температурите, волтажите, натоварванията и скоростта на вентилаторите на използвания хардуер.

Open Hardware Monitor се изтегля във вид на архив, който не изисква инсталация. Според инструкциите на официалния сайт, след разархивиране трябва да стартирате изпълнимия файл с администраторски права, за да са достъпни данните от всички сензори.

Данните са представени в йерархична (дървовидна) структура по хардуерни компоненти. Имате допълнителна възможност да ги следите графически – в диаграмата се визуализират само избраните от вас данни (температура, волтове, тактови честоти). Освен това е налична възможност за показване на „джаджи“ на работния плот с данни в реално време за вашата система.

Изтегли Open Hardware Monitor


HWMonitor

№4: HWMonitor

HWMonitor е друг популярен софтуер на CPUID, който предоставя информация за хардуера и неговите работни стойности в реално време. Интерфейсът на този малък инструмент е сходен с този на Open Hardware Monitor.

HWMonitor има няколко съществени предимства. Първо, предлага се не само във версия за инсталиране, но и в портативна версия, която е достатъчно само да бъде разархивирана. На второ място, визуализира данните в изключително удобен вид – в т.нар. дървовидна структура, в един единствен прозорец.

Все пак не очаквайте от HWMonitor да ви предостави детайлна информация – този малък инструмент е насочен по-скоро към работните стойности на хардуера – температура, процентно натоварване, волтажи и т.н. Друг недостатък на този софтуер е, че не известява по никакъв начин потребителя, ако температурата на даден компонент е с прекалено високи стойности.

Изтегли HWMonitor


SpeedFan

№5: SpeedFan

SpeedFan е добре познат инструмент за мониторинг на системните температури, волтажи и скорост на вентилаторите.
В тази връзка ще направя едно уточнение – не очаквайте от този малък софтуер ви изведе детайлна информация за отделните хардуерни компоненти. Този инструмент е с по-тясна насоченост.

SpeedFan е най-разумното решение, когато искате да проверите как се изменят температурите на процесора и твърдия диск при дадено натоварване. Това е реализирано чрез възможността за графическо изобразяване на избрани от вас показатели. Така например може да стартирате игра или да рендвате видео, докато SpeedFan записва на заден план динамиката на температурите.

Програмата може да се минимизира в tray-икона до часовника, показваща в реално време температурата.


Aida64

№6: AIDA64 Extreme

AIDA64 е популярен софтуер, с помощта на който можете да надникнете доста дълбоко „под капака“ на вашата система. Това е един доста функционален инструмент, който превъзхожда всички останали изброени, но винаги има едно „но!“.

AIDA64 принципно е платен софтуер! Всъщност, включили сме го в списъка ни, защото има пробен 30-дневен период, през който можете да се възползвате безплатно от възможностите на този инструмент.

AIDA64 Extreme може да визуализира изключително детайлна информация за всички компоненти от вашата система. Освен мониторинг на хардуера, AIDA позволява да тествате и диагностицирате вашия хардуер по различни начини. Бенчмарк тестовете са отличен начин да сравните възможностите на вашата конфигурация с други продукти, налични в базата данни на AIDA.

Изтегли AIDA64


Core Temp

№7: Core Temp

Core Temp е съвсем опростен инструмент, който ви позволява да следите и записвате температурата и друга важна информация за централния процесор.

Този инструмент чете данните от Цифровите термални сензори (DTS), поддържани от почти всички микропроцесори. Тези сензори дават информация с висока точност. Освен че визуализира температурите на процесорните ядра, волтажът и натоварването, Core Temp може да записва и хронология за колебанията в тези стойности.

Core Temp е малък по размер софтуер, но въпреки това изисква да бъде инсталиран. Обърнете внимание на отметките при персонализиране на инсталацията – програмата поставя на десктопа пряк път до някаква игра, което не винаги е желано!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *